Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:46, 22 lip 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Wczoraj przyjechał wujek z aplikacją wysokościomierza i okazało się, że górę ogrodu, czyli przy szałasie mam na wysokości 233 m npm, a dom na 230 m npm
czyli spadek mojego ogrodu to 30 metrów różnicy w poziomach.

Ogród jak oaza.
Pszczelarnia 20:41, 22 lip 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
Piękny busz wszędzie. Krokosmii zazdroszczę, moja zeszłoroczna nie przezimowała w donicy, a ta w gruncie w ogóle nie wyszła. W przyszłym roku znowu spróbuję ją do ogrodu wprowadzić.
Wielosił zostawiasz do wysiania? Ten zwykły bardzo ekspansywny jest, zaczęłam pilnować wycinania przekwitłych kwiatostanów.

Zostawiam do wysiania. Jego ekspansja podobałaby mi się, gdyby była. U mnie sam się kontroluje. Biały bardzo, bardzo długo kwitnie i trzyma fason. Ten niebieski gubi się i jest niepozorny.

Lnica pięknie się sieje i to jest fajne.

Znowu na wsi 20:36, 22 lip 2022

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Tylko tyle udało mi się sfotografować.

To jest mistrzostwo.

He, he bodziszki ustąpią miejsca innym chciejstwom?
Sezon 2017 u Hanusi 20:24, 22 lip 2022

Do góry
Liliowce u mnie zmieniają się od miesiąca. Najpierw były żółte de'oro, potem, żółte pachnące, teraz żółte "dubeltowe" czyli podwójne, a teraz czerwieniejące i liliowe od Joli z Kujaw. Ale już zaczynają hortensje. Mam ogrodówki i te w tym roku dają popis. W kolejce stoi Bleu Bird, i już bukietowe wypuściły wiechy, Na razie zielonkawe, ale już za niedługo wybielą się.

Pierwsze borówki już się pokazują. Będzie co robić w ogrodzie, całe szczęście, że wnuki się zapowiadają do zbioru i jedzenia.

Różami zbytnio się nie nacieszyłam, może jesienne kwitnienie ich będzie lepsze.

Trawy po deszczach odżyły. Jestem z nich zadowolona. Floksy zaczynają kwitnienie.

Warzywnik żyje swoim rytmem, ziemniaki w kubełkach nabierają masy, po 1 sierpnia, będę stopniowo je opróżniać.
Kalarepa zjedzona, truskawki ścięte, czekam na chłodniejszy czas, żeby je przesadzić na nowe miejsce, Cukinia, kwitnie obficie, ale mało zawiązków, musze dołożyć jej karmy.
Fasola wspina się po trejażach, kosmosy i jeżówki kwitną, Brzoskwinie nabierają masy, za miesiąc zbiórka. Pigwowca w tym roku mam niewiele, ale pigwa ma zawiązki.
Tyle u mnie, i dużo, i mało. Zależy jak na to patrzeć.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 19:37, 22 lip 2022

Do góry

April podbija las... 19:29, 22 lip 2022

Do góry
April napisał(a)

Nie jest łatwo, fakt ale sprawia mi to frajdę. No może nie koniecznie przy 32 stopniach, które teraz są. Siedzę w zaciemnionym pokoju. Mam wstręt słoneczny.

Co to jest nad hakonką, z tym czymś zwisającym z łodygi? Fajne

Annabelki zaczynają mi się mocno podobać. W zeszłym roku chciałam swoją (białą) wywalić, bo była bardzo mizerna, ze dwa kwiatki może miała , strasznie się pokładała na dodatek. Ale w tym roku ma trochę więcej kwiatów, olbrzymich. Pięknie się zapowiada.

Te różowe bardzo ładne są ❤️
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 19:27, 22 lip 2022

Do góry
Skleiłam dość koślawo te różyczki i dumam. Coś byście ujęli? Dodali?
Grzebiuszka ziemna 19:22, 22 lip 2022

Do góry
Od strony ogrodu rośnie clematis, co roku jest bujny, a wycinam go dość mocno na wiosnę, kwitnie, w tym roku wyjątkowo późno, dopiero pokazały się pierwsze kwiatki. Problem jest w tym, że co roku niezmiennie podsychają mu liście od dołu, próbowałam i mospilanem i p/grzybiczym, może ktoś ma podobny problem i wie jak temu zaradzić?
Nie widzę żadnych śladów jakiegoś szkodnika, nie widzę pleśni, żadnego nalotu, mącznika, po prostu schnie.

Nie więdną, tylko usychają, tak to wygląda:

Jest co prawda wątek:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6833-choroby-i-szkodniki-powojnikow-powojnik-clematis?page=2

ale kończy się na podobnym problemie do mojego.

Zieleń, drewno i antracyt 19:22, 22 lip 2022

Do góry
antracyt napisał(a)

Doczekałam się kolejnych daliowych kwiatów, jeszcze tylko 3 i będzie komplet kwitnących

Ale cudeńko

Groszki też śliczne, zapisałam sobie. Ciekawa jestem czy potrzebują pełnego słońca czy wystarczy im tego co mam za ławkami. Pasował by mi tam ten kolorek.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 19:11, 22 lip 2022

Do góry
Mirka napisał(a)
U mnie też gorąc niesamowity ale ja mam teraz urlopik. Motyli mam zatrzęsienie na Jeżówkach i nie tylkoNa ławeczce posiedziała dziękuję
Pokaż jak donica rośnie?

Mówisz i masz

Zacisze Alicji 18:11, 22 lip 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Uwielbiam te tłumy motyli i innych owadów w ogrodzie.

Ależ cudny ten motyl.
Że też u mnie jeżówki nie chcą rosnąć, miałabym taką motylarnię jak u ciebie
April podbija las... 18:03, 22 lip 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Paprociowisko JUŻ powoduje mięknięcie nóg u podziwiających, a efekt, na jaki czekasz, spotęguje te i inne doznania
Brawo April! Kawał roboty odwalony.
Róże zwieszające główki od wody... ach, marzy mi się taki stan...

Jak zrobię porządek wokół paprociowiska to może faktycznie będzie efekt. Zostało mi jeszcze jakieś 150-200 m2 do ogarnięcia. Ale to już na przyszły sezon bo nie wyrabiam. Obiecywałam sobie skończyć do końca czerwca a tu lipiec za chwilę się skończy a ja w lesie, dosłownie i w przenośni
Nie nerwowo, róże podlewam sama, deszczu ani widu, ani słychu choć ponoć burza się w okolicy kręciła, tak twierdził mój przestraszony pies.

Buk Franken ma ekstra białe przebarwienia. Uwielbiam go. Zamówiłam trzy ale jeden okazał się pomylony i mam dwa. Jednego już posadziłam, drugiego sadzę jutro. Pewnie wstanę o szóstej, żeby nie umrzeć przy tej czynności z upału.

Kolejne przymiarki

April podbija las... 17:51, 22 lip 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Bardzo lubię powłóczyć się po Twoim cudownym lesie.

To tak jak ja nad twoim stawem
Widziałaś jak niektórzy się lenią jak ja pracuję?

April podbija las... 17:47, 22 lip 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Nieustannie nie mogę wyjść z podziwu, jaki cudowny ogród stworzyłaś w tak trudnych kierunkach. Pięknie jest ❤️

Ps. Przyślij tą burzę z okolicy do mnie. Strasznie nie chce mi się podlewać

Nie jest łatwo, fakt ale sprawia mi to frajdę. No może nie koniecznie przy 32 stopniach, które teraz są. Siedzę w zaciemnionym pokoju. Mam wstręt słoneczny.
Burzy nie dam, nie ma co, poza nastraszeniem mojego psa, niczym się nie wykazała.

Narobiłam fotek to wrzucę, wiem że ciągle to samo ale niech tam

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 17:44, 22 lip 2022

Do góry
Anabellki.
Ogród kwiatowy 17:42, 22 lip 2022

Do góry
violaskom napisał(a)

Heliotrop Marine z nasion

Violu, ależ u Ciebie kwiatów, kwiatowy raj, zachwyty zostawiam.
Heliotrop z nasion??? Jesteś czarodziejką, ja nawet jak sadzonkę kupię, to nie chce rosnąć.
April podbija las... 17:36, 22 lip 2022

Do góry
Kordina napisał(a)
Zostawiam tylko ślad, że bywam tu regularnie i podziwiam niezmiennie, ale nic nie piszę, bo musiałabym się powtarzać w kółko pod hasłem - zachwyt

Dzięki
Ja też zaglądam na wiele wątków, do ciebie też ale zupełnie nie mam czasu pisać. Normalka

To jeszcze kilka ujęć ci pokażę

Jeden z maczków od Magduśki. Śliczne są. Choć stanowczo za późno wysiałam.

Hortensje Pink Annabell. Dość wysokie, drobniejsze kwiaty w porównaniu z Sweet Annabell ale mają swój urok, pasujący do lasu.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:28, 22 lip 2022

Do góry
Sasiad sie zgodzil na wiate blizej jego granicy, jupi

April podbija las... 17:23, 22 lip 2022

Do góry

Kalaminta zaczyna kwitnąć. Dostałam od Inki. Tak mi się spodobała że jeszcze dokupiłam. Ciekawa jestem czy będzie ten sam kolor

Przepiękna Sweet Annabell

Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 17:20, 22 lip 2022

Do góry
A mój drugi buk mercedes ma takie plamki i prawie wszystkie listki są szeleszczące jakby uschnięte choć nie żółkną
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies