Jutro mijają 2 lata !!!!!! jak jestem z Wami, och to masa czasu - wiele zmian w moim ogrodzie i w większości dzięki wielu podpatrzonym inspiracją - muszę to jakoś uczcić
a że wraca zima i jest zimno i nawet troszkę śniegu to pokaże teraz klimaty jesienne
w ub piątek byłam w Salzburgu w Austrii, było +15 st to bardzo wiosennie i nietypowo
przypatrzyłam tam rabaty w pięknym stanie jak na tę porę i chce się podzielić - to niebywałe każdy skrawek w mieście tak był zaaranżowany
zobaczcie
jak widać kapusty, starce, trawy, hortensje, bratki i jarmuż - może to taka miejska dekoracja ale pomyślałąm że nasze puste rabaty bylinowe też mogłyby choć trochę tak wyglądać / ale skąd taką kapustę jesienią upolować to nie wiem/
jak sądzicie ?
Celinko, one dobrze się czują pod drzewami. Tak naprawdę w ogóle przy nich nic nie robię. Od czasu do czasu podsypuję im dolomitu. One lubią zasadową ziemię.
W styczniu u Madżenki wyczytałam o jakimś skalpelu i tak się wkręciłam, że 6 razy w tygodniu się "żyletuję" z Ewą i nie mam już kompletnie na nic czasu. Dziś tylko niedzielne ranniki i marmoladka, bardziej aktualnych zdjęć chwilowo brak, nawet nie wiem czy uda mi sie teraz Was odwiedzić, bo jeszcze do szkoły muszę zrobić jedną rzecz
Tarczownicę, posadziłam, na razie dziecię, na kwiaty nawet nie liczę, bo zachwycają mnie liściory dopiero pozyskuję sadzonki: tarczownicy i rodgersji, tak bardzo powoli pozyskuję cień w ogrodzie, ale sama taką drogę sobie obrałam większość drzew szczepionych, dlatego dłużej muszę czekać na te cieniolubne
Za info o grabach dziękuję, i musimy się koniecznie zobaczyć grupa małopolska powinna się poznać
Bożena zasada jest prosta mało gałęzi = dużo orzechów
można wyżej lub niżej ważne żeby był jeden pieniek , koronę można przerzedzać i przycinać w miarę potrzeb, im szybciej tym lepiej ostrym szpadlem lub toporkiem wyciąć wszystkie pędy krzaka oprócz najgrubszego, z każdym rokiem będzie mniej odrostów
taka forma jest najwygodniejsza : zbiór, oprysk, mniej grzyba
leszczyny posadzone za płotem Iwona z młodą jest łatwiej wystarczy delikatna perswazja sekatorem ma wyglądać jak młoda wiśnia