Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Szmaragdowy Zakątek 08:50, 08 sie 2015

Do góry
07_Rene – Reniu, na szczęście węża karni się tylko raz w miesiącu…więc jakoś daję radę…

Luki – co do trawniczka to masz 100% rację…a ponieważ moje hostowisko przyrasta…i przyrasta, wiec decyzja zapadła…zmniejszamy trawniczek

Margarete – Małgoś, gdzie byłam?...w taki upał? Leżałam w cieniu szmaragdów z owocowym drinkiem z dużą ilością lodu!!! Przydałoby się jeszcze dwóch umięśnionych „ogrodników” ze śniadą karnacją do wachlowania i podawania zimnych przekąsek….

Pszczelarnia – Tak, tak, ogrodnicy się wspierają…zawsze i wszędzie…tak już mamy!
Ewcia, mój wąż to przemiłe stworzenie…sama się dziwie, że to mówię, ale to prawda.
A co do cienistych rabatek to u mnie towar raczej deficytowy, ale w takie „gorączki” licznie oblegany przez przyjaciół, całą rodzinę i futrzaka.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:53, 07 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Łukasz to ta nowa rabata?No piękna i nowy płot widzę .
Odwaliłeś kawał roboty.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:04, 07 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Nie potrafie się zdecydować, które zdjęcia dodać... to będzie na zapas

Padłam. Nie znajduję słów by opisać, co czuję. Cudownie ją skomponowałeś.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:24, 07 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Karolino tak stipa tegoroczna mojej produkcji . Rosliny rosną jak szalone

Aniu na rabacie żaden nawóz nie był stosowany, przy sadzeniu używałem jedynie Rosahumusu, ziemia zmieszaną z kilkoma taczkami gliny i kompostu. Na dodatek sekretem części różanej jest jej przeszłość, a dokładnie kurki, które latały w tym miejscu jakieś 10 lat temu

Czy to znaczy, że mamy zacząć od hodowli kur!!!????
Fotki znowu mnie powaliły na kolana Luki, a ja mam pytanie kiedy wysiewasz stipę? i do gruntu czy doniczek
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:06, 07 sie 2015

Do góry
Karolino tak stipa tegoroczna mojej produkcji . Rosliny rosną jak szalone

Aniu na rabacie żaden nawóz nie był stosowany, przy sadzeniu używałem jedynie Rosahumusu, ziemia zmieszaną z kilkoma taczkami gliny i kompostu. Na dodatek sekretem części różanej jest jej przeszłość, a dokładnie kurki, które latały w tym miejscu jakieś 10 lat temu
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:02, 07 sie 2015

Do góry

Zdjęcia w mocnym słońcu, więc są jakie są.
Teraz wracam chorować dalej bo niestety złapałem jakiegoś wirusa w te upały. Mam ich już dośc bo to nie są normalne temperatury, a z tego co zapowiadają jeszcze z tydzień będzie trzeba się męczyć.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:58, 07 sie 2015

Do góry
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:54, 07 sie 2015

Do góry

Ta pysznogłówka jest nienormalna, tu posadziłem 3 sadzonki
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:52, 07 sie 2015

Do góry
Załączniki do ostatniego opisu
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:44, 07 sie 2015

Do góry
Moniko niestety problem nie leży po tej stronie, fakt na początku miałem bardzo ambitne plan robiąc projekt pod siebie. Przyszedł rozsądek i ogród jest zaplanowany dla osób, które nie będą się mogły nad nim specjalnie długo rozczulać. Będą w nim głównie sprawdzone rośliny i połączenia, żadnych eksperymentów, aby później nie było trzeba wszystkiego zmieniać.
Siostra wychodzi z założenia, że ja i tak wiem lepiej czego ona chce w ogrodzie, troszkę w tym prawdy jest. Ma być dużo hortensji, kwiatów w dużych grupach, zero koloru żółtego i czerwonego. Biel, róż, ewentualnie jakieś odcienie niebieskiego w szałwii lawendzie.
Tak jak piszesz ja już się nie narzucam, ale też nie dam się wykorzystywać jeżeli coś robię z własnej woli, inne spięcia to już nie tematy forumowe

No być w bylinowym i się nie pochwalić, podjechałbym z miłą chęcią Ja jestem bardzo zadowolony z tego faktu, że mam taką szkółkę pod nosem, większość moich roślin pochodzi z tego miejsca. Bywam tam bardzo często(za często) i zazwyczaj wygląda to tak "pojechałbym do bylinowego... nie byłem w zeszłym tygodniu" Z opinią o właścicielach zgodzę się w 100% i potwierdzi to każdy kto miał okazje spotkać

Iwonko szkółka oczywiście ma sklep internetowy, ja osobiście nie korzystałem ale znam opinie zamawiających i widzę jak są rośliny pakowane, tak więc polecam
Jak masz jakąś imprezę ogrodniczą lub targi ogrodnicze w pobliżu to bardzo prawdopodobne, że tam bywają, ale to już trzeba się dowiedzieć telefonicznie.

Julka mają mają
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:34, 07 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)

30 lipiec

BOSKO!! jaka roznica w tak krotkim czasie!!
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:27, 07 sie 2015

Do góry
Iwonko problem tkwi tylko w tym, że trudno wytłumaczyć w jakiej kolejności powinno się tworzyć ogród, co poniektórzy myślą, że wystarczy rozwieść byle jak ziemi pograbić rozsypać nasiona trawy i buch będzie zielono, a później resztę się zrobi. Tylko, że później wszystko będzie trzeba robić po kilka razy te same czynności, a ja jestem uparty

Mateusz moja podobnie jest tylko troszkę większa, ale ja nie mam porównania czy wygląda większa na zdjęciach

zbieraczkamieni tak jak Iwonka napisała na początku chyba każdy tak ma, a najgorsze to od razu ruszyć w ogród i zmieniać pod wpływem chwili, ja o mały włos prostowałbym rabaty co u mnie w ogóle by się nie przyjęło

Danusiu zawsze wychodzę z założenia, że posadzenie jesienią to zawsze sezon do przodu, nie trzeba wszystkiego, ale przynajmniej jakiś szkielet.
Przeciwności losu współczuję szczerze, ale wiem jak mogą one pokrzyżować i skomplikować plany.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:34, 06 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Mateusz oczywiście możesz podesłać jak zrobisz
Działak ma 750m^2 ale dużo odchodzi na taras podjazd dom pustkę za domem itd

Dzięki za to, że zerkniesz, będę chciał przysiąść i doprowadzić projekt do końca. To dla mnie duża pomoc.

Faktycznie malutka działaczka ale powiem Ci, że nie wygląda na taką z tego co zauważyłem na zdjęciu rabaty. Wiadomo, zdjęcia przekładają często zwłaszcza wielkość.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:10, 06 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Jeszcze tak ogółem napiszę, że temat drugiego wątku na razie idzie w odstawkę, bo powoli to już nie na moje zdrowie psychiczne...

Coś mi się zdaje, że drugi ogród nie ma na razie fanów.
Łuki, nic na siłę. Ja kiedyś doszłam do wniosku, że na ogród trzeba sobie zasłużyć. Dobrymi chęciami i ciężką pracą.
Nie ma co na siłę próbować, bo najpierw muszą być marzenia o ogrodzie.
To tak, jak z dziećmi, jak dajemy im wszystko, czego jeszcze nie zdążą zapragnąć, nie będą umieli się z tego cieszyć, ani o to dbać. Co innego, jak dziecko samo sobie zapracuje na swoje marzenie.
Tak jest też z ogrodem. Nie martw się, kiedyś nadejdzie ten czas
Poczekam na fotki, choć ostatnio zamiast książki laptopa do sypialni biorę i też przy nim zasypiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:00, 06 sie 2015

Do góry
Aniu dziękuje za miłe słowa

Mateusz oczywiście możesz podesłać jak zrobisz
Działak ma 750m^2 ale dużo odchodzi na taras podjazd dom pustkę za domem itd

Oluw ja się bardzo będę cieszył jak komuś się to przyda

Justyno zaraz tam doktorat doktorat musiałby być napisany na piśmie, a ja to z głowy bo tak często zaglądam na rabatę, że trudno nie zapamiętać
Rabatki u siostry na pewno pokarzę jak będzie co bo do tego etapu jeszcze daleko, ale niczego odkrywczego proszę się nie spodziewać

Olu nie przesadzaj mimo o bardzo mi miło.

Paweł o dziwo większośc roślin ma wystarczającą ilośc miejsca na co najmniej dwa lata, później będzie trzeba pomniejszać grupy roślin, ale a bylinowych musi być 'ruch w interesie'
Chociaż jest kilka fragmentów gdzie już jest ciasno, ale nie spodziewałem się takiego tempa wzrostu

Iwonko mam dzisiaj jakieś fotki, ale nie wiem co z nich wyszło w takim słońcu, wstawię jeszcze dzisiaj o ile zaraz nie usne na laptopie, a ostatnio ju się zdarzyło

Rabata malinowo fioletowa... już jestem jej fanem, taka kolorystyka jest bardzo w moim guście, ale nie ukrywam bardzo trudna bo trzeba szukać dokładnie roślin i odmian w takich odcieniach kolor malinowy może być też problemem chociaż jak się dokładnie przeszuka na pewno coś się znajdzie

Julka bardzo mi miło lubię realizować dokałdnie zaplanowane rzeczy, jakoś mam wtedy większą satysfakcje i chyba efekt jest wtedy lepszy
KOpiować można do woli

Jeszcze tak ogólem napiszę, że temat drugiego wątku na razie idzie w odstawkę, bo powoli to już nie na moje zdrowie psychiczne...
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:43, 06 sie 2015

Do góry
Małgosiu ja również jestem zaskoczony niektórymi roślinami, które urosły aż za bardzo nie było w planach takiej obfitości już w pierwszym roku

Danusiu domyślam się, w którym miejscu ta rabata, ale przydałyby się jakieś zdjęcia dla lepszego zobrazowania i okolicy rabaty, może coś wymyśle. Jakieś preferencje kolorystyczne ??
Wątek z drugiego ogrodu to mierny temat na obecną chwilę...

Ludwiko efekt przerósł moje oczekiwania bardzo mocno, no może trawami jestem zawiedziony, ale za to w przyszłym roku na pewno pokażą na co je stać
To za płotem też mnie ciekawi

Kasiu gdybyś tam dała wysoką róże za bardzo było by widać jej 'nożki' w przyszłości, dałbym rabatową i powtórzenie pomnponelli będzie sensowne, ale jeżeli chciałabyś inną to jakiś blady róż chyba ładnie by się wpasował.
Ja osobiście Kaliny bym nie dawał, ale tak ze zdjęcia trudno określić ile tam jest miejsca
Oczywiście to jest tylko moje zdanie

Mój ogród pod górkę... 22:40, 06 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)
No, a ja się pytam gdzie zdjęcia?

Musisz zapytać Kasię i Sebka
Mój ogród pod górkę... 22:30, 06 sie 2015

Do góry
No, a ja się pytam gdzie zdjęcia?
Ogród wśród pól i wiatrów 14:12, 06 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Jolu ja jestem na prawdę pod wrażeniem Twojego ogrodu, tego juz ładnie rozrośniętego i tego powstającego, ja już widzę, że te rabaty w przyszłym roku będą robić furorę

Dzięki Łukasz za budujące słowa Ja jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich przepięknych rabat bylinowych. Mam je w inspiracjach i będę zgapiać
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:12, 06 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Mateusz zrobienie projektu to jednak był problem bo na początku na upartego próbowałem (też w Cadzie) wyrysować sobie każdą grupe roślin, a to było bardzo głupie rozwiązanie, przy rabacie bylinowej mnie akurat sprawdziły się takie 'sektory'.

Dobór roślin nie był jakiś profesjonalny, po prostu szukałem roślin, które jeszcze chciałbym mieć i mi się podobają, na dodatek ważna była dostępność w pobliżu, aby ograniczyć zakupy internetowe do minimum i przy okazji koszty bo nie ukrywam rabata była dość kosztowna, ale bez planu, rozeznania, uprzejmości właścicieli dwóch szkółek można by wydać dwa razy tyle mając o wiele gorsze jakościowo rośliny.

Lista roślin jednak jedną drogą wizyta w szkółce czasem drugą Kilka roślin było dobrane na zasadzie "Ooo jakie ładne, warto byłoby to upchnąć... tylko czy będzie pasować i się zmieści?" tym sposobem moje wizyty w bylinowym są zazwyczaj baaardzo długie.

W tle to dom i podwórko siostry, narzekałem, że dość małe, teraz się cieszę, że takie jest i na dodatek rabaty troszkę pomniejszyłem względem projektu.

Te sektory to fajny pomysł, bo faktycznie każda grupę rysować to za dużo roboty. Ja wyrysowałem sobie linie rabat i pojedyncze bukszpany czyli zacząłem robić coś w tym stylu jak ty. Muszę jednak pouzupelniać te luki pomiędzy bukszpanami. Chociaż nie wiem jak mi pójdzie ten dobór.
Jeśli byś miał trochę czasu to może podeślę Ci kiedyś to co tam wymyślę i lukniesz na to?

Wcale się nie dziwię, że spędzasz w bylinowym skoro czasu no i fajnie mieć zaprzyjaźnioną szkółkę.

A to podwórko siostry nie jest takie małe no i braciszek ładne widoczki wyszykował za płotem. Teraz jak będziesz robił u niej to nie rób tak ładnie, żeby ją zazdrość zżerała że u sąsiadów tak ładnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies