Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 13:02, 12 kwi 2023

Patyki hortensji są na takim etapie

A korzonki nadal w ukryciu

inka74 15:33, 12 kwi 2023

Wydaje się, że na tym etapie spokojnie je można już do ziemi wsadzić... w doniczkę na razie a po przymrozkach (u mnie jeszcze ciągle pogoda w kratkę, raz słońce, raz deszcz a raz na minusie w nocy) do ogrodu pilnując tylko podlewania.
Muszelka 21:37, 12 kwi 2023

Aniu, wyhodowałam w swoim życiu grubo ponad setkę krzaków hortensji bukietowych z "patyczków" (kilkanaście różnych odmian). Przekażę Ci moje doświadczenie.
Spokojnie teraz poczekaj, aż w słoiku z wodą „patyczki” wytworzą system korzeniowy. Gołym okiem widać, że Twoje już za moment wypuszczą "niteczki" korzonkowe. Absolutnie nie masz powodu do zwątpienia Do połowy maja na pewno będą ładne korzonki

Po zimnej Zośce posadź je (po 2 szt.) do większych donic (ok. 10 l) i przez pierwsze dni postaw je w cieniu, a następnie w półcieniu.

Moje sadzonki wkładam do ziemi kompostowo-ogrodowej i dodaję trochę kwaśnej. Część z nich w lipcu-sierpniu zakwita, ale kwiaty są niezbyt okazałe.

Doniczki stoją tak sobie w ogrodzie do następnej wiosny (dbam tylko całe lato, żeby miały lekko wilgotną ziemię). Na początku marca (gdy kwitną krokusy) przycinam łodyżki, a w kwietniu sadzę na miejsce stałe. W lipcu są już ładnymi krzaczkami, z ładnymi kwiatostanami.

Zaraz poszukam przykładowe zdjęcia takich roczniaków (potem zdj. usunę, żeby Ci nie zaśmiecać).

Szpaler z rocznych hortensji 'Magical Moonlight'.
Sprawdziłam exif - zdjęcia wykonane 14 lipca 2022 r. Czyli po 15 miesiącach z "patyczków" wyrastają takie krzaczki.

Ogrodówki też rozmnażam, ale to już inna bajka (robię odkłady z rośliny matecznej).

Zdjęcia mojej latorośli.
anpi 00:26, 13 kwi 2023

Aniu słodkie kompozycje w donicach i super misa na rojniki!
Moje koryto z rojnikami i rozchodniczkami zdominowała jedna odmiana, muszę ograniczyć i dosadzić znowu innych, dokupiłam kilka.
Agania 00:39, 13 kwi 2023

Świetna produkcja hortensji, muszę się od Was nauczyć
Makao 06:30, 13 kwi 2023

Muszelka napisał(a)
Aniu, wyhodowałam w swoim życiu grubo ponad setkę krzaków hortensji bukietowych z "patyczków" (kilkanaście różnych odmian). Przekażę Ci moje doświadczenie.
Spokojnie teraz poczekaj, aż w słoiku z wodą „patyczki” wytworzą system korzeniowy. Gołym okiem widać, że Twoje już za moment wypuszczą "niteczki" korzonkowe. Absolutnie nie masz powodu do zwątpienia Do połowy maja na pewno będą ładne korzonki

Po zimnej Zośce posadź je (po 2 szt.) do większych donic (ok. 10 l) i przez pierwsze dni postaw je w cieniu, a następnie w półcieniu.

Moje sadzonki wkładam do ziemi kompostowo-ogrodowej i dodaję trochę kwaśnej. Część z nich w lipcu-sierpniu zakwita, ale kwiaty są niezbyt okazałe.

Doniczki stoją tak sobie w ogrodzie do następnej wiosny (dbam tylko całe lato, żeby miały lekko wilgotną ziemię). Na początku marca (gdy kwitną krokusy) przycinam łodyżki, a w kwietniu sadzę na miejsce stałe. W lipcu są już ładnymi krzaczkami, z ładnymi kwiatostanami.

Zaraz poszukam przykładowe zdjęcia takich roczniaków (potem zdj. usunę, żeby Ci nie zaśmiecać).

Szpaler z rocznych hortensji 'Magical Moonlight'.
Sprawdziłam exif - zdjęcia wykonane 14 lipca 2022 r. Czyli po 15 miesiącach z "patyczków" wyrastają takie krzaczki.

Ogrodówki też rozmnażam, ale to już inna bajka (robię odkłady z rośliny matecznej).

Zdjęcia mojej latorośli.

Nie musisz usuwać. Będę wracać do tego postu to będę widzieć efekty tego czekania.
Uzbroję się w większą cierpliwość. Nie myślałam że one są takie opore na tym etapie. Myślałam że wytworzenia tych białych kołderek to najwolniejszy etap a tu takie zaskoczenie.

Makao 06:31, 13 kwi 2023

inka74 napisał(a)
Wydaje się, że na tym etapie spokojnie je można już do ziemi wsadzić... w doniczkę na razie a po przymrozkach (u mnie jeszcze ciągle pogoda w kratkę, raz słońce, raz deszcz a raz na minusie w nocy) do ogrodu pilnując tylko podlewania.

Jednak jeszcze poczekam. Za bardzo boję się że wszystko stracę przez pośpiech.
Makao 06:33, 13 kwi 2023

anpi napisał(a)
Aniu słodkie kompozycje w donicach i super misa na rojniki!
Moje koryto z rojnikami i rozchodniczkami zdominowała jedna odmiana, muszę ograniczyć i dosadzić znowu innych, dokupiłam kilka.

Dlatego postanowiłam wsadzać po jednej odmianie na pojemnik. Zwłaszcza taki mały. Jak będę mieć większy to pokuszę się o więcej odmian
Makao 06:34, 13 kwi 2023

Agania napisał(a)
Świetna produkcja hortensji, muszę się od Was nauczyć

Taki moment akurat że ludzie rozmnażają hortensje. Ja właśnie też się uczę. Jeszcze nigdy nie zaszłam tak daleko a próbowałam już wielokrotnie.
Muszelka 08:32, 13 kwi 2023

A z jakiej odmiany są Twoje patyczki?

Bo różne odmiany mają też różną łatwość/trudność do ukorzeniania.