Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój "Ogród" 11:29, 13 lut 2014

Do góry
Witam witam serdecznie Fajnie popatrzeć jak zachodzą zmiany powodzenia "V "

To właśnie tu 11:17, 13 lut 2014

Do góry
eugenia_stefanska napisał(a)

Witaj Dzidko, mam te jeszcze kilka hortensji ogrodowych i w ostatnich latach rzeczywiście zawodzą , dawniej kwitły co rok i to dość obficie , zastanawiam się nad pozbyciem się ich z ogrodu

Gdzie kupowałaś tę swoją hortensje

Witam u siebie w wątku
Prawdziwie podziwiam Cię, że potrafisz z nasadzeniami tak zdecydowanie postępować.
Zdarza mi się czasem wyrzucić na kompost jakieś rośliny.
Ale po jakimś czasie, skruszona, idę je odzyskać i upycham znowu w ziemi.
Łatwo mi tak postępować, bo ja mam trochę inny areał.

A co do hortensji. Akurat tę odmianę dostałam w ramach wymiany.

Jej ofiarodawczyni mieszka w Siemiatyczach i jest naprawdę zakręcona hortensjowo. Nie pamiętam ile to olbrzymich donic z hortensjami przechowuje zimą w pomieszczeniu. Ale jest to liczba znacząca.
A co do kwitnienia. Ostatnio są takie zawodne, ponieważ im nie tyle szkodzi mróz, ile późnowiosenne przymrozki. Oby w tym roku nie było powtórki.
A tę poniżej kupiłam jako zupełnie inną. Byłam strasznie zła na sprzedawcę, ale warto mieć ją w ogrodzie.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:12, 13 lut 2014

Do góry
malkul napisał(a)
A tu stan na dzis mojej lawendy szerokolistnej

i w całości

Ślicznie! Ech, ślicznie

A Stipa wydaje się zielona- tak jest? Może przetrwa, już w sumie niedużo zimy.

Muszę poszukać irysków, nie widziałam ich u siebie
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:08, 13 lut 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:59, 13 lut 2014

Do góry
A tu stan na dzis mojej lawendy szerokolistnej

i w całości
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:57, 13 lut 2014

Do góry
tak dzis wygląda łan moich Gracków

a tak wyglądaja carex The Beatles

I w donicy wilekiej szarej wzdłuż domu już dawno wyłażą cebulowe iryski miniaturowe naszadiłam ich jesienią 50 sztuk

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:55, 13 lut 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Mam glinę, zarówno w starym ogrodzie jak i w nowym. W starym jest ok po tylu latach, ale głębiej, przy grabach nikt się dwadzieścia parę lat temu nie martwił o glebę, graby miały za zadanie ochraniać ogród i to zadanie spełniają do dziś.
Jak ciąć, formować graby to wiem, zastanawiam się jaki kształt im nadać. Myślę o dwóch wyższych prostokątach/słupkach, a miedzy nimi np. furteczka drewniana lub metalowa Takie wejście na rabatę

Już decyzję podjęłam o sadzeniu grabów u mnie

Moja pergola różana taką romantyczną rolę ma spełniać, ale jeszcze taką jedną dodatkową furtę z kutego metalu chciałabym mieć w ogrodzie

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:55, 13 lut 2014

Do góry
troszke różnych ujęć:

werbena w czpeczkach

a tu dzisiejszy pączek na grabie z Mazur ukradzionym
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:53, 13 lut 2014

Do góry
Szklarnia w toku

tu miejsce docelowe

ale żeby mogła tam stanąć to najpierw musimy wyłopatkować tę górkeczkę
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:50, 13 lut 2014

Do góry

Ogród zapachów u Jasi 10:48, 13 lut 2014

Do góry
Poziomka napisał(a)

Poziomko, jaka to róża powyżej? R. 'Ritausma'?

I jak się nazywa ta biała posadzona koło r. "Bonica'?
Dziękuję za instrukcję sadzonki - ołówkowego patyczka. Spróbuję. Tylko nie wiem, czy tak można z różami starymi?

Tak, zwiedzanie rankingowych ogrodów to nasza specjalność.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:48, 13 lut 2014

Do góry
Mimo iz zima trwa to jednak była ona na tyle ciepła że na zewnątrz u nas praktrycznie ciągle się coś działo.

Drewutnia i szklarni konstrukcja

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:44, 13 lut 2014

Do góry

Liliowo i kolorowo:) 10:43, 13 lut 2014

Do góry
eda napisał(a)
Tak tak zdrowia naaaaajwięcej Najlepszego Danusiu

Dziekuje Ci bardzo Rozyczka piekna Jestem na etapie wybieranie roz do ogrodu i juz mam totalny mętlik ale dzieki pięknej stronie Ani o rozach mysle, ze w koncu uda mi się coś wybrać) Pozdrawiam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:42, 13 lut 2014

Do góry
Porcja zdjęć coby wasze oczęta piękne nacieszyć

Doczekalam sie wreszcie dwóch szarych donic z rur kanalizacyjnych, jedna wygląda tak jak poniżej a druga identyczna lecz jeszcze nie obsadzona więc nie ma co pokazywać

Liliowo i kolorowo:) 10:42, 13 lut 2014

Do góry
mira napisał(a)
przegapiłam jakąś uroczystość - ale jeszcze czas coby przesłać serdeczności i moc życzeń zdrowia

Dziekuje Ci bardzo i jakie energetyczne piękne tulipanki JUz za niedlugo i w ogrodach beda Pozdrawiam
Ogród cioci 10:37, 13 lut 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Gosiu u mnie dzisiaj mroźno, słonecznie, spokojnie i... pięknie

Przyszłam powiedzieć Ci, że upiekłam ciasto wykorzystałam Twój przepis do przerobienia go na bezglutenowy - bo jestem obecnie w stadium nauki pieczenia bezglutenowego dla mojego Synusia - i staram się normalne przepisy przerabiać na bezgl. Twój połączyłam z moim - ciut zmodyfikowałam z przymusu no i... no i wyszło I popatrz - ogrodowiskowe spotkanie nawet w diecie pomaga mam ciasto które na pewno synowi niejeden raz upiekę.
Przyniosłam Ci kawałeczek na poczęstunek Smacznego I dobrego dnia

No mniam A domownikom smakowało??? pięknie wyszło Słonko posyłaj niech topi to dziadostwo
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 10:28, 13 lut 2014

Do góry
Marzenko, wszystko zależy od pogody. Dzisiaj jakaś pół-zimowa jest. Okolica zerowa i prószy mokry śnieg.
Wzajemnie odpozdrawiam.

Chlebek. 10:26, 13 lut 2014

Do góry
To ja postanowiłam się pochwalić moim chlebusiem na prośbę Ani....

Ja piekę chlebuś na drożdżach, bo szczerze powiedziawszy na zkwasie jakoś mi nie podszedł... a poza tym ja nie mam głowy żeby to karmić, trzymać te słoiki z tą papką... nie, jakoś to nie dla mnie, a ten z drożdży jest przepyszny.....

Piekę dwa razy w tygodniu i już w ogóle chlebusia nie kupujemy.... Oto mój przepis....

1kg mąki (zamojska)
2,5 dkg drożdży (najlepsze te pomarańczowe "domowe")
łyżka płaska soli
2 pełniutkie szkl wody

Zaczyn: drożdże rozpuszczam w 0,5 szkl wody przesypuję lekko mąką, wymieszam i czekam z 15 min, (aż zaczną pracować).

Przesiewam do tego mąkę, dodaję sól i wodę, wyrabiam ok 20-30 min, do odejścia ciasta od ręki czy miski. odstawiam na 1h do wyrośnięcia.

Przerobić chwilkę (żeby było ładn gładkie ciasto) i znów odstawić na 20 min ( tylko wcześniej wykładam ją ściereczką, posypują lekko ściereczkę mąką, żeby przy wyjmowaniu chlebuś się nie przykleił ) w tym czasie nastawiam piekarnik na 200C góra dół.

Po tych 20 -30 min ( teraz już na oko, jak ładnie wyrośnie ), przecieram wodą, żeby obetrzeć mąkę, wkładam chlebuś. Piekę, 1h -1,10 h z tym, że po 30-45min ( jak się ładnie zarumieni, osiągnie kolor jaki mi się podoba ) siedzenia w piecu, skręcam na 150C.

No to tyle... aha po wyjęciu polewam wodą, tak na rękę i na gorący chlebuś przecieram, wtedy skórka jest taka świecąca jak ze sklepu...

To smacznego....
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:17, 13 lut 2014

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies