Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Malutki pod lasem 14:58, 27 sty 2016

Do góry
Anka moja stipa już posiana, teraz czekam, no jestem ciekawa co z tego będzie

Wertykulator kupiłam w zeszłym roku i zadowolona jestem. Wszystko zależy ile tego trawnika zostawisz, ale ręczny to chyba nie zrobi tak dokładnie.
U nas można wypożyczyć sprzęt, może dla Ciebie lepsza właśnie ta opcja raz do roku
Ogród Mirelli 12:29, 27 sty 2016

Do góry
Pierwszy raz u mnie stipa już wysiana
Zdecydowałam, że robię wg. instrukcji Iwonki, będę pikowała

Kiedyś będzie tu ogród 12:23, 27 sty 2016

Do góry
Agato tak to jest z tym ogrodniczkowaniem za sucho źle, za mokro jeszcze gorzej... Co do różnicy pH to chcę wierzyć, że to efekt kilkunastu worków igliwia przekopanego w tamtym roku.

Wiosna idzie, biedronki budzą się ze snu....

pokazują się pierwsze bazie...

ruszają ciemierniki

Stipa ładnie przezimowała mimo dużych mrozów i braku śniegu

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 11:57, 27 sty 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Kasia preferujesz widze miskanty, dlaczego? bo ja jak narazie to wiem tylko ze sa jednymi z najpóźniej startujacych traw..

bo najbardziej mi sie podobaja niektore sie pieknie przebarwiaja jesienią

rozplenice chyba pozniej startuja tez je lubie

jakie znasz ladniejsz trawy ? no moze stipa jeszcze...ale ona mala...
a z takich duzych to co innego ?
Ogródek Iwony 09:30, 27 sty 2016

Do góry
A ja w tym roku nie sieję stipy, bo muszę mieć miejsce na pomidory, które będę siac pierwszy raz. A stipa wysiała sie mocno i w ogrodzie i ciekawa jestem czy te siewki przeżyją. W najgorszym wypadku w tym roku będę bez stipy. Ale eksperyment zrobię dla własnej ciekawości
O....! 08:13, 27 sty 2016

Do góry
Mialam Ci przekopiowac od Iwony pięknie pokazaną produkcję stipy ale widzialam ze byłaś. Stipa łanie wygląda w pierszym roku już się przekonalam i jesienia wywaliąm moje 3 letnie ale nasion nie zebralam parapety zarezerwowane na kleome
pozdrawiam
Ogródek Iwony 06:45, 27 sty 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Ja jeszcze o stipie.
Nie mogę jej wysiać od razu do wielodoniczek? To pikowanie mnie przeraża
Twoja stipa była z nasion z własnego zbioru czy kupne nasiona?

Iwonko doczytałam, że ziemię do wysiewu w tym roku będziesz miała, a ja zwykłą kupiłam to źle?

Możesz wysiać do wielodoniczek. Tylko nie przesadzaj z ilością nasionek. U mnie wzeszły wszystkie. Nasionka dostałam z forum.
Ziemia do siewu jest lepsza o tyle, że wyjałowiona i żadne paskudztwo nie wzejdzie dodatkowo. Ja rok temu sadziłam w ziemię z ogrodu i jakieś zielsko mi kiełkowało. Potem nie wiedziałam, co jest właściwą siewką. Największy problem był przy trawach.
Ogródek Iwony 02:04, 27 sty 2016

Do góry
Iwonko wczoraj miałam ciężki dzień i padłam. Teraz się przebudziłam i zaglądam

Ja jeszcze o stipie.
Nie mogę jej wysiać od razu do wielodoniczek? To pikowanie mnie przeraża
Twoja stipa była z nasion z własnego zbioru czy kupne nasiona?

Iwonko doczytałam, że ziemię do wysiewu w tym roku będziesz miała, a ja zwykłą kupiłam to źle?
Malutki pod lasem 23:03, 26 sty 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Cale ogrodowisko sie stipuje
Niom... Jakby nie ogrodowisko, to nawet nie wiedziałabym o tym, że stipa w ogóle istnieje
W ogóle jakoś na trawy nie zwracałam uwagi...
Karol stratyfikować stipę? Mirella mówi, że nie, ale dopytam jeszcze w kilku źródłach
W cieniu - zacieniona 22:05, 26 sty 2016

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Stipa bardzo szybko wykiełkowała...z ubiegłorocznych nasionek {w tym roku nie zbierałam}...dzisiejsza fotka...
Bogusiu ty już odtrąbiłaś otwarcie sezonu, a ja mam jeszcze zimę
pozdrowionka
Ogródek Iwony 21:55, 26 sty 2016

Do góry
mira napisał(a)
Świetna relacja stipowa, aż pasuje dać do jakiegoś wątku tematycznego.

Troczę zabawy jest no ale za darmo nic nie ma.A ta doniczka za 12 zł nie dała by się podzielić na 10 ? serio pytam bo oni mają takie wypasione sadzonki że zawsze widziałam że wszystko podzieliłabym co najmniej na 3.
Ja stipę miałam 3 lata teraz na jesieni wyrzuciłam. Najładniejsza jest jak piszesz w 1-szym roku.Kusisz ale muszę parapet zabukować na inne dobro
jak szkoda że nie jesteś moją sąsiadką

pozdrawiam

Mirko, pewnie można było, ale stipa tego nie lubi. Wprawdzie ja ją przesadzałam, ale dziewczyny pisały, ze nawet z przesadzaniem słabo sobie radzi Zatrzymuje się podobno w wzroście. Ja mając jej troszkę utykałam w puste miejsca, ciekawe, ile teraz po samo-wysianiu będę z rabat usuwać
Pierwsze sadzonki stipy dostałam pocztą od Joasi z ogrodu Joanny, niestety poczta nawaliła i koperta wędrowała ponad tydzień. Stipa tego nie przeżyła
W cieniu - zacieniona 21:54, 26 sty 2016

Do góry
bozga napisał(a)
Niezła szkółka ja też jestem ciekawa, czy moja stipa w gruncie przetrwa, dzisiaj muszę powiedzieć wygladała całkiem nieźle. Pozdrawiam
Nie mogę podglądnąć swojej,nie wiem,kiedy pojadę...ale ładniejsze kępki tworzy jednoroczna.
W cieniu - zacieniona 21:51, 26 sty 2016

Do góry
marzena napisał(a)
Bogusiu, widzę, że już masz stipę wykiełkowaną
mam jeszcze od Ciebie troszkę nasionek z ubiegłego roku, ale powiedz mi, czy stipa, ktora przezimowała w ogrodzie będzie dobrze rosnąć w następnym sezonie ? bo mam zamiar zostawić ją i mam nadzieję, że da sobie radę...
Też swoją zostawiłam...nie wiem czy jej mroźna zima nie zaszkodzi,najwyżej wiosną powyrywam.Może będziesz miała siewki?Ja nie mam szczęścia,widocznie wszystkie wyplewię.Wysiewałam nasionka ubiegłoroczne i ładnie wykiełkowały.
W cieniu - zacieniona 21:44, 26 sty 2016

Do góry
Niezła szkółka ja też jestem ciekawa, czy moja stipa w gruncie przetrwa, dzisiaj muszę powiedzieć wygladała całkiem nieźle. Pozdrawiam
Pan Maluśkiewicz 21:36, 26 sty 2016

Do góry
Werbenka długo wschodzi, musisz być cierpliwa
Stipa dość szybko, i potem szybko rośnie
Ogródek Iwony 21:35, 26 sty 2016

Do góry
lilia napisał(a)
Iwonko, świetna instrukcja siania stipy. Czy siałaś też inne trawy?
Ciekawa też jestem, czy ta stipa przetrwa zimę.
Mnie też w ubiegłym sezonie udało się wyhodować stipę, ale za dużo dawałam ździebełek w jeden pęk, bo wydawało mi się, ze takie chudziny nie zagęszczą się.

Teraz będziemy już mądrzejsze
Wysiewałam jeszcze rozplenicę, zebrałam nasionka z mojej jedynej kupnej zimą i posiałam. Jednak zrobiłam to w ziemi zwykłej i razem z rozplenicą wyhodowałam sobie zwykłą trawę Póki nie pokazała kłosków, wcale jej nie pokazywałam z obawy, czy na pewno to Ona

W tym roku kupię ziemię do wysiewów.
W cieniu - zacieniona 21:30, 26 sty 2016

Do góry
Bogusiu, widzę, że już masz stipę wykiełkowaną
mam jeszcze od Ciebie troszkę nasionek z ubiegłego roku, ale powiedz mi, czy stipa, ktora przezimowała w ogrodzie będzie dobrze rosnąć w następnym sezonie ? bo mam zamiar zostawić ją i mam nadzieję, że da sobie radę...
Ostnica - Stipa 21:27, 26 sty 2016

Do góry
17 kwietnia - zaczęła się kłaść w tych małych wielodoniczkach. Ładnie się podzieliła.

Część przesadziłam do większych doniczek. Bałam się, ze będzie niewidoczna, więc wzięłam po dwie sadzonki, ale to nie miało później znaczenia

W maju zaczęłam ją hartować i w końcu wysadziłąm do gruntu. Dziewczyny zalecały po 15 maja, ja byłam niecierpliwa, te tutajposadziąłm wcześniej. Miałam dość siewek, by zaryzykować wcześniejszym wsadzeniem. I doszłam do wniosku, że im szybciej wsadzona do gruntu, tym szybciej się ładnie rozrastała ma ładny, spory system korzeniowy
Tutaj zaznaczona kołkiem:

13 czerwca - pomiędzy stipę posadziłam sadzonki jeżówek,a potem je wysadzałam, bo stipa je pożarła :

Ostnica - Stipa 21:26, 26 sty 2016

Do góry
Zbliża się czas, kiedy tupiemy nogami i czekamy na parapetowe siewy. W moim wątku zrobiłam relację z wysiewu zeszłorocznego stipy, pozwolę sobie tu wkleić. Może komuś się przyda
W zeszłym roku wysiałam stipę 4 lutego. Pojemnik po lodach wystarczy. 17 lutego była już taka:

22 lutego już taka:

Trzeba było ją delikatnie zraszać, można wykorzystać malutką konewkę albo zraszacz. Trzeba uważać, by podlewać pomiędzy siewki, jeśli podlewało się z góry, kłoski mokre się kładły

Moja stipa nadawała się już do pikowania po miesiącu.

Stipa siana 4 lutego, pikowana, jak siewki się zaczęły dzielić i były wielkości zapałki:

Ogródek Iwony 21:17, 26 sty 2016

Do góry
Stipa krok po kroku Iwonko Ty zawsze wszystko tak dokładnie i jasno tłumaczysz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies