Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:07, 12 kwi 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Znalazłam jeszcze fotę ze żwirową rzeczką, u mnie wychodzi ze skalniaczka tak pisałam u ciebie i za rogiem już jej nie ma

to taki trik..... Paulinko, nie wyobrażam sobie rzeczki jako przekątnej całego ogrodu, to twój ogród ty masz swoje wyobrażenie, to ma być twój obraz, ale ja tylko palnę swoje spostrzeżenie, aleja 2 metrowa z przyłączonymi na przemian rabatami, to tak jak najbardziej, możesz podzielić rzeczkę na tym odcinku na rzekę i strumyk, który gdzieś ma źródło i ujście, które gdzieś szuka przebicia, pomiędzy gąszczem roślin, tak mam u siebie....pamiętaj o zachowaniu proporcji w ogrodzie

powodzenia

wszystkie obsadzenia są poza rzeczką

pokazuję przy okazji niedoskonałości w ogrodzie, wybacz

muszę to poważnie przemyśleć ogród tworzy się bardzo długo więc mam wiele czasu zobaczymy jak się rozwinie

Niedoskonałości?? gdzie ty widzisz w swoim ogrodzie niedoskonałości pięknie jest i tylko podziwiać można pozdrawiam weekendowo
Co się stało kwiatom ... 09:06, 12 kwi 2014

Do góry
Mirella napisał(a)

Narcyzowy las

Prześliczna odmiana! Całe białe Serduszek tak dużo, że dla całego forum wystarczy
w Oborze też mogą być ogrody 08:48, 12 kwi 2014

Do góry
Pozostałość po truskawkach, sorki za ostre światło
w Oborze też mogą być ogrody 08:47, 12 kwi 2014

Do góry
Zaczęło się na dobre, warzywnik wg mojego planu i mojego pomysłu
Wczoraj w ruch poszły torebki z nasionami korzeniowych i koperku
Rzut oko na kawałek grządek

Kopce dla skorzonery, i nasionka tego warzywka

I kolejny szkodnik się znalazł, czyli mała grudka ziemi, która gryzie liśćce rabarbaru
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:33, 12 kwi 2014

Do góry

Ten też nie najładniejszy ale tymi sposobami wiązane chowam daleko w kącik i ich nie widać ale pielęgnuję żeby był efekt ha ha Pozdrawiam ochotników na uprzęże
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:28, 12 kwi 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)
Halinko, podaj proszę wskazówki jak mocujesz uprząż do podłoża

Jeśli mocuję do podłoża to tak jak namiot -----wbijam pod kątem pręty w ziemię i wiążę ale do tego trzeba przestrzeni i uważam że to nie trzyma tak dobrze jak w donicy Aw donicy to -----donica musi być z wywijanym brzegiem ,owijam drut dobrze wokół donicy i wiążę gałązki Trzeci sposób to np na tuii wiązałam kamienie w torbach foliowych na gałęziach Powodzenia

To brzydki widok ale tylko przez jakiś czas
Berberys - Berberis 08:19, 12 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnie także ta odmiana się podoba, a zwarty pokrój to jak najbardziej zaleta, bo cięcie berberysów jest dość kłopotliwe, a najbardziej zbieranie gałązek po cięciu. Fajnie by wyglądały kolorowe kulki pomieszane z berberysów.

Tutaj na zdjęciu jest żywopłot berberysowy a kulki z bukszpanu, ale mogłyby być z berberysu

Jakie śliczne te kuleczki, aż ma się ochotę je poturlać
Kondziowy ogrod cz II 08:15, 12 kwi 2014

Do góry

Moje trudne początki, domek przy lesie. 08:12, 12 kwi 2014

Do góry
Kilka fotek po ostatnim deszczy, wszystko maleńkie jeszcze ledwie widoczne, ale bergenia już szykuje sie do zakwitu, za nią dwa rozchodniki a za nimi czerwony berberys

Trzmielina zrzuciła stare listki i zaraz za nimi wyszły nowe żółciutkie

Takie oto kwiatki rozsiały mi sie wszędzie niewiem skąd

I jeszcze takie coś znalazłam za domem, niewiem jak nazywają się te kwiatki

Teraz jestem zmuszona do kilkudniwej przerwy i zla jest tyle do zrobienia, już nie moge sie doczekac jak rusze po wielkanocy

Rozmnażanie hortensji 08:12, 12 kwi 2014

Do góry
Ja sadziłam w zeszłym roku co metr
Zobacz sama.
Nie mogę teraz znaleźć fotki z przodu rabaty,ale wydaje mi się ,że taki odstęp jest ok

Kondziowy ogrod cz II 08:10, 12 kwi 2014

Do góry
A to widok z naszego pokoju hi hi hi zgadnijcie co to hi hi hi

Caltha palustris - knieć błotna, kaczeniec 08:09, 12 kwi 2014

Do góry
Lubią słońce i nie przeszkadza im półcień, w naturze nie tylko rosną na terenach słonecznych, otwartych, ale i nad strumieniami, rowami w podszycie drzew, głównie olchowych, wierzbowych. W chwili kwitnienia te drzewa są w stanie bezlistnym, a ich korony rozpraszają promienie słoneczne.
W oczku warto zapewnić im jasne siedlisko, przecież w uprawie chodzi nam o piękne, obficie kwitnące kępy, a tutaj główna rola słoneczka.

Moja bajka 08:06, 12 kwi 2014

Do góry
Miskant zaczyna się pokazywać. W zeszłym toku miał trzy źdźbła na krzyż, a teraz chyba zaszaleje chłopina Mam nadzieję, że za bardzo się nie rozbryka, bo ta rabata nie jest aż taka duża.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 08:06, 12 kwi 2014

Do góry
Pozdrawiam weekendowo - i życzę miłej pracy w ogrodach, w końcu na Wielkanoc musi być perfekcyjnie

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 08:05, 12 kwi 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Kasiu ale cudnie wygląda migdałek
Dziękuję za wpis u mnie - żadne tam wtrącanie się - po to forum jest żeby pisać o własnych obserwacjach Proszę zrób fotki tych trzmielin - będę wiedziała przynajmniej o jakie chodzi, bo tak za bardzo to się na odmianach nie znam. Buziaki i dobrej nocy

Dwie pierwsze prawie nie zgubiły liści, a te dwie kolejne są prawie łyse choć stanowisko maja bardziej osłonięte. Ale nie ma co ukrywać- listki tych zielonożółtych prezentują się latem piękniej. Wybór należy do Ciebie

Tulipan - Tulipa 08:02, 12 kwi 2014

Do góry
W ubiegłym roku o tej porze mieliśmy jeszcze śnieg w ogrodach i temperatury znacznie poniżej zera... a tulipany sobie i tak kwitły. Mam na myśli grupy wcześnie kwitnące – Greigii, Kaufmanna, Fostera, gatunki botaniczne i ich kultywary. Te do kwitnięcia wcale nie potrzebują ciepła tylko słońca i to nie jest paradox. Pochodzą w większości gatunków lub odmian uprawnych z nich uzyskanych, z wysoko położonych obszarów dawnego Turkiestanu, w pasie od Morza Kaspijskiego po zachodnią Mongolię. Bardzo często rosną przy granicy śniegu, tj. 3000 m n.p.m. Tam słońca jest dużo, ale ciepła to już znacznie mniej.
Przykład Tulipa turkestanica...

czy odmiany Tulipa humilis "Alba Coerulea Oculata"...

i przypadek "Giuseppe Verdi" (Gr. Kaufmanna). Części cebul było tej zimy po prostu za ciepło...

Zdjęcia z ostatnich dni.
Pozdrawiam,
Piotr
Ogród i nie tylko... 07:40, 12 kwi 2014

Do góry
Wczoraj kurier przyniósł moje piękności rh Helsinki , i różę wielkokwiatową Dessa. No róża musiała być... . Rodki które podała mi Bogdzia sumiennie spisałam i korzystam ze ściągawki.
Rodek wygląda na trochę zmęczonego po podróży ale ładny jest ....i czy już jest czas na jego kwitnienie ?

Z dziką przyjemnością wezmę się za sadzenie .
Pozdrawiam sobotnio.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:08, 12 kwi 2014

Do góry
Na bazarach zapomniałam kupić bananów dla chłopaków i zatrzymałam się w biedronce.
Wyszłam z 4 paczkami kolejnych mieczyków

Nawet nie mam planu gdzie będe je wsadzać hahahah.
A kolekcja pomału się powiększa

Dzisiaj targi ogrodnicze .
Zobaczę się pierwszy raz z niektórymi dziewczynami z ogrodowiska - strrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrasznie się cieszę.

I pewnie przytacham coś z roślinek do domu

Miłej soboty życzę!!!!!!
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:05, 12 kwi 2014

Do góry
Wczoraj byłam na bazarach na zakupach jedzeniowych i wróciłam z dwoma fioletowymi pierwiosnkami ząbkowanymi.
Z sadzonek już będzie 4 sztuki kwiatuchów

Jedna łodyżka jest już złamana .
Mój cudowny piesek ją dorwał i pożarł zebiskami.
Nawet nie wiem kiedy ten pieron mi ją ukradł.
Wieczorem wzięłam się za sadzenie, połozyłam sobie sadzonki na murku koło siebie.
Wsadziłam jedną, zrobiłam dołek na drugą.....szukam.........niema...........zachodzę w głowę gdzie ona jest...........myślę że mi się już w głowie miesza na wieczór..........a tu patrzę moje psisko mi ją obrabia na trawie.
Skubany podszedł tak cicho że nic nie usłyszałam .

No ale korzenie w porządku więc szkody nie ma, tylko nie ma jednej fioletowej kuleczki cieszącej oko
Boćkowe perypetie ogrodkowe 06:57, 12 kwi 2014

Do góry
Boćku cudna wiosna u Ciebie, hiacynty żołnierze są czaderscy

Powstająca kwadratowa rabata też bardzo mi się podoba!!!

Cudne miejsce

Moje cebulowe wyrastają prosto z ziemi bez żadnego towarzystwa.......a prawdziwy efekt jest jak są z innymi roślinami tak jak u Ciebie .

Udanego weekendu życzę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies