Oto moje namnażanie konwalników.... z 2 doniczek mam 11 albo 12 sadzonek
pomożecie mi zidentyfikować co to za chwast mam w ogódku i jak mogę się go pozbyć? staram się wyrywać,ale mam wrażenie że jestem na przegranej bo te maleństwa ciągle siępojawiają tam gdzie myślę, ze już je wyrwałam.
Mam nadzieję że jak znajde więcej czasu to zrobię małą fotorelację w pracy z rozmnażania roślin w laboratorium tkankowym gdzie pracuję bo wiele osób jest zainteresowanych tym procesem
Tulipany dzielnie przetrwały zimę i cały czas czekam jak zakwitną Oczywiście zdjęcia będą obowiązkowo Sam nie wiem co będę robił z cebulami po przekwitnięciu bo muszą naturalnie zaschnąć liście żeby wszystkie soki spłynęły do cebulek Ja oczywiście nie mogę tyle czekać bo na ich miejscu będą nowe letnie obsadzenia Pewnie je wykopię jak trochę podeschną i na jesień posadzę w gruncie
Pomidory koktajlowe będą rosły pod chmurka bo dobrze się sprawdzają To odmiany jakie posiałem w tym roku
Dla mnie kobea, to jedna z tych roślin, której nie może latem zabraknąć. Kwitnie u mnie bezproblemowo. Wysiewam ją zawsze w lutym, zaczyna kwitnąć w lipcu. Lubi słońce, obfite podlewanie i nawożenie. Praktycznie nie jest atakowana przez choroby, nigdy nie zauważyłem na niej mszyc.
Kiedy nadchodzą chłodne, jesienne wieczory i ranki cała przebarwia się na fioletowo (bardziej w miejscu słonecznym). A to kwiaty i pąki pod koniec października 2013.
Witam serdecznie, grunt na zalączonym zdjęciu będzie jeszcze równany, na to planuje rozplantować warstwę 10/15cm nawiezionego humusu. Moje pytanie: czy powinienem teraz pryskać roundupem? czy wystarczy jak po równaniu dobrze wygrabie ziemie z korzeni i resztek chwasów, dziekuje i pozdrawiam
Do dołka( głębokiego na 50-70cm) sypię dobrej ziemi, swoją drogą widać gołym okiem różnicę w jakości gleby....
Potem róża do dołka i mieszamy z naszą ziemią na wierzchu. Miejsce okulizacji ma być około 3-5cm pod ziemią, inaczej róża będzie przemarzać
I udeptujemy, a potem podlewamy
Małgosia bardzo zainteresował mnie sposób ukorzeniania róż po co ten kartofel?
Czy ten patyczek z tym kartoflem do ziemi?Ja też ukorzeniam,ale nigdy nie robiłam tego wiosną,
tylko w czerwcu i z pędów przekwitłej róży,odcinam liście do ziemi i pod butelkę lub słoik .
No może twoja metoda jest lepsza będę cie podglądać -jeśli możnaPozdrawiam