Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kolorowy ogród na piasku 16:52, 24 sty 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Jestem cichą wielbicielką Twojego ogrodu. Teraz czytam po kolei i podziwiam za ogrom pracy, indywidualizm w łączeniu roślin. Widać, że rośliny cudnie odwdzięczają się za serce i trud.
Kłaniam się nisko
Piwonia bardzo delikatna, taka porcelanka, cudna.
Czy mogłabym również poprosić ślicznie o namiary sklepu z nasionkami? Interesuje mnie rutewka, modrak i kilka innych. Pozdrawiam serdecznie.

Witam ujawnioną, cichą wielbicielkę Jeśli kłania mi się Paniprzyroda to jest coś wzruszającego
Masz rację, roślinki zawsze odwdzięczają się za opiekę.

Piwonia, którą pokazałam to Sarah Bernard, jest cudna. Mam jeszcze podobną do niej, Ursynów. Niewiele się od niej różni, ma piękny układ płatków. Odbieram ją jako najbardziej klasyczną piwonię pod względem budowy

Ursynów

Życie w wiejskim ogrodzie 16:46, 24 sty 2014

Do góry
A tutaj malutki zalążek nasion do warzywnika Moje wypróbowane pomidory koktajlowe typu cherry

Rodzina dyniowatych kabaczek i dynie olbrzymie wobec których mam na jesień duże plany dekoracyjne

Poraz pierwszy będę eksperymentował z pasternakiem a w podgrzewanym inspekcie wysieję pora szczypiorek i selera Ciekawą też znalazłem pietruszkę o ozdobnej natce i buraka liściowego

Poznajemy ptaki 16:37, 24 sty 2014

Do góry
NN

Pan zięba

Życie w wiejskim ogrodzie 16:36, 24 sty 2014

Do góry
Dzisiaj chciałem Wam zaprezentować moje zdobycze zakupione w centrach ogrodniczych Jest to początkowy zbiór nasion już wypróbowanych z których jestem zadowolony od lat a parę nowości po które sięgnąłem po wizycie w angielskich ogrodach Myślę że kolekcja ta się do wiosny jeszcze trochę poszerzy bo sami wiecie jak to jest z tymi niezaplanowanymi zakupami

Na początek może kwiaty jednoroczne moje ulubione aksamitki i póżno kwitnące żeniszki meksykańskie

Wieloletnie ostróżki mikołajek i maki kolorowe

Wieloletnia naparstnica i malwy oraz jednoroczny onętek

Rododendronowy ogród II. 16:30, 24 sty 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
To jeszcze trochę różowości.

Bogdziu tego pięknego clematisa chyba zamówiłam. Czy to jest Doctor Ruppel?
Poznajemy ptaki 16:29, 24 sty 2014

Do góry
Pan Zięba

bażant

pliszka siwa (chyba?)

Rododendronowy ogród II. 16:25, 24 sty 2014

Do góry

Starczy chyba bo zaczynam już przynudzac.
Rododendronowy ogród II. 16:24, 24 sty 2014

Do góry

Rododendronowy ogród II. 16:22, 24 sty 2014

Do góry

Rododendronowy ogród II. 16:21, 24 sty 2014

Do góry

Rododendronowy ogród II. 16:20, 24 sty 2014

Do góry
To jeszcze trochę różowości.

Poznajemy ptaki 16:17, 24 sty 2014

Do góry
Pod naszym karmikiem codziennie "pasie się" bażant:

Sójka

sikorka

zięby
Rododendronowy ogród II. 16:15, 24 sty 2014

Do góry
Zimno jest a ja sfotografowałam ptaszki przy przerębli jak szukają wody. Przeręble szybko zamarzają wiec ruch był duży ale jak robiłam zdjecia to częsc ptaków się cofnęła pod krzaki ale widac ze bardzo spragnione sa picia.

Kolorowy ogród na piasku 16:05, 24 sty 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)

Tyle razy zaglądałam na ten fragment ogrodu i stwierdzam że ten żywopłot berberysowy i róże to mistrzostwo świata

Ula, wygląda na to, że nornicom też się to miejsce bardzo podoba, bo tutaj najwięcej wyjadły róż.
Te, które są też mają podgryzione korzenie. Ciekawe co będzie po tej zimie. Przyznaję, że już obmyślam strategię na wypadek przykrych wiosennych odkryć
Rododendronowy ogród II. 15:59, 24 sty 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Bratki - takie posadzę w tym roku. Olśniło mnie!
I portulaka - oglądam, oglądam, zachwycam się nazwą tej rośliny. Chyba wysieję. A jak jeszcze została porównana do róży - to już w ogóle.

Portuaka nie moja a bratki kupiłam w tym roku takie pokrecone.

Na ogół kupuje gotowe ale takich nie widziałam więc kupiłam nasionka.Pozdrawiam Pszczólko.
Kolorowy ogród na piasku 15:44, 24 sty 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Vivo, zostawiam mnóstwo pytań natury technicznej. Jak odmrozi łącza to pewnie odpowiesz z pożytkiem dla nas wszystkich. Chcemy uczyć się od najlepszych.
1.
czy Twój sambucus 'Aureus' nie jest przypalany przez słońce? Mój nie ma się dobrze. Nie wiem, co mu jest. Jakby przypalało mu liście. I zasadzam się, by go wyeksmitować i wygnać z ogrodu.
2.
czy zdarza Ci się samej rozmnażać róże przez przysypywanie gałązek? Ile 'Angeli' masz posadzonej na powyższych zdjęciach?
3.
Jak technicznie wyglądają plecy Twoich rabat kwietnych. Ile jest odległości między kwiatami a krzewami?

Trudno ogarnąć kolory, faktury, masę kwiecia i roślin, oraz "piaszczyste" krajobrazy.

Ewo, wreszcie wczoraj odmrozili mi łącza, nie będzie mi znikać to co napiszę

1.
Sambucus nie był przypalany, bo rósł w cieniu brzóz, nie sięgało do niego południowe słońce. Piszę rósł, bo jesienią został przesadzony na słoneczne miejsce. Tutaj pięknie, jasne liście zachowywał do połowy lata a później zieleniały. Ciekawe czy u mnie będzie mu przypalało liście. Mam nadzieję, że nie, bo tam gdzie jest teraz są duże podsiąki i nie powinien narzekać na brak wody, a w przypadku przypalania piszą, że to ma duże znaczenie. Napiszę o nim jesienią czy zdał egzamin
2.
Przysypywałam gałązki Swany, White Cover i Knirps. Łatwo się ukorzeniają, innych nie próbowałam. Mam nowe wyzwanie, będę próbować
Angeli mam trzy sztuki, na zdjęciach trochę się nakładają na siebie i dobrze tego nie widać ale to bardzo silna róża i dodam, że bardzo zdrowa
3.
Krzewy i rabaty. Zależy jakie krzewy i jakie byliny. Róże przy żywopłocie berberysowym mam posadzone w odległości około 50 cm i to jest minimum w tym przypadku. Niskie byliny, które są ozdobne wiosna a latem nie potrzebują słońca sadzę bardzo blisko.
Mam takie obserwacje, że krzewy liściaste są bardzo przyjazne dla bylin i można sadzić dość blisko (w miarę rozrastania się krzewu lub bylin coś przesadzić) natomiast tuje i jałowce są bardzo zaborcze o glebę. Najgorsze chyba są tuje, wypuszczają masę drobnych korzeni na dużą odległość, są bardzo zaborcze. Ty nie masz takich problemów, bo na szczęście nie masz tui
Ot i całe moje mądrości

Może takich kwiatuszków szukasz ?

Ogród z widokiem na jezioro 15:42, 24 sty 2014

Do góry
Jeszcze trochę lodu przed nadejściem wiosny

W tym miejscu nie jest głęboko

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:34, 24 sty 2014

Do góry
Agnieszka to już problem właściciela a tak serio to myślę że jeżeli nie był cięty już ponad 7 lat a trzyma formę to jest szansa ze obędzie się bez wariactwa

wspomniane wcześniej wyszczuplane Hoopsii w marcu kolejne przycinanie modelujace
Ogrodomania Oli 15:13, 24 sty 2014

Do góry
Natalio, Agato, Nikito dziekuję bardzo za odwiedzinki i miłe wpisy.

Dołączam kilka nowych zimowych zdjęć.

Dwa ogrody 15:08, 24 sty 2014

Do góry
Zima w nowym przy - 10 w dzień, żurawki, konwalniki, tiarelki, trawy przykryte niewielką warstwą śniegu, zastanawiam się, co wymarźnie, jeżeli będą zapowiadane już głośno duże mrozy...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies