Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Pogubiłam się po drodze... 09:40, 19 kwi 2016

Do góry
ja poniosłam klęskę w tym roku z wysiewaniem stipa tylko jeszcze się trzyma, rozplenice padły, szałwia z 30 sadzonek popikowanych już, zostały tylko 2 i to chyba dadzą ciała, więcej nie sieję
Z Pszenicznej ... 14:16, 18 kwi 2016

Do góry
Irysy od Krysieńki już posadzone Z tyłu mają wilczomlecz, zobaczymy czy będą się zgrywać z kwitnieniem. W placach mają łubin fioletowy.

Jedna kępka poszła na różankę razem z kocimiętką.

szałwia rośnie jak na drożdżach

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:16, 18 kwi 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Ogromny Twój ziołownik będzie !!! prawie jak mój warzywnik z tym że ja w swoim używam glebogryzarki
Widzę że ładnie ogród budzi się do życia i strat po zimie prawie nie ma
Dołączam się do tych co w korku stoją godzinami by dojechać do pracy choć firma pod Krakowem

Dobrze Ci z tą glebogryzarką, mi ręce znowu szwankują... A tu sezon dopiero się zaczyna.
Straty jednak są - trytoma zgniła i trojeści bulwiastej nadal nie widzę
Ziołownik powoli się zagęszcza. Arcydzięgiel, oregano, mięta czekoladowa, tymianek, szałwia lekarska. Przesadziłam tam też rabarbar, w przedpołudniowym upale niezbyt mu się to spodobało, ale zaczyna akceptować nowe miejsce.
Lawendowy zawrót głowy 06:58, 18 kwi 2016

Do góry
SiaKa dyc to moj telefon to napisał nie ja ales Ty upierdliwa z ta szałwia

Wsadziłam tam pod linijkę ciemierniki za nimi maje brazowe trawki wsrod nich bedzie MaraDoNa (szałwia ) I za nimi jest juz przetacznik i Gracki i tyle . Nie chce juz tej jednorocznej bo to kopanie mnie wkurza . Tylko nie wiem czy trawki żyją
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:21, 17 kwi 2016

Do góry
Ostrożeń mnoży się na potęgę, podobnie odętka

jarzmianka i szałwia nabierają masy

ML rusza i RB też już nie śpi...

Podsumowując jedynie zawilce jesienne drzemią lub padły
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:04, 16 kwi 2016

Do góry
Monka napisał(a)

Witam,
Bardzo proszę o pomoc w rozszyfrowaniu szefowej Danusi , jestem tu nowa i nie bardzo wiem jakie to są rośliny , To co chyba wiem to: duże czerwone drzewo to chyba śliwa wiśniowa Nigra, trawy, małe zielone to bukszpan, różowe to może żurawki, zielony ekran to chyba cis, drzewka ( bukszpany) na pniu, a reszta pozostaje zagadką. Proszę o pomoc będę wdzięczna

Może być tak jak myślisz z drzewkami, fioletowe to na bank śliwa wiśniowa Nigra, to fioletowe na dole to może lawenda lub szałwia?? Żurawki na patelnię chyba odpadają. Z traw bym obstawiała stipę, ale to pomarańczowe to pojęcia nie mam Zielony ekran to może obwódka z bukszpanu do zielonego drzewka... Kulki pod domem mogą być też np sosenkami..
Zdecydowanie bez podpowiedzi p.Danusi jest ciężko
Z Pszenicznej ... 18:56, 15 kwi 2016

Do góry
Żółwik ukośny dla Luteczki

szałwia na różance coraz większa

Na Łowieckiej 16:27, 15 kwi 2016

Do góry
Tulipan Triumph Atilla Graffity:

Szałwia:
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 13:29, 15 kwi 2016

Do góry
na razie plany pod lipami są takie

przy samym płocie budleje, pęcherznica albo jakieś zimozielone, trawy, byliny, juki, na obrzeża szałwia albo lawenda
Lawendowy zawrót głowy 11:58, 15 kwi 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Iwka ja Cie rozumiem od Finki musze koniecznie szałwię carbonare kupic ona ma najnudniejsza hihi no i takie tam

Czytałam ze Ci cos nie zapakowali u Ciebie ale teraz szalenstwo zakupowe u niej panuje wiec najwazniejsze ze doślą )))

Zazdraszczam Ci tej różnorodności ja nie bardzo z tym dzieleniem jak małe mam to mi pada i taka ze mnie ogrodniczka.
szałwia carbonara nie znam ale czy od razu najnudneijsza?
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 11:24, 15 kwi 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Ożanka, nie wiem, czy nie za wysoka. I czy się nie pokłada. Nie mam jej, ale u Małej Mi widziałam.
A lawenda i szałwia lekarska? Tylko niestety też siwe liście. Dlatego potrzebne żółte, ocieplające trawy

Ja miałam tą na myśli Teucrium x lucidrys - dorasta do 40cm. Może to się jednak inaczej po polsku nazywa?
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 11:21, 15 kwi 2016

Do góry
Ożanka, nie wiem, czy nie za wysoka. I czy się nie pokłada. Nie mam jej, ale u Małej Mi widziałam.
A lawenda i szałwia lekarska? Tylko niestety też siwe liście. Dlatego potrzebne żółte, ocieplające trawy
Z Pszenicznej ... 09:03, 15 kwi 2016

Do góry
Dosadziłam tam jeszcze proso różgowate Prairie Sky w liczbie 3 szt, dwa inne chyba z przebarwieniem na żółto czerwono, zebrinusa, bordową peonie ( nie było wyjścia czekać do sierpnia)

Posadzona wernonia - 3 szt, rdest polymorpha, wsadziłam też anabelkę i przetacznikowce -3 szt. Dorzuciłam do rabaty jeszcze ostróżkę, 3 szt floksów wiechowatych, rutewkę, przeniosłam odętkę bo przegorzan ją już dusił
Podsadziłam bodziszkami, perovskia odbija i wypieliłam "mały" kawałek rabaty

szałwia na różance już ładna

Mój ogród pod górkę... 07:26, 15 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Przyszłam jeszcze raz zdjęcia pooglądać...
Dzisiaj już nie focham
Jesteś chyba miesiąc do przodu z tą wiosną...takie wypaśne już wszystko.
A ta szałwia to już kwitnąć zaczyna?????
U mnie ledwo ją widać nad ziemią.

Super masz!
Nie dziwię się, że się okna doczekać nie możesz...

Juzia lejesz miód na moje nadwyrężone serce. Kochana jesteś
Co i jak? Nowicjuszka 21:14, 14 kwi 2016

Do góry
Mira104 napisał(a)

Mirela to szałwia szałwia Blue Field w cenie 3,75 zł/szt nawet mam wrażenie, że w tym roku sadzonki są większe niż w poprzednim

Mira daj namiary na szkółkę, w której zamawiałaś tę szałwię.
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:30, 14 kwi 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Klasycznie to jakas kocimietke, np. Superba - kwitnie juz od kwietnia, jest niska i zwarta. Jesli wyższą to może być Walkers Low - u mnie się nie pokłada. Zakrylaby troche nogi, gdyby za pare lat sie zrobily brzydkie. Ładnie wyglądałaby tam tez szałwia ta która juz kupiłaś, Compact Deep Blue.

Jesli chciałabyś wypróbować, to obok mojej SS rósł różowy ślaz piżmowy - malva moschata (sama sie wysiala) i tez to ładnie wyglądało. Jest dwuletnia i się w tym roku pożegnała. Jednak chce znów ja tam posadzić.
Hmm, tak po tych wszystkich rozmyślaniach to myśle, ze najładniej by wygladała kompozycja SS + szałwia Deep Blue + Malva moschata, która ładnie i długo kwitnie.

Za malwami nie przepadam
Kocimiętki mam bardzo dużo w nasionach. Wysiać je już do gruntu? Czy zakwitnie jeszcze w tym roku?
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 13:34, 14 kwi 2016

Do góry
Gosia, ale pięknie u Ciebie I jakie super miejsce na zielnik, wow. Juz jestem ciekawa widoków letnich
Wschodzi mi liatra biała, szałwia muszkatołowa , a liatra niebieska i rutewka nic.
Oprócz tego wschodzą mi pomidorki koktajlowe, ogórki i pietruszka Jak będzie ładna pogoda to może dam radę wysiać sałatę, kalarepę i inne w weekend.
Szałwie czy lawendy? 12:38, 14 kwi 2016

Do góry

Lubelskie tulipki

siana szałwia odbija i w tym roku, warto więc było się pobawić.
Tu naparstnica.

Białe dzwonki - dwuletnie

Nie wiem co to. Wyłazi w kliku miejscach, również w kamieniu. Czy to mogą być wykiełkowane nasiona czosnków Krzysztfów - najbardziej prawdopodobne.

I lubelskie anabelki, oraz zeszłoroczne piwonie. Mam takich 6. Myślałam, że nie żyją. Tylko jedna wyłazi.
Ogród pewnej ogrodniczki 09:32, 14 kwi 2016

Do góry
Dorotka napisał(a)

Dobrze że paznokcie a nie zęby

Ha ha, dobre

A na rabacie dereniowej kwitnących obwódek nie chcesz? Typu szałwia albo cuś...?
A trzmielina Ci się tam widzi?
Mój ogród pod górkę... 07:29, 14 kwi 2016

Do góry
Przyszłam jeszcze raz zdjęcia pooglądać...
Dzisiaj już nie focham
Jesteś chyba miesiąc do przodu z tą wiosną...takie wypaśne już wszystko.
A ta szałwia to już kwitnąć zaczyna?????
U mnie ledwo ją widać nad ziemią.

Super masz!
Nie dziwię się, że się okna doczekać nie możesz...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies