Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W oflisowym ogrodzie

W oflisowym ogrodzie

anna_t 20:35, 27 sty 2016

zajrzyj do mnie, wstawiłam inspekt jaki znalazłam na allegro, może tez tobie się przyda
zszywka 22:11, 27 sty 2016

Stipa z nasion w ubiegłym sezonie u mnie rosła jak szalona nie ma się czego bać, będzie super kępą
kamila66 07:50, 28 sty 2016

Agcia napisał(a)

Tak. Dobrze rosną moim zdaniem.
U mnie rosnące carexy, którym dojrzały nasiona wysiewają się obok same. Na Gardenii w zeszłym roku kupowałam maleńkie sadzonki różnych odmian po 2 zł. A potem w sezonie kupiłam już spore sadzonki po 4zł. Wolę więc kupić już gotowe.
Ale każdy może sam wybrać

Z żurawkami jest podobnie te za 9 zł to młodziutkie roślinki, te za 12 wielokrotnie można od razu dzielić
kamila66 07:50, 28 sty 2016

MirellaB napisał(a)
Ja wolę sadzonki.
Pierwszy raz stipę wysłałam na próbę

Zawsze musi być ten pierwszy raz
kamila66 07:51, 28 sty 2016

anna_t napisał(a)
ja też w tym roku będę pierwszy raz wysiewać..oby był efekt

I satysfakcja gwarantowana
kamila66 10:40, 28 sty 2016

I ja muszę zaplanować nasadzenia
Chodzi o narożnik działki
Myślałam aby dosadzić tam kosodrzewiny, może hortensje bukietowe, ewentualnie rododendrony
Zaznaczone białym kółkiem zostają...
Z cisa możne zrobiłabym niwaka i go przeniosła bo jego kształt ma wiele do życzenia. Brzozy są super ale co z nimi począć jak nie znam ich odmian... co jak porosną kolosy... sosna żółta będzie podcinana od dołu, tak jak jej korona w przyszłości

nasadzenia nie wszystkie aktualne wstawiam tą fotę aby wam pokazać kształt rabaty

kamila66 10:41, 28 sty 2016

Gdybyście mieli jakieś propozycje nawet w formie obrazkowej to się polecam
Makao_J 10:47, 28 sty 2016

Kamilko a gdybyś posadziła tam derenie ivory halo - tak ze 2 - 3. One są niskie 120 -150 cm i gęste. Rozjaśnią ten kącik. A pod brzózkami miskanta cabaret lub variegatus i do niego szałwię lub jeżówki.
Taka moja propozycja
kamila66 10:55, 28 sty 2016

Makao_J napisał(a)
Kamilko a gdybyś posadziła tam derenie ivory halo - tak ze 2 - 3. One są niskie 120 -150 cm i gęste. Rozjaśnią ten kącik. A pod brzózkami miskanta cabaret lub variegatus i do niego szałwię lub jeżówki.
Taka moja propozycja

Tylko, że derenie nie są zimozielone nie napisałam, że zależy mi też na zimozielonych w tej części gdzie migdałek i kawałek za nim w stronę brzóz.
Tu gdzie brzozy może być zimą łyso bo ich pnie bardzo zdobią.
Myślałam o variegatusie aktualnie za brzozami jest wetknięte jesienią proso rózgowate czerwone.
Jeżówki też super a może zestawiłabym je ze stipą bo będę ją miała?
Makao_J 11:06, 28 sty 2016

Ten dereń fakt nie jest zimozielony ale na zimę jego pędy robią się czerwone i takie są do wiosny. Minusem jest to że późno puszcza liście. Ale możesz dać przed nie jeszcze choiny kanadyjskie. Tworzą kule i fajnie wyglądają z dereniem. Spójrz zdjęcie 4 i 5 pierwszy wpis.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=103