Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 06:43, 25 mar 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
Teraz to miejsce jest moim ulubionym

Super wyszedł ci ten stawik mam nadzieję że i mi kiedyś taki przynajmniej w połowie wyjdzie, na razie folię wydarlam dół został a że pada to jest pełen metnej wody. coś by chcialo się porobic a z dzieciaczkiem nie ma jak bo samemu mu się nudzi i. Piaskownica jest ale ile można w niej siedzieć muszę jeszcze coś zorganizować mu by miał zajęcie.

U ciebie zakontek z latarenka pieknie
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:53, 24 mar 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Nic nie napiszę o swoim nałogu Ale za Ciebie trzymam kciuki

Dzięki Basiu jutro rano spróbuję wcale nie zapalić a teraz już idę życząc wszystkim dobrej nocki

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 23:43, 24 mar 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Elu masz rację w tym roku wszystko wcześniej. I tak powinno być

Cały czas coś wychodzi

No widać, najładniejszy to ten granatowy krzaczek biegaczek
Pieknie i wiosennie, geba się śmieje
Rhododendron, Azalia i inne wrzosowate 23:38, 24 mar 2014

Do góry
Dołączam zdjęcie mojej azalii o której była mowa wyżej - czy tak wyglądaja przemarznięte listki?
W ogródku Ani 23:37, 24 mar 2014

Do góry
annawu napisał(a)
Aniu przystaję na wymianę

Uwielbiam jej kolor na początku wzrostu, serduszka.

i kwitnąca leszczyna

Jaka to serduszka tutaj mam tylko białą, reszta ..... leszczyna wygląda bardzo ładnie
Ania i róże i cała reszta :) 23:34, 24 mar 2014

Do góry
AniaDS napisał(a)
ściana - takie coś chciałabym, aby powstało w tej mojej a'la altanie:

to ostatnie zdjęcie pokazuje nieotynkowany mur, ale chyba obielony?

Aniu, własnie o coś takiego mi chodziło, ja na te ciurkacze zachorowałam jakiś czas temu, mężowi również szalenie się podobają - przypominaja mu klimaty wakacyjne (własnie oplecione winem dzikim, bluszczem, róża pnacą), takie śródziemnomorskie klimaty, oni tam lubią ciurkadła bardzo! Ale u mnei to nie ma... takiej ściany, jak Ty masz I jeszcze jesli ciurkadło przy altanie - to juz idealna sprawa, bo ciurkanie słyszałabys w miejscu wypoczynku, efekt i wizualny, i fonia do tego!

ponoc z pyleniem wapna - to różnie piszą, wszystko zależy od przygotowania farby (coś tam się dodaje do środka, maslankę czy coś i się wtedy klei), można też dodać barwnika do wapna, jaki byś tylko chciała i uzyskać np. szarość (albo niebieską farbkę )

ale... ponoć szary wychodzi z mody... a takie surowe owapnowane mury chyba są trochę ponadczasowe: i u nas były (nawet deski), i Grecja, i u arabskich sąsiadów i w Portugalii... ech, ponadczasowe, własnie jak spatynują z bluszczami wyglądają romantycznie; te przy ciurkadłach takie spatynowane są na dwóch pierwszych zdjęciach i biel po oczach to będzie biła może w pierwszym sezonie, a potem to już raczej nie

szarość to beton, bardziej współczesny twór

Aniu, to miejsce z drewnem calkiem nieźle wyglądało, ale rozumiem, że już tam bali nie będzie

Co do taty, to się nie martw, tak już musi być. Powoli widać Twoją rękę i że udaje Ci się zawalczyć o swoje. Po prostu szkoda Twoich, Waszych nerwów, zdrowia. Z sąsiadem to samo. Normalnie porozmawiać się nie da? Jesli masz ścianę w granicy, to po pierwsze budynek jest postawiony niezgodnie z prawem (min 3 m od ogrodzenia ślepa ściana lub musi to wynikać z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo decyzji o warunkach zabudowy lub jesli wyraziliście zgodę na budowę w granicy) i tym samym masz prawo żądać rozbiórki w Urzędzie Gminy. Oczywiście ten argument to ostatecznośc. Być może sąsiedzi nie mają nawet zgłoszonego budynku? Kiedy był budowany? Od 2009 r nie można sobie stawiac budynków w granicy jak popadnie, gdyż jest to ingerencja w Wasz tytuł własności. Jak było wcześniej - trzeba by sprawdzić. Tak czy inaczej chyba łatwiej zgodzić się na pomalowanie ściany, która stojąc w granicy stanowi element Twojego ogrodzenia, zatem powinnaś ją konserwować...
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:26, 24 mar 2014

Do góry
A teraz mam pytanie prośbę
ostatnio pokazywałam moją rabatę bylinową ze wschodzącymi narcyzami,
teraz jest oplewiona, podlana/ a teraz dolana/ , na środku stoi donica, na razie bratki na zdjęciu przymiarka ale już tam są wsadzone wyżej, w maju w donicę wsadzę 2 Aspiryny róże i chce mieć takie wiszące pędy
będą białe,
jakie dać im towarzystwo?

Różaneczniki - choroby i szkodniki 23:25, 24 mar 2014

Do góry
nina napisał(a)
Witam
Proszę o doradzenie czego mu brakuję?Ph mierzone dzisiaj kiwa się między 5-5,5.Posadzony w maju,kupiony w ciut gorszym stanie niż jest.Specjalnie kupiłam dla niego nawóz dolistny busz(mieszanka magnezu,potasu i azotu)ale jeszcze nie stosowałam,bo nie wiem czy powinnam. [img
w rzeczywistości całość jest ciut jaśniejsza.Na fotkach bardziej soczysty wyszedł.

Po pierwsze zlikwiduj mu "ogranicznik" korzeni (palisadkę). System korzeniowy rododendrona jest jak naleśnik - płytki i rozległy. Palisadka ogranicza rozwój korzeni i tym samym pobór składników pokarmowych. Twoja roślina ma objawy zagłodzenia
Ogród w skali mikro :) 23:20, 24 mar 2014

Do góry

śliczna ta Twoja lawenda, daleko mam do Obi może to i dobrze

wstawiłam zdjęcie kaliny

pozdrawiam
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 23:16, 24 mar 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Kasiu ten element w ogrodzie to ci się udał,

udany zakup, podoba mi się bardzo, ale to jest tylko ozdoba do całości, efekt jest fantastyczny, ależ ty to potrafisz, klimat utrzymać

Agatko ile ja się fotek naoglądałam, ile projektów zrobiłam nim sie zabrałam za to miejsce...
W japońcu podstawą jest umiar a to jest czasem bardzo trudne - zwłaszcza w kolorystyce. Nawet w elementach trzeba być oszczędnym - im mniej tym bardziej widoczne.
W ogródku Ani 23:16, 24 mar 2014

Do góry
Aniu przystaję na wymianę

Uwielbiam jej kolor na początku wzrostu, serduszka.

i kwitnąca leszczyna

W cieniu - zacieniona 23:15, 24 mar 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Cleome...po dzisiejszym wietrzeniu na balkonie.

Cleome jest bardzo wdzięczne do siewu, moje też w tamtym roku było bardzo ładne dobrze, że wietrzysz pozdrówka
Ogródeczek jagody99 23:14, 24 mar 2014

Do góry
Jagódka ta twoja zima to już na prawdę przegina...aż ci nie zazdroszczę, u nas od miesiąca wiosna, więc ci na pocieszenie kwiatuszki zostawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:09, 24 mar 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
A czy mogłabym prosić o globalne zdjęcie kaliny angielskiej... Bo tak mi się cuś wydaje , że taki pokrój piękny ma......

globalne zdjęcie proszę

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:04, 24 mar 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
Ogrod zdania na dzień pięknieje

Konrad to się wiosna nazywa

Różaneczniki - choroby i szkodniki 23:01, 24 mar 2014

Do góry
Marcin89 napisał(a)
A ja mam tutaj dwa przypadki do zdiagnozowania.

Pierwszy - żółknące brzegi liści.

Wygląda na niedobór magnezu. Przy założeniu, że ph podłoża jest prawidłowe powodem może być zbyt zasadowa woda/opady lub przenawożenie potasem. Pomoże oprysk siarczanem magnezu.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:01, 24 mar 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Fajny raport z ogrodu
piszę się na kawałek przywrotnika od ciebie, chyba że gdzieś w szkółce ustrzelę, Sebuś pomysłą zapodał

Wyślę w kolejnym tygodniu, widziałam te pomysły fajne
a to mój
zlewa się tu w kolorach , najpierw porządkowałam ogród kolorami i to jest żółta rabata - mdło
teraz tu kwitną małe narcyze a potem przywrotnik je zakrywa - też dobry pomysł na zakrycie liści dla cebulowych
muszę choć część tego przywrotnika przesadzić bo mam potrzeby w innym miejscu a tu robię miejsce dla Jej Wysokości Grace - taka żółto morelowa ale może liście dodadzą kontrastu

Zapraszam 23:00, 24 mar 2014

Do góry
Akwarela w ogrodzie. Ogród tworzony od ugoru przez jedną osobę. Zapraszam

Lato

Dogonić marzenia, czyli końca nie widać 22:58, 24 mar 2014

Do góry

Oregano już się zieleni

a to poletko wymaga sensownego zagospodarowania, rośliny już czekają, a ja czekam na Wasze pomysły
W cieniu - zacieniona 22:58, 24 mar 2014

Do góry
Cleome...po dzisiejszym wietrzeniu na balkonie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies