Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Magara 21:46, 03 lut 2020

Anula, no jak Ty pięknie cytujesz wielokrotnie
A magnolie to mi się wszystkie podobają więc zanim znajdę właściwą, tą jedyną, to pewnie trochę czasu zleci, oby nie było to tyle co terminy zasiedzenia
sylwia_slomc... 21:52, 03 lut 2020

Widzę, że tu nauka....ja do tej pory nie umiem tak cytować, bo co się naczytam to potem zapominam....... i wymiana doświadczeń...... powiem Wam , że na rabatach u mnie wszystkie liście zostają, świetnie zatrzymują wilgoć w glebie, na korę tak często kasy nie wydaję, a w połowie sezonu już ich prawie nie ma bo dżdżownice wszystko pod ziemię wciągają
Nawet te co w lesie na trawę sypię by się większa warstwa próchnicy robiła znikają bardzo szybko
inka74 21:54, 03 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

I pomyśleć, że dziadkiem eMa był uczeń Rodina. Pechowo się złożyło, że zmarło mu się w latach 50, a większość dzieł tworzył w przedwojennym Lwowie.Zawsze mam pod górkę.
no wiesz co, jakie perełki informacyjne ja tu znajduję - Rodin to mój ulubiony artysta! ostatnio na urodziny dostałam mini replikę jego Danaidy )) Choć Camille Claudel (jego kochanka i muza) też wspaniałe tworzyła. Podeślesz link do strony z pracami dziadka eMa? Wiesz, że część wielkich rzeźb Rodina prawdopodobnie wyszła spod dłut jego uczniów?
Magara 21:55, 03 lut 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

No powiem Ci, że perełkę wynalazłaś

Sylwia, to prawie fake news był Gosiek33 mnie naprostowała - ten bodziszek w realu to ponoć nie za bardzo, choć na zdjęciach nadal mi się baaardzo podoba
Zana 21:59, 03 lut 2020

Magara napisał(a)
Anula, no jak Ty pięknie cytujesz wielokrotnie
A magnolie to mi się wszystkie podobają więc zanim znajdę właściwą, tą jedyną, to pewnie trochę czasu zleci, oby nie było to tyle co terminy zasiedzenia

Postanowiłam sobie udowodnić, że nie jestem jednak tak niepodatna (czytaj: tępa) na różne możliwości rozwiązań technicznych ułatwiających bądź co bądź coś tam czasami

sylwia_slomczewska napisał(a)
Widzę, że tu nauka....ja do tej pory nie umiem tak cytować, bo co się naczytam to potem zapominam....... i wymiana doświadczeń...... powiem Wam , że na rabatach u mnie wszystkie liście zostają, świetnie zatrzymują wilgoć w glebie, na korę tak często kasy nie wydaję, a w połowie sezonu już ich prawie nie ma bo dżdżownice wszystko pod ziemię wciągają
Nawet te co w lesie na trawę sypię by się większa warstwa próchnicy robiła znikają bardzo szybko

Sylwia, na stronie 1042 Asia/Galgasia napisała jak to się robi. Ja miałam tak jak Ty, przeczytałam zapomniałam. Tym razem postanowiłam jednak od razu przetestować. No i jakoś się udało.
Co do liści, generalnie brzozowych z rabat nie sprzątam. Ale sryliony dębowych muszę sprzątnąć. Nasz przeogromny dąb zrzuca ich takie ilości, że mam dywany z liści dębowych na rabacie.
Wiolka5_7 22:01, 03 lut 2020

Zana napisał(a)

Miałam swego czasu werbenę, wysiała się niemiłosiernie. Akurat musiałam jej się z tego miejsca pozbyć. Wyrwałam wszystko bardzo solidnie. A siewki jeszcze w kolejnym sezonie wychodziły. To chyba nie musisz się martwić.

To fajnie
jolanka 22:08, 03 lut 2020

Ale się artystycznie tutaj zrobiło, jak ja to lubię Tez chcę tę stronę Hani
malgol 09:10, 04 lut 2020

Zana napisał(a)

Nie na darmo powstało swego czasu określenie, że to "zemsta Ogrodowiska". Ona chyba niezniszczalna jest.

Ja to bym chciała,żeby nade mna się zemściłaU mnie , ze względu na ostatnio łagodne zimy nie przemarza i do wiosny jest zielona,ale się nie rozsiewa cały czas mam jedna werbenę
Gardenarium 09:11, 04 lut 2020

Przyjedź do mnie, nakopiesz sobie nawet sto werben. Muszą się rozsiać, no jak to, że się nie rozsiewa, za późno zakwita, że nie zawiązuje nasion?? czy obcinasz?

Instagram Ogrodowiska
UlaB 09:32, 04 lut 2020

Niemożliwe ze sie nie rozsiewa - u mnie też już zimuje, zakwita bez problemu i się rozsiewa, to w zachodniopomorskiem by sie nie rozsiała??? Powiedziałabym, że jak już się zaprosi werbenę do ogródka, to wręcz trudno się jej pozbyć Tak jak pisze Danusia - jedyne co może być przyczyną to wycinanie kwiatostanów - albo zbyt precyzyjnie wiosenne pielenie