Niestety nie jestem w stanie obecnie nic tu dorysować.Ale może uda mi się słownie nakreślić taką wizję aby podkreślić urodę wejścia i nawiązać do półkola schodów.Mianowicie widzę tu podkowę skierowaną podstawami równymi szerokością do istniejących przy ścianie rabat tworzącą wewnętrzny placyk/wyżwirowany / .W jego głębi można postawić donicę na podwyższeniu ,ławeczkę lub posadzić pnącą różę na stojaku a za nią hortensje.Generalnie kilka gat.roślin.Geomertię i szer.strony lewej od wjazdu też dałabym po prawej jako odbicie.Jak na przedogródek będzie bardziej elegancko i uporządkowanie.Szerokość przejścia do domu ustaliłabym na 1/2 szerokości wjazdu dla zachowania proporcji.Pozdrawiam i życzę owocnych przemyśleń.
A tu jeszcze pokaże ten sam fragment ogrodu ale z odległości, gdzie widac że jest to odcinej rabaty przy płocie miedzy świerkiem a ogrodzeniem, za psem widac wyraźnie stojące donice hortensji, jeszcze nie wkopane .
To u góry to widok mojej inspiracji ........a oto moja rabata. która wymaga dopracowania - fotki robione jesienią przed i w trakcie sadzenia szpaleru hortensji (posadzonych nie sfotografowałam)
Widac zdejmowanie darni, przygotowywanie podłoża, dopasowywanie roslin itd
Ponieważ to jest hortensja ogrodowa wstrzymaj się z cięciem ostrym przytnij tylko suche kwiatostany, po przymrozkach dotniesz ja jak będziesz chciała, bo i tak wypuści nowe pędy ładna wiosna no i drewutnia ładnie wygląda pozdrawiam
Aganiu, Laguny będę szukać jesienią, może na Święcie Różanym u nas, bo latem poobserwuję róże, które już rosną w nowym, nie wiem, czy się spodoba im u mnie
A tymczasem letnie wspomnienie