Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:29, 15 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Coś mi się zdaje, że się musimy spotkać w którymś ze sklepów. Jak tylko się ociepli

Bardzo chętnie
GabiK napisał(a)

Jolu, ja dokładnie w połowie drogi między Puławską, a Al. Krakowską. Jadąc do pracy mijam Floriall i wyjeżdżam na Puławską przy Melonie.
Mnie się wydaje, że do ogrodu najlepszy Melon. Dużo mają i w niezłych cenach.
We Floriallu można dostać rarytasy i duże rośliny, ale drogo. W zeszły sezonie miskantów mieli spore kępy, ale za 60-80 zł, Red Baron po 58 zł, hortensje po 80- 140. Miewają piękne stożki i luke cisowe.
HRS Dawidy jest świetny, jeśli chodzi o rośliny doniczkowe. Dział ogrodowy mnie rozczarował, ale może źle trafiłam akurat.
A Ty Jolu gdzie mieszkasz? I gdzie Twój wątek? Ujawnij się.

GabiK, to przejeżdżasz koło mnie jadąc do pracy
Zbieram się do założenia wątku, ale nie mam co pokazać Poczekam aż mi chociaż kostkę ułożą.

Danusiu, jak będziesz w okolicy po zakupach kwiatowych to zapraszam na kawkę
A to na zachętę, hihi MÓJ OGRÓD

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:28, 15 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Można już ciąć, ja zaczynam od hortensji
Przesadzać też można, jeśli ziemia rozmarzła.

Dziękuję!!

Danusiu bez Ciebie jak bez ręki w ogrodzie

A jak się ma sprawa z przesadzaniem i cięciem razem - tzn - przyciąć iglaka i hortensję i przesadzić, czy tylko przesadzić bez cięcia? A jeśli ta druga opcja, to kiedy je przyciąć, zaraz po posadzeniu?

I jeszcze nurtuje mnie sprawa czy ciąć już lawendę, bukszpany i wrzosy? Thuje?
Zadaszenie tarasu 12:54, 15 mar 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
Tak, o ten domek (?) tak sobie kombinuje odnośnie tego mojego budynku gospodarczego... niekoniecznie podobaja mi się takie typowe domki ale trochę się boje takiego płaskiego dachu.

Ten domek został wymuszony istniejącym kominem który sterczał na środku tego ogrodu na dachu. Do tego komina dobudowaliśmy w identycznym stylu domek ogrodowy, który wydzielił część jadalnianą od wypoczynkowej i pozwolił przetrzymywać kosiarkę i meble.
Mini ogródek-maxi problemy czyli prośba o pomoc... 12:52, 15 mar 2012

Do góry
W lewym rogu możesz zrobić kolisty placyk otoczony ekranem z jednakowych roślin iglastych posadzonych jedna przy drugiej i przyciętych w zwarty ekran (cis lub tuje Smaragd - cięte na równo).

Placyk może być wysypany tłuczniem lub kamyczkami.

Wystarczy zrobić lustrzane odbicie tego projektu górne nasadzenia

Na tylną ścianę może też być taki układ roślin w kolorach jak jest namalowane, Tam potrzeba usunięcia pojedynczych iglaków, które nic nie wnoszą ciekawego.

Albo taki układ kolisty trawnika

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:22, 15 mar 2012

Do góry
Można już ciąć, ja zaczynam od hortensji
Przesadzać też można, jeśli ziemia rozmarzła.
Mini ogródek-maxi problemy czyli prośba o pomoc... 12:21, 15 mar 2012

Do góry
Popatrz na ogródek Magdalenka, jest bardzo podobny do Twojego, ale już na nowo zaaranżowany

https://www.ogrodowisko.pl/watek/991-ogrod-magdalenka
Mini ogródek-maxi problemy czyli prośba o pomoc... 12:20, 15 mar 2012

Do góry
Witaj Motylla, ogródek nieźle wygląda, nie narzekaj tylko prostymi pomysłami upiększaj swój ogródek.

Katalpę i inne drzewa obsadź w "ramach" czyli na tych wysepkach daj biało obrzeżone hosty, albo kolorowe żurawki. Jabłonie po prawej ujmij także w ramy, ale jednakowe dla tych drzew.

Czyli jabłonie z hostami, katalpa z bordową lub pomarańczową żurawką.

Niskie iglaki za katalpą będziesz musiała przesadzić, za smutno i za mało roślin tam jest.

Drzewa w ramach, tu są podpowiedzi jak to się robi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:01, 15 mar 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Ale piękne hortensje!
A u nas dzisiaj w nocy był przymrozek, minus 2. Pewnie by je ścięło...
Ale u Ciebie Danusiu w ogrodzie zacisznie, nawet gdyby było chłodniej pewnie im by się nic nie stało!
pozdrawiam

Przezornie je zabrałam do domu, jak zobaczyłam wieczorem podczas spaceru z psem, że coś się asfalt błyszczy od lodu.
Na stole pozostawiłam prymulki i hiacynty, nic im się nie stało. Bratki też pozostały na zewnątrz.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:00, 15 mar 2012

Do góry
Jola napisał(a)

Jolu, napisałaś, że koło Ciebie floriall i melon, to musimy być bliskimi sąsiadkami, bo to koło mnie też. Do Florialla mam 2 km. A HRS Dawidy, które się specjalizuje w kwiatach domowych i balkonowych jest też ze 2 km ode mnie, tylko w drugą stronę. Nie do Puławskiej, tylko na pierwszym zakręcie w stronę Alei Krakowskiej.

Aaaa, rzeczywiście tam jest ogrodniczy... Wiele razy go widziałam przejeżdżając tamtędy. Alem gapa Warto się tam wybrać? Który z tych trzech ogrodniczych jest najlepszy?
GabiK, to mieszkamy chyba na tej samej "trasie" tzn. Puławska-Al. Krakowska

Coś mi się zdaje, że się musimy spotkać w którymś ze sklepów. Jak tylko się ociepli
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:49, 15 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To zdjęcie mnie rozbroiło Szczęście wypisane na twarzy - mam mam to moje nie oddam Od razu sobie pomyślałam, że jakby ktoś mi cyknął fotkę jak wychodzę ze sklepu z takim zakupem miałabym taką samą minę haha.. Ja na razie z moimi dzieciaczkami przy każdej okazji wracamy do domu z prymulkami i bratkami - oczywiście każdy kwiatek w innym kolorze... jednym słowem oczopląs ale one wszystkie się same proszą - zabierz nas do domu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:22, 15 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
dziś odwiedziłam Dawidy i zakupiłam hortensje.

Danusiu a gdzie w Dawidach jest sklep ogrodniczy? Koło siebie mam Melona i Floriall, ale chętnie odwiedziłabym jeszcze inny

Aha... Jak możesz to napisz mi jaka tuja jest najlepsza na żywopłot. Juz kiedyś mi odpowiedziałaś na to pytanie, ale nie pamiętam...
Ogród w Tarnowie 23:03, 14 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A jak po zimie wygląda stan ogrodu?

Ogród jest w zadawalającym stanie bo większość roślin była przykryta i to je uratowało przed przemarznięciem. Umarzły natomiast wszystkie róże pnące powyżej kopczyków ale napewno odbiją a ognik szkarłatny nie przeżył. natomiast co do clematisów i milina trzeba jeszcze poczekaś.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:42, 14 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zakupiłam też paletkę kremowych bratków - 2 zł sztuka. Jutro je gdzieś pousadzam.

Ja się niestety już nie załapałam na te kremowe.
W tym roku kupiłam trzy odcienie żółtego. Pomieszam z zielistką i bluszczem.
Nasz przydomowy ogródek 18:41, 14 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie, Zbysiu taki smaczny, że nie mają siły od stołu wstać

Całkiem możliwe Danusiu oby tak było. Wczoraj Krysia go upiekła wersji z budyniem . Rano było już tylko kawalątko . Myślę sobie - jak Krysia wstanie to zjemy po połowie i poszedłem z psem. Po powrocie sąsiadka siedzi za stołem i mówi - bardzo dobry placek . Czyli nadal sprawdza się przysłowie że to co masz zjeść jutro - zjedz dziś .
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 18:34, 14 mar 2012

Do góry
Ja też bym nie kupiła, ale jak nie ma innej możliwości to mus.
Jeśli cena niska można zaryzykować. Tylko dobrze je posadź, podsyp ziemi lekko kwaśnej,dobrze przydepnij i podlej. Może być torf ostatecznie i podlewaj żeby nie stały w suszy.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:31, 14 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pokażcie jak zakupy bukszpanowe.

Danusiu dopiero jutro jeszcze rosną na plantacji nie wykopane
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:30, 14 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Irenko to hortensja ogrodowa Hydrangea macrophylla, nie miała nazwy odmiany ale może być Schneeball.

Danusiu piękne hortensje. Moje ulubione Schneeball
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 18:30, 14 mar 2012

Do góry
ele2001 napisał(a)
Przypomina mi ogród Alana Blooma ładne nasadzenia. pozdro

Też to samo i ja napisał powyżej.

Bressingham=Bloom

Podlinkuję żeby można było porównać

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/71-ogrody-angielskie-bressingham-gardens

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/75-ogrody-angielskie-bressingham-gardens-jesienia
Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:29, 14 mar 2012

Do góry
Pokażcie jak zakupy bukszpanowe.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:28, 14 mar 2012

Do góry
justi napisał(a)
Ile teraz kosztuje taki dorodny, kwitnący krzak hortensji?

Te kupiłam po 32 zł, mają dużo kwiatów - 10 szt.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies