Witam - najlepiej ligustr rośnie jeśli ma światło przez cały dzień (w okresie suszy jednak trzeba podlewać). W miejscach zacienionych, gdzie wcale słońce "nie dochodzi", jest bardzo marny, wyciagnięty - przez co np pod naporem śniegu się kładzie. Poza tym, cały czas ma cień na ziemi, przez co dużo wilgoci, do tego opadłe liście i może chorować. Jeśli przez kilka godzin dziennie ma słońce radzi sobie dobrze. Posadzony w kierunku północ- południe rano ma światło z jednej strony, popołudniu z drugiej i tak powstaje najpiękniejsza zielona ściana. Jeśli rośnie wschód - zachód, to od północnej strony można go przyciać po dość znacznym skosie, aby umożliwić mu "oświetlenie" tej zacienionej części. Ważnym jest, aby umożliwić sobie wygrabianie liści i zeschłych gałązek spod krzewów, bo może powstawać grzyb, który będzie powodował usychanie roślin. Świerki 2,5 metra nie powinny mu raczej przeszkadzać, to jeszcze nie są wysokie drzewa, ale najważniejsze jak wspomniałem, aby nie był cały czas w cieniu. Jeśli zaplanował Pan wyeliminowanie świerków, to na jakiś czas niech jeszcze sobie rosną - zorientuje się Pan na ile mają wpływ na ligustra. Ale u mojego szwagra, który ode mnie brał sadzonki, rośnie w okoliach świerków w niedużej odległości dobrze. W sąsiedztwie dużych drzew (np. topola) ma marne szanse na dobre wzrosty, duże drzewa go "głodzą'. Ktoś może powiedzieć, że u niego rośnie w cieniu, ale w dłuższej perspektywie napewno będzie tam marny. Kiedy decydujemy się na takie żywopłoty, musimy pomyśleć co z nim będzie za 15 - 20 lat, albowiem z czasem powstają dość grube pnie. Należy również zaplanować raz na jakiś czas mocniejsze przycinanie np o 0,5 metra, to go pobudza do nowych odrostów. Jeśli za siatką mieszka sąsiad, to lepiej od razu z nim porozmawiać o przycinaniu. Jakby nie było, on też ma gotowy żywopłot, ale może mieć pretensje, że to Pana żywopłot. Inna rzecz - świerki też może Pan przycinać, można je przyciąć także na węższy szpaler, aby udostępnić więcej światła dla żywopłotu. Myślę, że te wskazówki trochę Panu pomogą. Pozdrawiam

Heniek