Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zakochana w ogrodach 12:55, 05 kwi 2014

Do góry
Mnie ogólnie pomysły też się podobają... jedynie zastanowiłabym się nad kostrzewą - ona szybko robi się brzydka więc i tak będziesz musiała później coś innego wsadzić... doczytałam że tę kostrzewę juz masz i chcesz wykorzystać, ale może jednak jakieś żurawki, carexy, jednoroczne begonie albo mały żywopłocik z trzmieliny??? Bo dużo masz tam zielonego a mało koloru

zdjęcie z zimozielonego

zdjęcie Any

Leśne Wzgórze 12:48, 05 kwi 2014

Do góry
Mathildis napisał(a)

BERRY SMOOTHIE

CARAMEL

Caramel, tawuła japońska, dereń

Dawno u ciebie Aniu nie byłam, może i dobrze, bo teraz widzę, jaki kawał pracy za tobą, zmiany kolosalne
Te tawuły rewelacyjnie tu pasują, zresztą wiele innych okazów podziwiałam
Katalpa - Catalpa 12:41, 05 kwi 2014

Do góry
nika_w_a napisał(a)
Bardzo dziekuję za odpowiedź!

Czy chcąc uzyskać taki pokrój katalpy, o jakim pisałam, drzewko musi być szczepione? Pytam, ponieważ przeglądam wizytówki ogrodów i wpadł mi w oko ogród Franco Polo, a w nim właśnie Katalapa Aurea. Z tego co widze, ta jego katalpa chyba nie była szczepiona (?) Baaaardzo mi się podoba jej naturalny pokrój i myślę, że właśnie coś takiego chciałabym osiągnąć. W jakiej formie powinnam zatem kupić drzewko - czy ono powinno być jednak szczepione czy w formie podobnej do krzewu - jak u Franco Polo? Przepraszam za "błahość" pytań, ale stawiam dopiero pierwsze kroki w królestwie roślin i czuje się troszkę zagubiona

Poniżej wizytówka FrancoPolo z katalpą na pierwszej stronie:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3523-wizytowka-moj-ogrod-z-elementami-stylu-japonskiego

Jeśli od małej sadzonki prowadzi się katalpę, to możesz ją wyprowadzić jak chcesz. Formowanie na kulę też możesz zrobić bez szczepienia. Poprostu z miejsc w których wyrastają szczytowe dwie gałązki, jedną usuwasz i zabezpieczasz pastą ogrodniczą "uszkodzone miejsce". Ono z czasem ładnie się zarasta. W ten sposób powtarzasz to kolejnego roku do czasu aż uzyskasz pożądaną wysokość pnia. Pokażę to na fotkach kiedy wypuszczą liście. Później zostawiasz już dwie gałązki i przycianasz, po czym zaczynasz formowanie w kulę. (One późno wypuszczają liście). Osobiście wolę pokrój naturalny, ale te na kulę robię tylko po to, aby pokazać właśnie to, że nie musi być szczepiona. Pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:38, 05 kwi 2014

Do góry
Mathildis napisał(a)

wiesz Anitko są takie prysznice biwakowe... można taki napełnić kotajlem powieśić na drzewie i z długiego wężyka popijać ... bo po co to dźwigać na tych pleckach ten ciężar

ha, ha, ha!!!!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:31, 05 kwi 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
A ja mam patent jak możesz ten koktail popijać. Plecaczek na plecki, w plecaczku bidonik z koktailem, dłuuuuuuga słomką elastyczna ( ewentualnie wężyk) i ....możesz ryć w ogródku popijając

wiesz Anitko są takie prysznice biwakowe... można taki napełnić kotajlem powieśić na drzewie i z długiego wężyka popijać ... bo po co to dźwigać na tych pleckach ten ciężar
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:25, 05 kwi 2014

Do góry
jotka napisał(a)
Przeczytalam, ze u Ciebie leje ... u mnie sucho, ale bez sloneczka
A tak chcialam na dzialeczke ... trudno bledzie bez sloneczka, niech tylko sie troszke ociepli

Leje, ale już się przejaśnia; Jola, ciepłe ubranie i bez słoneczka tez da radę
ja rano zmokłam, w końcu nic nie zrobiłam, zmieniam plan, a najlepiej nie planuję, co zrobię, to będzie

będę coś z tego tworzyć
i posieję trawę
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:20, 05 kwi 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Irenko czytam, że cisy przycięte. Czekam zatem na ich fotki.

Nie mam, ale chyba trafi się okazja i będzie inspekcja na żywo
przesadzane biedne szafirki, ale kwitną
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:11, 05 kwi 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)

Cieszę się
no to dam to, co ładne
trudno te poduchy pokazać, bo noga na kamieniach mi leci
zaraz będę skubać i dam w inne miejsca, gdzie chcę coś zamaskować

kwitnie tawuła wczesna, rok temu usiłowałam nadać jej kształt prostokąta, w tym będzie poprawka

kolejne do startu gotowe, ale leje i tak sobie stoją

Śliczne te poduchy! A demolki konieczne, żeby było ładnie.Buziaczki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:09, 05 kwi 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Też się uśmiałam Tylko ciekawa jestem, po jakim czasie będziesz wszystko zielone wyrywać...po jakim czasie ciągnięcia z tego wężyka U mnie też już mięta jest...jakby Ci potrzebna była, wyślę...do tego wężyka mus mieć przecież!

ha, ha, u mnie też mięta, przetaczniki i szałwia
dziś nie wiem, co zrobię przez ten deszcz...
Ogródek Ewy 12:08, 05 kwi 2014

Do góry
Z przykrością informuję że moja delosperma zimy nie przetrzymała.

Dobrze że są roślinki które nie wymarzają.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:06, 05 kwi 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Irenko ja już nie ogarniam tych Twoich rewolucji, to tu, to tam, jeszcze kółko won, te zostaje... itd ale cały czas śledze, kibicuje i podziwiam

Ja też już nie ogarniam,,
Gosia mi powiedziała, że do psiaka się przywiązaliście i zostaje u was
podziwiałam twoje kulki i stożki, rewelacja
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:02, 05 kwi 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)
Irenko byłam tu
uśmiałam się z pomysłów Anity ....

Anita ma ich całkiem sporo
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:54, 05 kwi 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Irenko nie potrafię na pw. dać fotki. Masz tutaj jak obejrzysz to wyrzucę tylko napisz

Gosia, rewelacyjny i jak widzę, zmieniłaś dodatki i jest nowy wystrój ślicznie jest

moje ulubione tulipany, za liście, za to że ładnie wychodzą i za to że z jednej łodygi aż 3 kwiatki

Ogródek Ewy 11:54, 05 kwi 2014

Do góry
Żylistek pięknie kwitnie ale strasznie zaśmieca rabaty.

A to moje dwie piwonie, na zdjęciach widać jeszcze pąki.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:51, 05 kwi 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Mnie też interesuje jak to hakone zachęcic do rośnięcia u mnie i jaki to gatunek? Piekne są niesamowicie.Pozdrówka.

Mam; Albostriata i All Gold, obie lubią wilgoć, Bożenko posadź w miejsce pół cieniste i dość wilgotne
a dla ciebie w połowie uratowana, rok temu mrozy ją załatwiły, Susan....poczekam zanim odbuduje swój kształt

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:47, 05 kwi 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Buczki też urosły i nutkanki wcale na takie małe nie wyglądają, musisz jeszcze kilka latek poczekać

Koleżanka kupi mi Morning Lighta, będę go miała już w poniedziałek...... tej turzycy nigdy nie spotkałam, dzięki za podanie nazwy, a hakone masz piękną, służy jej podłoże u ciebie i twoja ręka......Napisz mi proszę, co powinnam zapewnic mojej hakone ,ze mi tak rosła jak u Ciebie?

Pozdrawiam Irenko

Fakt, trochę urosły, a cierpliwość powinna być cnotą ogrodnika
Ta turzyca chyba nie jest tak popularna na forum, a szkoda, jak się rozrośnie jest piękna i teraz cudnie kwitnie, tak na różowo, nietypowo dla traw
wydaje mi się, ze kluczową sprawą dla hakone, jest wilgoć, bo tam gdzie mam bardziej sucho, idzie wolniej.....dlatego nieustannie ją tam podlewamy i jej stan się polepsza, mam nadzieję, ze u ciebie też to pomoże

uwielbiam tę świeżośc barw
W ogródku Iwony 11:40, 05 kwi 2014

Do góry
Tulipanki w pąkach.

Cis samosiejka. Muszę mu się przyjrzeć, może będzie nadawał się na bonsai? Za kilka lat...

Choiny kanadyjskie

Choiny Jeddeloh

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:38, 05 kwi 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Super zmiany, piękne wiosenne zdjęcia. U nas na takie widoki trzeba jeszcze troszkę poczekać.
Podziwiam i pozdrawiam

W tym roku bardzo wcześnie, krzewy i drzewa zielone, z reguły było tak w maju

magnolia parasolowata, tak codziennie po troszku się otwiera...
W ogródku Iwony 11:34, 05 kwi 2014

Do góry
Moje magnolie jeszcze w pąkach.

Młodziutka Susan ale kwiaty będą.

Czosnki

Wrzośce wciąż kwitną.
W ogródku Iwony 11:30, 05 kwi 2014

Do góry
Mahonia. Liście w suchych plamach, ale kwiaty będą.

Zawilce w tym roku kwitną długo.

Sasanka - ubiegłoroczny nabytek.

Żonkile, na razie skromnie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies