Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 09:25, 12 mar 2014

Do góry
Marta,cięcie tych katalp nie będzie trudne.
Będzie ładnie jeśli się ukształtują gęste korony.
Dlatego musisz zacząć od cięcia radykalnego.
Im wcześniej tym lepiej.

A oto przycięte katalpy:

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:24, 12 mar 2014

Do góry
Macham zaglądającym i odmachuję sie od kompa..
Takie porównanie po roku zostawiam.. jak nie chcemy mieć efektu już i natychmiast.. to sadzimy co 10 cm.. A co 10 cm też ładnie wygląda.... Moje sadzone co nawet 15 i 20 cm.

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:20, 12 mar 2014

Do góry
Troszkę rewizyt zrobiłam.. bo jestem ciekawa co u was.. ale nie wyrabiam.. wybaczcie..

Bogusia - mnie uprzedzają dzień wcześniej na emaila, że wysyłają towar.

Kasia - grzyby będę rozgryzać już przy innej okazji... muszę rabatę pod róże i byliny przygotować, zrobić warzywnik.. a czas ucieka.. na pewno kupie w kwietniu nicienie.. i najbardziej strategiczne miesca zaaplikuję... odżałuję stówkę, ale tak nie będzie, że mi robale zżerają moje rośliny... jedna żurawka to ok. 10zł... a wczoraj wydarłam 6 szt... Koniec z kupowaniem gdzie popadnie, szczególnie żurawek.

Agnieszka -.. ja sadzę krokusy luźno... bo za 3 lata i tak będzie wielka kępa.. a potem problem gdzie to rozsadzić.. twoje też sie rozrosną..
Taka różnica po roku.. a i tak rozrastają sie do jakiegoś poziomu i potem już ich nie przybywa.. trzeba rozsadzać.

Albo tu.. różnica roku I mają kiepskie warunki, bo rosna tu hosty i katalpa wydziera z ziemi co sie da.. nawozu nie widziały nigdy... Hosty muszę w tym roku zasilić, bo prawie nie rosną

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 08:52, 12 mar 2014

Do góry
Zdjęcia katalp specjalnie do Basi z prośbą o poinstruowanie I co tu należy usunąć?

Ogrodnik Mimo Woli cd 08:41, 12 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Basiu - wrotycz można stosować nawet teraz... tylko wiosną jeszcze go nie ma na polach by urwać .. no i nie odróżnię go od innych roślin na łące.. ale jak naczaję gdzie rośnie, to i wiosna będę latać z wywarami..

Bogdzia - dla ciebie wyjątek robię i odmachuję ...
Gdzieś byłą dyskusja o przebiśniegach o szerokich liściach.... twoje są te i maja cienkie liście

A moje 5 szt z cebulek, od 5 lat niezmienna ilość ,ma szerokie liście.. kwiatki prawie takie same.. może bardziej krępe i krótsze.

Wąskie czy szerokie to mało ważne , najważniejsze zeby kwitły i zdrowo rosły.Gdzieś kiedyś widziałam to sporo jest różnych odmian przebiśniegów , aż sie zdziwiłam ze tyle tego jest. Są takie po dwa na jednej łodyżce ale później kwitną te akurat miałam ale też wymarzły.Miłego dnia Aniu.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 08:39, 12 mar 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
Rano przed pracą ciąg dalszy lania wody

Etap VIII

Woda nalana, folia sie dopasowuje do wykopy, pierwsze przycięcia folii i ,,próba mostka "

Etap IX

Wykańczanie i sadzenie roslin

I jeszcze raz dla przypomnienia - ta sama pora, to samo miejsce, rok temu

Śliczne te wielkie bukszpany z tyłu.Jesteś posiadaczka cudnego oczka mnie tez to czeka na razie jednak szkoda mi wody bo używam do podlewania pompa siadła, agregat i beczkę szlak trafił tak że to moje jedyne źródło wody. Nie masz problemu ze spływającą ziemia do oczka? U mnie po deszczu woda była brązowa pozdrawiam
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 08:30, 12 mar 2014

Do góry
Aniu miał rację, że mnie przekonywał

Mam nadzieję, że Basia zajrzy bo mam dla niej przycięte świerki oba dwa

Pierwszy świerk:

Drugi świerk:

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 08:21, 12 mar 2014

Do góry
Bogda napisał(a)
Selly, a jak szybko rośnie ten Mazus?jak długo kwitnie?masz może fotki swojego jak wyglądazaciekawiłaś mnie nim

Rośnie bardzo szybko. Trzy sadzonki w rok zadarnią powierzchnię 1 m2. Tu na obrazku mam właśnie wsadzone wiosną w zeszłym roku 3 małe sadzonki, które teraz pokrywają ok metra kwadratowego.

O tej porze roku wygląda prawie jak kora sosnowa, dlatego postanowiłam właśnie nim zastąpić sobie na rabatach korę sosnową. Już na niektórych rabatkach go sobie posadziłam i intensywnie podlewam, żeby się szybko zadomowił. Będę miała z głowy zarówno pielenie jak i dosypywanie kory , która się szybko rozkłada. a najfajniejsze , że nic mnie to nie będzie kosztować. Można po nim nawet deptać.
Wiosną robi się intensywnie zielony i kwitnie uroczo na fioletowo. Ale bez względu na kolor cały rok utrudnia wysiewanie się chwastom .
w Oborze też mogą być ogrody 08:18, 12 mar 2014

Do góry
gratulacje z powodu 2 setek
Ogródek z futrzakami i kamieniami 08:12, 12 mar 2014

Do góry
U nas dzisiaj spory przymrozek i rośliny oszronione

Za domem widok z mgłą w tle
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 08:01, 12 mar 2014

Do góry
Obecnie jestem na etapie cięcia roślin, wygrabiania i czyszczenia ogrodu z tego, co kiedyś „było mi żal”. Dlatego wczoraj Mąż pozbył się czereśni, która od wielu lat tylko rosła a nie było nigdy na niej żadnego owocu. Wykopał też trzy stare śliwki, które ciągle chorowały, mimo stosowania oprysków, a plony żadne.
Dlatego musze być silna i konsekwentna! Pozbyć się badziewia. Piszę to sama dla siebie

Trzmielina - Euonymus 07:57, 12 mar 2014

Do góry
U nas podobne objawy na młodej trzmielinie ( obydwie , jedna biało-zielona , druga zółto-zielona ) Liście zrobiły sie papierowe , odbarwiły się i dostały plamek , jednak liście nie opadaja , tylko pojedyncze ..Załączam zdjęcie . Jedna ma dość sprężyste gałązki, druga prawie sucha .Jest jakaś szansa?
Rododendronowy ogród II. 07:37, 12 mar 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Bożena!!!!!!!!!!!!! To jest mało??????? Boziu widzisz i nie grzmisz... ja takich połaci krokusowych nie mam... a mówię, że mam dużo. Śliczna łączka.... prześliczna... bardzo mi się podoba.
A w cieniu fotki wychodzą kiepsko.. mam takie miejsca .. i nawet nie da sie sfotografować, ale oko w realu cieszą
I wracam czytać dalej... z wrażenie nie zapamiętałam na której stronie byłam.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 07:37, 12 mar 2014

Do góry
Tutaj fajnie wygląda ta zielona linia

Ogródeczek 07:30, 12 mar 2014

Do góry
Mój syn Bartek Ja oszust Beata i Lenka Miłego dnia
Ania i róże i cała reszta :) 07:25, 12 mar 2014

Do góry
Hej Aniu!
Ja też jeszcze nie przycięłam róż, kopczyków jeszcze nie odgarnęłam...ale zamówiłam nowe- bo jak tu nie kupić, gdy wszystkie piękne??? Mam taka rabatę bez róż jeszcze ( dasz wiarę!? ) ale tam właśnie je posadzę. Cytrynowe (solero )i taki róż lila (novalis). Masz te róże? Zamówiłam u ćwika- to raczej dobra szkółka. Zamawiałam zawsze w rosarium, ale myślę, ze te też będą ok
Wklejęnfotki, bo wiem , że się nie obrażasz, bo kochasz róże wszelkie
Solero

Novalis
Chusteczkowy przedogródek 07:10, 12 mar 2014

Do góry
EwaG napisał(a)
Witaj,
rzeczywiście przedogródek jak chusteczka. Mała, ale ładna. Charakteru nadaje ta wspaniała konstrukcja na drewno.
Skoro prosisz o rady...
Po pierwsze na tak małej przestrzeni warto zagrać mała liczba gatunków.
Np. na fragmencie wkomponowanym w drewutnię posadziłabym runiankę i tylko runiankę.
A reszta jak na załączonym obrazku.
Z boku dwustopniowy żywopłot bukszpanowy, 1 hortensja (przesunieta bardziej w prawo) i kule bukszpanowe. kule mpżna podsadzić czymś niskim np. dabrówką rozłogową.

Ewo bardzo mi się Twój pomysł podoba i chyba tak zrobię. Nie wiem tylko z bukszpanem przy płocie, nie bardzo wierzę w swoje zdolności w przycinaniu więc taki schodek może być wyzwaniem

Pod drewnem runianka? Myślałam o kulkach
Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:06, 12 mar 2014

Do góry
Wczoraj znowu obsadzałam roślinkami moje rabatki ledwo chodziłam Pozdrawiam zaglądających Rabatka na którą nie miałam pomysła n ajesieni obsadzę tulipanami i już trawka mi się rozrośnie i zostanie zółto szara :
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 06:55, 12 mar 2014

Do góry
Rano przed pracą ciąg dalszy lania wody

Etap VIII

Woda nalana, folia sie dopasowuje do wykopy, pierwsze przycięcia folii i ,,próba mostka "

Etap IX

Wykańczanie i sadzenie roslin

I jeszcze raz dla przypomnienia - ta sama pora, to samo miejsce, rok temu

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 06:55, 12 mar 2014

Do góry
Przedwiośnie 2013r.

Etap IV
Cd kopania, nowa i stara dziura zostaja połączone

Etap V
Modelowanie wykopu

Etap VI
Układanie wykładzin (nie ma foty) a potem folii

Etap VII
W dzień pierwsze ułożenie kamienia a wieczorem lanie wody

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies