Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Z Pszenicznej ... 12:03, 10 kwi 2016

Do góry
Różanka w części odbiła, ale na kilka róż czekam. Jeśli nie odbiją to wymiana. Trudno liczyłam się z tym.
Za różami pięknie już rośnie szałwia, nie nawożę jej by za bardzo nie wybujała

Pod drugą rabatą z różami obwódka z lawendy, czyśćca wełnistego i goździków. Zobaczymy co się sprawdzi i co zostanie.

Lawendowy zawrót głowy 16:54, 09 kwi 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Kasiu tez mnie sesliera jesienna kusi i to nie tylko tutaj.

Planuje tam variegatusy, Limki hortki, turzyca FC Szałwia latria jezowki

To będzie fajnie
Lawendowy zawrót głowy 15:11, 09 kwi 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
A jakie masz plany wstępnie na tą rabatkę?
Ostatnio spodobało mi się połączenie seslerii jesiennej z szałwią.

Kasiu tez mnie sesliera jesienna kusi i to nie tylko tutaj.

Planuje tam variegatusy, Limki hortki, turzyca FC Szałwia latria jezowki
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:41, 08 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Ciemiernik pewnie odchoruje przesadzanie, orlik długo jest mały, ale później jak się zbierze to sama nie uwierzysz, rojnik albo przemarzł lekko, albo miał za dużo wody

To tak z moich obserwacji

A szałwią się martwiłaś a jest! I ładna

Juzia, choć stara to cały czas uczę się cierpliwości, poczekam aż siewki wezmą się w garść, jak nie w tym to w przyszłym roku
Rojnik miał tak samo jak pozostałe, zobaczymy. Nie rozczulam się nad nimi bo one nieśmiertelne są i takie zapchaj diury
Szałwia mnie cieszy
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:26, 08 kwi 2016

Do góry
Niepokoję się o te turzyce, w ubiegłym roku o wiele ładniej przezimowały, w tym całe uschły, tylko na kilku źdźbłach przebija zieleń. Nic ze srodka młodego nie wychodzi więc chyba nie żyje.

Za to Red Baron startuje jako pierwszy

I szałwia wreszcie daje nadzieję

cały czas się zastanawiam dlaczego kostrzewy tak różnie przetrwały zimę. Czyżby te liche dlatego, ze w sezonie mniej wody dostawały ?

Ogród wśród pól i wiatrów 21:00, 08 kwi 2016

Do góry
jolka napisał(a)

Kupowałam po 8 zł (o ile dobrze pamiętam). I tak - to jest ta z akacji.
Sadziłam co 25-30 cm. Po prostu rozłożyłam równo to co miałam i wsadziłam.

A jest to jakaś odm. Czy poprostu szałwia bardzo ładna jest, ciekawa jestem czy w tym roku mieli taka sama. Jakbyś była gdzieś w ogrodniczym i widziała, daj mi proszę znać. Ja pytałam się w Parku M, ale będą mieli dopiero za miesiąc.

A co do skrzyń mi też po podlaniu kilka razy ziemia siadla i w niczym to nie przeszkadza, grunt żeby słońce docieralo.
Buziaki
Pogubiłam się po drodze... 14:33, 08 kwi 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
to niska szałwia przed jedellochy o ile coś z nich zostanie przy tych moich psach
muszę wygoglować
Pogubiłam się po drodze... 14:32, 08 kwi 2016

Do góry
to niska szałwia przed jedellochy o ile coś z nich zostanie przy tych moich psach
Małymi kroczkami do celu... 14:23, 08 kwi 2016

Do góry
Ale jestem zła!!!coś mnie chorobsko rozkłada, dzwonię rano do ogrodniczego, czy przyszła szałwia, bo miała przyjść, Pan mówi,że jest, pytam się jakiej odmiany, a on mi mówi,że musiałby sprawdzić, a nie ma czasu. Ok wiec pytam się czy będzie 10 szt żebym specjalnie jechać nie musiała, a on,że chyba tak. Więc sobie myślę ok czuje się do dup...ale po nią podjadę, więc dzwonie jeszcze raz i mówię,że zaraz po nią będę, przyjeżdżam, a gościu mi mówi,że przed chwilą sprzedał!!! I że może będzie jutro...miałam powiedzieć mu kilka słów, ale nawet nie miałam siły na kłótnie
Pogubiłam się po drodze... 14:22, 08 kwi 2016

Do góry
Kawa napisał(a)

hortensje
trzcinnik
szałwia
id
pysznogłówka
rozplenica
a jaka szałwie?ja zamówię sobie caradonne
Pogubiłam się po drodze... 14:11, 08 kwi 2016

Do góry
iwka napisał(a)
a co tam nazamawiałaś? wiem o trzcinniku KF

hortensje
trzcinnik
szałwia
id
pysznogłówka
rozplenica
Dla odmiany czas na zmiany... 18:29, 07 kwi 2016

Do góry

szałwia i szczypior
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:19, 07 kwi 2016

Do góry
wczoraj popikowałm stipe...nie żeby tego potzebowała ale jako ze posiana 14 lutego a ma po dwa kłoski rozgałęzienia to stwierdziłam że jej ewidentnie zle wiec zmieniła mieszkanko oby teraz wystrzeliła posiana następna porcja i dodatkowo szałwia ( juzia dziękuję )
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 20:53, 06 kwi 2016

Do góry
Rabata pomarańczowa-pod oknem kuchennym w nawiązaniu do rabaty brązowej-hortki.
I największa rabata czerwona-generalnie nawiązująca do mixu z różowej szambowej.
Pod ogrodzeniem szpaler grabów,w nogach gracki,przed nimi szpaler rozplenicy Hameln(tutaj może będzie modyfikacja-czyli trawy posadzone do prostej linii rabaty, a nie do krzywizny płotu-ale to w konsultacjach).Plackami rozchodnik, szałwia, jeżówka-zadarnione Carex Green Dance-nasadzeń raczej ilościowo będzie mniej-ale to zarówno różowa rabata, jak i ta-jest w tym zakresie do modyfikacji).W rogu działki buk, wzdłuż strony południowej-grabowy żywopłot.

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 20:43, 06 kwi 2016

Do góry
Rabata żółta- tutaj ze trzy kulki bukszpanowe-posadzone tak, żeby obrysem wychodziły trochę poza brzeg rabaty-do tego w dwóch rzędach Carex ID plus cebulowe sezonowe.

Rabata różowa-tutaj już trochę mienszam,ale...będzie 3-4 kulki bukszpanowe, 2 rozplenice Hameln, rozchodnik okazały Matrona, jakimiś 2-3 plamkami szałwia omszona Deep Blue, jeżówki-też z dwie plamy obok rozplenicy-w kilku pasach Carex GreenDance i na dekielki od szamba sześciany gabionowe.
Droga do spełnienia 15:56, 06 kwi 2016

Do góry
iwka napisał(a)
rozplenice to nie tak szybko, w maju je jako tako widać

wiem dlatego skłaniam się do seslerii autumnalis i może w tym szałwia
Mój jest ten kawałek ogrodu 09:31, 06 kwi 2016

Do góry
aga_podlasie napisał(a)

Obiecuję, że jak skończę, to pokażę

Moja szałwia już się nadaje do pikowania i nie wiem jak to zrobić, żeby mieć ładnie rozkrzewione roślinki. Pikować po jednej czy po kilka? Jak ona się rozrasta? mam pierwszy raz.

Zazwyczaj zawsze sadzę po jednej sadzonce. Nie rozrasta się szeroko, to raczej taka kolumnowa roślinka, tak ok. 20 cm jej wystarcza na szerokość, wysokość ok. 70, 80 cm z pędami kwiatowymi. Jeśli chcesz gęsto ją mieć, posadź na rabacie w odstępach co 15, 20 cm.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:37, 05 kwi 2016

Do góry
Jarzmianka i ostróżka

Szałwia i jeżówka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies