Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

AniaDS 22:51, 20 mar 2014

Koncepcja Magnolii bardzo trafna, utworzy się ład a rabata będzie przyciągać uwagę .
malkul 09:38, 21 mar 2014

Trzymam rękę na pulsie aby niczego tu nie przegapiś i pozdrawiam Ewciu
myszorek 20:59, 21 mar 2014

Pszczólko, ale u Ciebie rewolucje się szykują, co ja mówię, już trwają! Czekam na efekty z wielkim zaciekawieniem i pozdrawiam.
Madzenka 07:39, 22 mar 2014

Koncepcja Magnoli świetna a pomysl na kolejną magnolię w ogrodzie bardzo dobry
Anita1978 08:00, 22 mar 2014

Magnolia i mnie ostatnio pomogła- dzięki niej będzie obwódka z szałwi deep blue niebiesko będzie! Dobrze, że ja mamy
Zaglądam Pszczółko i ślad zostawiam.
Mi też się marzą takie klimaty naturalne jak u Ciebie- i ten dom i ogród i kamienne stoły....myśle, ze byłabym szczęśliwa w takim raju...
Eve 09:50, 22 mar 2014

Witaj Ewciu

Kolejne rewolucje ogrodowe Trzymam kciuki, koncepcja bardzo mi się podoba, dodałaby jeszcze ciemierniki z białymi kwiatami, które rozjaśnią rabatę wczesną wiosną, polecam korsykańskiego, pięknie się rozrasta, kwiaty wielkie, długo kwitnie no i liście zimozielone, wielkie
monteverde 09:54, 22 mar 2014

To teraz tylko czekać na efekty tak trafnych nasadzeń, pozdrówka
alinak 22:53, 22 mar 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Mam dylemat. Co posadzić pod żywopłotem z cisa i drzewami? Rabata od południa. W charakterze trawiasto bylinowym. Czy taki kołtun ma sens? Za dużo traw? Po co te hosty? Za mało bylin?
Układ jest wijący ale nie umiałam tego oddać. Chodzi mi bardziej o sąsiedztwo roślin w ogólnym obrazie.
Rozmiar to ok. 8 m dł i 180 szer.
Co dać w bezpośredniej bliskości cisów i brzóz ze względu na cień i suchość gleby?
Za dużo gatunków?
Naprzeciwko tej rabaty jest rabata: róże/piwonie/powojniki/byliny/trawy.

ewa mam uwagi :

--trzmielina oskrzydlona docelowo ma ok 1,5 m więc powinna znaleźć się w wyższym piętrze a nie z przodu , tak samo tawuła wczesna to olbrzym krzew ok. 1, 70 m.i ok. 2 m szerokości .zasłoni całkowicie miscanta morning light. rośnie szybko i zajmuje dużą powierzchnię .z niej w tej rabacie w ogóle bym zrezygnowała -pięknie wygląda jako soliter .

---hosta patriot docelowo też jest ok. 70 cm szeroka a z kolei berberys admiration po 7 latach ma zaledwie ok 40 cm szerokości i tyleż samo wysokości ....ładnie wyglądałby w kupkach po 3 jak rytmicznie powtarzający się akpocent ale koniecznie z przodu w towarzystwie np, morning light a nie host , bo go zakryją po prostu

----dobry duet hakone i turzyca bronze ale ta wzniesiona ..nie ta fontannowa niska . bo ta powinna być o 1 piętro wyższa

--tawulec zasłoni rozchodniki i wejdzie na trzmielinę to okrywowa roślina .....ale wcale nie niższa od rozchodników .

generalnie przeanalizuj jeszcze raz dobrze docelowe wysokości roślin , bo turzyca też będzie zasłonięta przez rozchodnik a rozchodnik zasłoni trzmielina oskrzydlona ...czyli wszystko jest na odwrót ..

Ewka sory , że się wtrącam...ale za kilka lat musowa przebudowa tej rabaty . a chyba tego nie chcesz ...
dobra ...zmykam do dostane po głowie i mnie pogonisz anie ma gdzie uciekać
AniaDS 11:28, 23 mar 2014

Pozdrawiam niedzielnie
Evchen 12:54, 23 mar 2014

Nic nie doradzę, ale kibicuję