Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

polinka 11:48, 23 maj 2016

Czytałam tu i tam o gnojówkach
Pluszakowa 13:20, 23 maj 2016

Gratki na 800 lepsze zdjęcia moich łupów wrzucę jutro. Jakbym już miała gdzie sadzić to bardziej bym poszalała.

Ceny traw powalały. Jak ty masz tyle odmian i tyle sadzonek pomysl o tym bogactwie. A co dopiero jak się rozrośnie.
lindsay80 15:17, 23 maj 2016

polinka napisał(a)
Czytałam tu i tam o gnojówkach

No tak, zastanawiam się co by wymyślić, żeby przyspieszyć ten proceder polewania rabat gnojówkami. Przy sporym ogrodzie człowiek się tych konewek nanosi tyle, że aż się odechciewa.
Właśnie pokrzywową rozlewam wieczorami, a już za chwilę będzie gotowa z mniszka, skrzypu i wrotyczu.
lindsay80 15:19, 23 maj 2016

Pluszakowa napisał(a)
Gratki na 800 lepsze zdjęcia moich łupów wrzucę jutro. Jakbym już miała gdzie sadzić to bardziej bym poszalała.

Ceny traw powalały. Jak ty masz tyle odmian i tyle sadzonek pomysl o tym bogactwie. A co dopiero jak się rozrośnie.

Dziś wywalałam carexy, niektóre Evergoldy, które rosły od jesieni 2014 i Gold Fountain - niestety nie było się już co łudzić...
Także z tym bogactwem to bym się nie rozpędzała, nie wiadomo co będzie po zimie.
nawigatorka 17:06, 23 maj 2016

lindsay80 napisał(a)

No tak, zastanawiam się co by wymyślić, żeby przyspieszyć ten proceder polewania rabat gnojówkami. Przy sporym ogrodzie człowiek się tych konewek nanosi tyle, że aż się odechciewa.
Właśnie pokrzywową rozlewam wieczorami, a już za chwilę będzie gotowa z mniszka, skrzypu i wrotyczu.
to jest powod ktory mocno mnie z tymi miksturami hamuje
lindsay80 18:28, 23 maj 2016

nawigatorka napisał(a)

w ogóle Ci się nie dziwię
Agania 20:01, 24 maj 2016

lindsay80 napisał(a)
Czosnki purple sensation na brzozowej

I szałwie już w rozkwicie

Ja nie wiem jak to możliwe czosnki u Ciebie takie fajne nie wysokie, wymiarowe , moje wyrastają aż po cycki...a w brzozowej na środeczku czy to świecznica czy bez czarny Black Lace?

Szałwia piękna, moje jeszcze nie zamierzają kwitnąć, ale u mnie za duże zagęszczenie , muszę im dać więcej dostępu do powietrza
Zalałam własnie pokrzywówkę, ja próbuję, staram się, ale mnie oddpycha ten zapach....
Pluszakowa 14:29, 25 maj 2016

Edytko ty coś pisałaś o dodawaniu mączki rogowej do gnojówek możesz uchylić rąbka tajemnicy jak to działa i kiedy i ile dodać. Posyłam buziaki.
anna_t 15:30, 25 maj 2016

nawigatorka napisał(a)

a słuchaj a gdyby przecedzic przez sito i dac do dozownika na nawóz w linie kroplującą?
lindsay80 19:55, 25 maj 2016

Agania napisał(a)

Ja nie wiem jak to możliwe czosnki u Ciebie takie fajne nie wysokie, wymiarowe , moje wyrastają aż po cycki...a w brzozowej na środeczku czy to świecznica czy bez czarny Black Lace?

Szałwia piękna, moje jeszcze nie zamierzają kwitnąć, ale u mnie za duże zagęszczenie , muszę im dać więcej dostępu do powietrza
Zalałam własnie pokrzywówkę, ja próbuję, staram się, ale mnie oddpycha ten zapach....

uśmiałam się
te czosnki w brzozach to Purple Sensation - mają piękny kolor i faktycznie nie są zbyt wysokie. Everesty i Giganty wyższe, mam jeszcze jedne, które miały być Atropurpureum ale mam wątpliwości czy nimi są, zakwiną trochę później.

Na zdjęciu bez Black Lace Eva, fajnie urósł w tym roku i nawet zakwitnie.

Szałwia kwitnie, ale nie wiem czy się z tego powodu cieszyć, miła kwitnąć razem z różami Artemis, a pewnie wypadnie tak, że one zakwitną, a szałwia będzie tuż po kwitnieniu.

Zapachy gnojówek można neutralizować dodając mączkę bazaltową, dolomit albo walerianę.