Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:15, 03 lut 2020

Do góry
Powojnik nie może zostać tutaj, nie oszukuję, szpeci ten kołtun całą rabatę. Z całym szacunkiem do powojnika, ale tutaj nie może zostać.

Wszystkie liściaste niezimozielone oraz te jałowce na brzegu wywal jednym zgrabnym ruchem

Na samym froncie jest zbieranina, wszystkiego po jednym. Kamień też usuń.

Prawda, że ładniej?

Na kratkę bluszcz.
Zielony iglak przytnij w stożek
Niebieski świerk przytnij w kulę.
Przed nim posadź trzmielinę żółtą.
Przy ścianie posadź 3 kule dowolne takiej wielkości, żeby to tak wyglądało. Z tyłu, jeśli się zmieści - miskant albo coś podobnego, ale nie za wysokiego.
Folia do oczka wodnego - jak nie należy robić stawu w ogrodzie 23:07, 03 lut 2020

Do góry
Głębokość 130 cm przy małej powierzchni da zbyt duże/strome nachylenie brzegów stawu, a to jest niekorzystne. Z kolei zbyt płytki staw będzie się nagrzewał i rybom będzie źle. Stąd ważna jak największa możliwa powierzchnia, aby dało się wypracować w takim stawie stan równowagi biologicznej

Polecam

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/390-stawy-kapielowe-oczyszczane-naturalnie

Jeśli staw będzie mały, trzeba dorobić do niego strumień gdzieś, Wtedy powierzchnia oczyszczania będzie się miała gdzie odnaleźć
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 22:46, 03 lut 2020

Do góry
Przeplatanie na zasadzie jedno to, drugie tamto zawsze kończy się totalnym chaosem bo nie wiadomo potem co przed....

Grupuj żywopłoty odcinkami, niech podkreślają rogi, zasłonięcie czegoś, tło dla kompozycji na osi widokowej.. Nic nie wiem o twoim ogrodzie, więc nie mam możliwości coś podpowiedzieć. W ciemno??? nie da się.

Ogólnie co polecam?

otóż odpowiedź znajdziesz tutaj w art. żywopłoty, poczytaj, na pewno coś wybierzesz.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/334-zywoploty-iglaste-trwaly-element-ogrodu
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele

Popatrz na rysunki/wizualizacje z moich projektów, zrozumiesz o co chodzi w mieszaniu gatunków

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/555-jak-osiagnac-prywatnosc-w-ogrodzie
Pomoc emerytce przy metamorfozie 22:28, 03 lut 2020

Do góry

Doklejam jak są umieszczone okna w domu, bo to ważne

Folia do oczka wodnego - jak nie należy robić stawu w ogrodzie 22:26, 03 lut 2020

Do góry
Im większy tym lepiej, nie ma wielkości minimum. Do wielkości dostosowuje się rozwiązania dalsze, ale trzeba wyjść od wymiarów. Podpowiedzi nie da się w ciemno napisać. Jakie oczko, takie rozwiązania.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:19, 03 lut 2020

Do góry
Ja nic nie wiem doszły słuchy że był odcinek z Pieńska, ten z rzeźbą na wodzie...to stare czasy. Z naszego ogrodu ma być w maju emisja...co widzieliście?

Na zajawkach pojawiają się Zdzisław i Stasiek, jak podnoszą wielkie płyty, a Maja maszeruje po wodzie...
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:15, 03 lut 2020

Do góry
Tak zrób, jeśli nie masz czasu potem. Przykryj włókniną, tak jak przykrywają na polach wczesne nowalijki. Pod agro- jest wyższa temp.
Petunia/surfinia z nasion 18:42, 03 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, oczywiście, uważaj na mączniaka.

Dziękuję Danusiu, w takim razie może spróbuję
Pomoc emerytce przy metamorfozie 18:06, 03 lut 2020

Do góry
Tutaj należy posadzić żywopłot z choiny kanadyjskiej (Tsuga canadensis) i ciąc ją nieco, żeby gęstniała.

Czyli najpierw zasłanianie od uciązliwych widoków, a potem dopiero w niższym piętrze - upiększanie.

Pomoc emerytce przy metamorfozie 18:02, 03 lut 2020

Do góry
Tutaj na pewno dom sąsiada nie powinien być "gwiazdą" w twoim ogrodzie.
Posadź wielopniową najlepiej - śliwę wiśniową 'Nigra'

Czy dom świeci? nie, śliwa świeci teraz

Pomoc emerytce przy metamorfozie 17:54, 03 lut 2020

Do góry
elzbietaszermanowicz napisał(a)
Danusiu -czepiasz się to fakt -ale czy to takie ważne ? czyli co bo ja już nie wiem co mam zrobić z tym rysunkiem rysunek lezał tak jak widac na zdjęciu i zdjęcie było zrobione tez w szerz

Tak, to takie ważne, bo jak chcę wydrukować w tej formie to po prostu jest nieczytelne wszystko. Jak mam pomóc to muszę wiedzieć co i jak,a tak to jestem zniecierpliwiona do bólu, bo już dawno bym pomogła. Zrób aparatem zdjęcie tak, jak cie prosiłam.

Masz skaner? to połóż na skaner i zeskanuj, a jak nie masz skanera to wypełnij całe zdjęcie, żeby stołu nie było widać. Ja wykadrowałam zdjęcie ale i tak się zmniejszyło przez to, że nic nie widać. Jak chcesz to wyślij mi to zdjęcie na maila ale oryginał, duże...wtedy sama je wkleję.
jak widać tyle czasu ci poświęcam, adminowi zleciłąm podpis, ciagle tutaj się denerwuję i chcę pomóc ale niestety, nie pomagasz mi w tym((

adres mailowy gardenarium@gmail.com

oryginał zdjęcia tego podłużnego, sama wykadruję z oryginału .
Mini ogródek w bloku 17:48, 03 lut 2020

Do góry
Mata to zawsze jest mata, im starsza tym będzie się bardziej rozsypywać w pył.

Jeśli chcesz się osłonić, to może rozważ bluszcz na siatkę (Hedera helix) ten zimozielony?
To już wieczne będzie i przynajmniej zielone. Zieleń jest zawsze lepsza niż płot, patyki to patyki, straszą.

Jeśli ktoś ma płot jako taki i zasłania go patykami które się rozwalą i na nie wyda pieniądze, to niech lepiej te pieniądze wyda na rośliny.
Polecane drzewa i krzewy liściaste 16:37, 03 lut 2020

Do góry
Drzewo z treguły korzeni się tak szeroko jak sięga korona drzewa. ŚLiwa wiśniowa załóżmy że ma koronę 4-5 metrów, a więc od pnia odległość wynosi 2,5 m.

Czyli sadzisz jakie 3 metry od muru.
Czy korzenie mogą mieć wpływ na szambo - mogą mieć bo będą szły do ":wody" a więc mogą zagrozić betonowi.

Drzewa można sadzić od siebie albo w szpalerze zwartym albo daleko od siebie. Jak chcesz tak sadź. Pamiętaj, że nie mogą być bliżej niż połowa szerokości docelowej ich koron w wieku dojrzałym.

Czyli jeśli drzewo ma 8 metrów to sadzisz pnie od siebie co 8 m. (połowa jednego i połowa drugiego drzewa).

Ozdobny żywopłot - hortensje bukietowe, dowolna odmiana, spektakularne nasadzenie. Berberys czy forsycja to już przeżytek jest
Folia do oczka wodnego - jak nie należy robić stawu w ogrodzie 13:20, 03 lut 2020

Do góry
Witam.
Znalazłam ten wątek , bo myślę o niedużym oczku na działce, na pewno jeśli będzie to głębsze, może docelowo będą jakieś rybki, wiem że głębokość musi być odpowiednia by rybki mogły zimować, zastanawiam się nad wielkością jakie minimum by miało to jakiś sens, i pewnie raczej miejsce zacienione, by glony nie rosły.
Może jakaś podpowiedź?
Pozdrawiam Basiek

Gardenarium napisał(a)
Na przykładzie powyższego zdjęcia odniosę się do tytułu wątku:

Jak nie należy robić oczka wodnego w ogrodzie:

- folia jest niewłaściwa. Ponieważ jest biała, przepuszcza światło słoneczne, a więc w tych "balonach" będą rosły zielone glony, a nawet być może chwasty, co da brzydki efekt. Powinna byc geomembrana EPDM.

- staw o wielkości 130 cm głębokości i 170 cm szerokości jest za mały

- staw powinien być swoistym ekosystemem, a tutaj to nie jest żaden ekosystem, a dół z wodą, zapewne woda będzie mętną, śmierdzącą "zupą". Nie ma szans na jakikolwiek ekosystem

- w stawie nie ma właściwie ukształtowanych brzegów

- nie ma półek na umieszczenie roślin, nie ma zagłębień,

- jest widoczna okropna folia. Tak nie powinno być. Folia czy EPDM powinna być zamaskowana

Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 09:33, 03 lut 2020

Do góry
10 m.
Różaneczniki - choroby i szkodniki 09:28, 03 lut 2020

Do góry
Nie wiem co jest przyczyną, ale na pewno usuń ten 15 cm kopczyk, bo zabijesz różanecznika
Pomoc emerytce przy metamorfozie 09:02, 03 lut 2020

Do góry
Czepiam się, ale nie podłużnie zdjęcie, tylko tak żeby wypełniało całe zdjęcie, robisz wszystko na opak

Rysunek ułożyłaś wszerz, a zdjęcie zrobiłaś wzdłuż... no nie mogę(((

tak musi być

Wertykulatory 08:27, 03 lut 2020

Do góry
Moim zdaniem za mała moc silnika. Powinien mieć powyżej 4 KM . Nie wklejaj proszę kolejnych modeli aby nie robić im darmowej reklamy. Kieruj się mocą i szerokością roboczą oraz żeby silnik był Briggsa, jest dobry serwis w razie czego.
Trawy i turzyce żółte 08:24, 03 lut 2020

Do góry
Pokaż jak wyglądają kępy.
Pomysł na rabatę bylinową (południe, w pobliżu brzóz) 08:22, 03 lut 2020

Do góry
helloomarcin napisał:

cześć wszystkim!
To mój pierwszy post. Bardzo spodobało mi się to forum.
Jestem Marcin (38) i dopiero uczę się ogrodnictwa, ale wkręciłem dość mocno.

Mam do Was pytanie, bo sam nie mam oka projektanta
Chciałbym stworzyć rabatę bylinową od strony południowej, obok brzóz.
Na żywopłot posadziłem choinę kanadyjską (ale rabata może go zakryć).
Teraz na rabacie rosną żurawki, oraz azalie które przesadzę.
Ph 7.0, dużo słońca. Częściowo linia kroplująca.
Dodatkowo planuje podlewać min. raz na tydzień

Sylwia odpowiedziała:

Witaj
U mnie pod brzozami liliowce zdają egzamin i rozplenica hameln, jeżówki sobie poradzą i myślę, że łubiny też

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies