Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Mój ogród pod górkę... 20:40, 13 kwi 2016

Do góry
Szałwia

Klonik

I kolejny klonik

I konik dla Mixtoorki

Droga do spełnienia 14:43, 13 kwi 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
TO
1.Monarda 'Red Shades'
2.Monarda 'Jacob Kline'
3.Szałwia 'Compact Deep Blue'
4.Trzcinnik 'Karl Foerster'
5.Turzyca 'Ice Dance'
6. Rozplenica 'Moudry'
7.Hortensja 'Vanilla Fraise'
8.Hortensja 'Limelight'

To chwal się koniecznie jak posadzisz!Gdzieś kupowała?
Kompozycje z trawami w roli głównej 14:23, 13 kwi 2016

Do góry
Chciałabym bardzo prosić o radę dotyczącą aranżacji trawiastej rabaty.
Jestem właścicielką dużej działki - 7000m, położonej na wzgórzu w otoczeniu łąk i lasu. Dom, który w niedługim czasie powstanie to nowoczesna stodoła z ogromnymi przeszkleniami posadowiony na betonowych słupach (z uwagi na duże różnice poziomów). Na działce rosną liczne brzozy, część z nich tworzy zagajnik, część rozsiała się swobodnie. Posadzone zostały drzewa: tulipanowce, ambrowce, grujeczniki, buk, serby, magnolie ( Elisabeth, Genie, Honey Tulip). Wybrana kolorystyka to: biel, niebieskości, fiolety, trochę maślanej żółci, plus szczypta prawie czarnego bordo. Z uwagi na charakter otoczenia - okolice Nadwiślańskiego Parku Krajobrazowego, chciałabym aby całość była utrzymana w zwiewnym, monochromatycznym i trochę surowym klimacie. Nie będzie łagodnie meandrujących ścieżek, falbanek, łuczków i pergolek Im dalej domu tym charakter ogrodu ma być bardziej swobodny.
Rabata, która sprawia mi tyle problemów położona jest w samym dole działki, ma wymiary 3m x 50m. Jako tło posadzony został żywopłot grabowy. Początkowo rozrysowałam sobie rabatę złożoną z dużych plam traw (miskanty, trzcinnik, sporobolus heterolepsis)oraz bylin (sadziec, rozchodnik Star Dust, ostrogowiec, krwawnik kichawiec, perovskia, jeżówki, przegorzan, liatra, szałwia omszona i kocimiętka). Po głębokich przemyśleniach doszłam do wniosku, że chyba wolałabym jednak mniejszą liczbę gatunków bylin z przewagą traw. Wybrałam rozchodnika Star Dust, krwawnika kichawca, przegorzan, perovskię, werbenę patagońską, oraz czosnki ozdobne.
Bazę natomiast miałyby tworzyć miskanty: Gracillimus, Morning Light.
Czy na tak dużej powierzchni, ograniczona liczba gatunków roślin, zebranych w duże grupy to dobry pomysł?
I jeszcze jedno, czy pomiędzy miskantem Gracillimusem a rozchodnikiem powinno pojawić się jeszcze jedno piętro roślin z uwagi dużą różnicę wysokości?
Kasia
Droga do spełnienia 13:54, 13 kwi 2016

Do góry
TO
1.Monarda 'Red Shades'
2.Monarda 'Jacob Kline'
3.Szałwia 'Compact Deep Blue'
4.Trzcinnik 'Karl Foerster'
5.Turzyca 'Ice Dance'
6. Rozplenica 'Moudry'
7.Hortensja 'Vanilla Fraise'
8.Hortensja 'Limelight'
Co i jak? Nowicjuszka 13:07, 13 kwi 2016

Do góry
mikami napisał(a)
Sadzonki bardzo ładne chyba też zamówię a jaką szałwię zamawiałaś? -u nas nareszcie dziś słońce więc zmykam do ogrodu

Mirela to szałwia szałwia Blue Field w cenie 3,75 zł/szt nawet mam wrażenie, że w tym roku sadzonki są większe niż w poprzednim
Co i jak? Nowicjuszka 13:05, 13 kwi 2016

Do góry
alis napisał(a)
Mireczko, gdzieś chyba doczytałam, że zamawiałaś sadzonki szałwii, czy to któreś na zdjęciach powyżej? Nie wiem jak wyglądają sadzonki szalwii, stąd moje pytanie, a te które prezentujesz wyglądają naprawdę fajnie.

Alu na 3 zdjęciu to szałwia, sadzonki naprawdę dorodne, w tej samej szkółce zamawiałam szałwię w tamtym roku, po zimie wszystkie przeżyły, co do koloru to takie zdjęcia znalazłam
szałwia Blue Field - cena 3,75 zł/szt

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:23, 13 kwi 2016

Do góry
lawenda juz rosnie, musialam ciąć

ogorki az za duze bo jeszcze miesiac w domu ? obok lewkonia, nie wiem czy dobrze wygląda i kiedy wysadzac

a tu szałwia i aksamitki
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 21:57, 12 kwi 2016

Do góry
Ja moją co miesiąc kropiłam i kropelki działały super, aczkolwiek kosztowne, teraz 1 raz kupiłam obrożę foresto i w sumie to ona na moją słabo działa, bo dziś 2 kleszcze żywe wyjęłam. Trochę jestem zła, bo za tą kasę to miałabym tabletki na 6 miesięcy.
Mirela zobacz sobie u mnie, bo przyszły mi sadzonki ze szkółki co Tobie też namiary dałam. Z tamtego roku cała szałwia przeżyła i ładnie się rozrasta.
Doświadczalnia bylinowo-różana 18:50, 12 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Ok - to co doradzisz innego?

Klasycznie to jakas kocimietke, np. Superba - kwitnie juz od kwietnia, jest niska i zwarta. Jesli wyższą to może być Walkers Low - u mnie się nie pokłada. Zakrylaby troche nogi, gdyby za pare lat sie zrobily brzydkie. Ładnie wyglądałaby tam tez szałwia ta która juz kupiłaś, Compact Deep Blue.

Jesli chciałabyś wypróbować, to obok mojej SS rósł różowy ślaz piżmowy - malva moschata (sama sie wysiala) i tez to ładnie wyglądało. Jest dwuletnia i się w tym roku pożegnała. Jednak chce znów ja tam posadzić.
Hmm, tak po tych wszystkich rozmyślaniach to myśle, ze najładniej by wygladała kompozycja SS + szałwia Deep Blue + Malva moschata, która ładnie i długo kwitnie.
Ogród Mirelli 15:15, 12 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Moje zakupy

Szałwia Deep Blue

Przetacznik Rotfuchs

Rozchodnik okazały Stardust

Super, udane lowy byly jednym slowem
Ogród w Puszczykowie 15:10, 12 kwi 2016

Do góry
rozchodnik Matrona:

jeżówki:

powojnik Arabella:

szałwia:

Ogród Mirelli 12:23, 12 kwi 2016

Do góry
Shemsi napisał(a)
Szaleństwo zakupowe! Zazdroszczę! Ciekawa jestem, jak planujesz te roślinki zakomponować

Weroniczko szałwia idzie na obwódkę, przetaczniki przed hortensje, a rozchodniki przed przetaczniki Myślę, że będzie przyzwoicie wyglądało
Ogród Mirelli 11:59, 12 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Świetna szkółka. Do takiej trzeba jechać z listą koniecznie.
Ta szałwia świetna jest na obwódkę. Też jest na mojej liście.

Iwonko widzę, że ta szałwia jest bardzo popularna. Dużo osób ją ma i bardzo chwali, a inni chcą ją kupić

Wczoraj przejrzałam ich ofertę i cennik, ponad 1200 gatunków roślin, bardzo dużo nowości.

Zaczynam robić kolejną listę
Ogród Mirelli 11:51, 12 kwi 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)

Fajnie Was widziec dziewczyny ale wypasiona szkółka ,bardzo mi sie podoba ze rosliny sa podpisane ,u nas to jeszcze 100 lat za murzynami jak sie pytam o gatunek to robia mumina ,nikt nic nie wie..
Ta szałwia deep blue jest boska ,tez chce kupic .Najładniej wyglada w duzych plamach ,tez mam miejsce przygotowane ale bede czekała chyba az zakwitnie bo raz mnie w konia juz zrobili..

Magda u Ciebie by ta szałwia pięknie wyglądała na tle tych jasnych rabat
Ja ją posadzę na obwódkę. Likwiduję wrzoskowisko, bo to przereklamowana sprawa. Wrzosy ładne tylko kilka tygodni jesienią, całą resztę sezonu straszą i cebulowe w nich też nie ładnie wyglądają.
Takie jest moje zdanie i piszę z własnego doświadczenia.
Dobrze, że posłuchałam Tess, która mi odradzała robić duże wrzosowiska w ogrodzie, bo teraz to bym była załamana.
Ogród Mirelli 11:45, 12 kwi 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
Zazdroszczę!!! Szałwia i rozchodnik!!! Super zakupy zrobiłyście i fajnie Was zobaczyć Ja dziś też zakupy poczyniłam ....

Aga byłam u Ciebie i widziałam. Super zakupy zrobiłaś
Małymi kroczkami do celu... 11:27, 12 kwi 2016

Do góry
Czosnki też...

Szałwia, klon palmowy

Z Pszenicznej ... 10:29, 12 kwi 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
Mnie się na O. spodobało to połączenie na wątku z siedliskiem w tytule. Jeszcze do tego szałwia była chyba. Poezja...

Mój żywokost kupiony w ubiegłym roku chyba padł, jak nie zapomnę, to go jutro znowu poszukam. Też kupowałam specjalnie na gnojówki.

Lucy znalazłam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2004-marzy-mi-sie-siedlisko?page=3
Z Pszenicznej ... 09:13, 12 kwi 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
Mnie się na O. spodobało to połączenie na wątku z siedliskiem w tytule. Jeszcze do tego szałwia była chyba. Poezja...

Mój żywokost kupiony w ubiegłym roku chyba padł, jak nie zapomnę, to go jutro znowu poszukam. Też kupowałam specjalnie na gnojówki.

Wiem o co Ci chodzi, była szałwia też pamiętam.
Niestety pisałam już że moja wysoka i często się pokładała, wywaliłam do róż.
Tam może się bujać A tutaj zobaczę, nie chcę na siłę dużo wsadzać, bo wszystko się jeszcze nie rozrosło. Być może żurawki wyjdą gdzie indziej, bo to miejsce traktowałam jako przechowalnik, a zamiast nich posadzę szałwię deep blue
No i mam jeszcze bordową peonię do przesadzenia, chciałam ją przesadzić teraz nie w sierpniu, biorąc pod uwagę ubiegłoroczne spiekoty nie wiem czy nie byłoby to lepsze. Najwyżej wytnę wszystkie pąki kwiatowe.
Co myślisz?
Ogród Mirelli 07:18, 12 kwi 2016

Do góry
Świetna szkółka. Do takiej trzeba jechać z listą koniecznie.
Ta szałwia świetna jest na obwódkę. Też jest na mojej liście.
Małymi kroczkami do celu... 07:02, 12 kwi 2016

Do góry
dominika_ napisał(a)
Ja u siebie robię zestawienie the fairy, szałwia, lawenda i kocimiętka, podpatrzyłam na necie

Też widziałam takie zestawienie i bardzo ładnie wygląda, ja nie mam ogrodzenia i pełno kotów chodzi, więc nie będę ryzykowala z kocimietka lawendę mam jakoś średnio u mnie rośnie, więc zobaczymy jak szalwia sobie poradzi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies