Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rozpoznawanie odmian róż 19:27, 04 sty 2014

Do góry
Sonka napisał(a)
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc i ustalić nazwę róży? kupiłam ja w markecie jako żółtą pnącą, a ponieważ nie bardzo lubię żółty kolor kwiatów, posadziłam ją do doniczki i co zobaczyłam .... piękny kwiat o przyjemnym zapachu o średnicy 7-8 cm, liście jasno zielone, szukam w necie ale nie potrafię jej zidentyfikować,

pozdrawiam Krysia

Czy ta róża powtarza kwitnienie?
Alchymist nie powtarza.
W markecie też raczej o niego trudno.
Popatrzyłabym raczej w kierunku austinek, obstawiając Charls'a Austina.
Rozpoznawanie odmian róż 19:24, 04 sty 2014

Do góry
madzielena napisał(a)

Czy to może być Ausmary?

Na pierwszym zdjęciu wygląda jak Mary Rose, jeżeli pachnie i ładnie się krzewi na boki, to faktycznie może to być ona.
Rozpoznawanie odmian róż 19:20, 04 sty 2014

Do góry
madzielena napisał(a)

Dziękuję Danusiu

Wygooglowałam sobie tą różę i widzę, że jest to dość niska róża a moja wygląda tak:

Nie potrafię dopasować tej róży i pozostałych do konkretnych nazw. Każda fioletowa, czy też niebieska jak to się chyba fachowo nazywa, mi do niej pasuje

może to Róża Meilanein

albo Lady X

Zdrowa i dobrze rosnąca M. F. właśnie tak powinna wyglądać.
Niestety, jedno zdjęcie i to w pąku to za mało, żeby mieć 100% pewności.
Rozpoznawanie odmian róż 19:18, 04 sty 2014

Do góry
Ania_79 napisał(a)
Jaka to róża? Kupiłam jako Eden Rose, ale na zdjęciach ona jest jakby porcelanowa , a u mnie ma konkretny kolor...

Aniu, sprawdź odmianę Louise Odier.
Ogród cioci 19:08, 04 sty 2014

Do góry
makkasia napisał(a)

Małgosiu przyszłam się przywitać w Nowym Roku i życzyć Tobie i Twoim bliskim wszystkiego co najlepsze , . plany, plany, plany
Czytam, że boisz się nasłonecznionej południowej strony - to oznajmiam, że ja mam na moich piachach posadzone bukszpany, cis, limki, berberysy, evergoldy, gracymilusy i wiele, wiele innych.
W zimie, kiedy jest ostry mróz i słońce tylko cieniuje bukszpany...a latem w upały czzęściej tę stronę podlewam, dlatego nie bój się bukszpanów w tym miejscu sadź
to jest ta strona o której mówię - kurde nie wiem jak wkleić linka więc wkleję zdjęcie

Dzięki To bukszpany kupuję
Ogród cioci 19:02, 04 sty 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Dzięki Agnieszko Zaryzykuję chyba z kilkoma dosłownie bukszpanami bo mi się marzą Berberysy , trzmielina na pniu, lawenda i trawki Wrzosy teraz tam są ale muszę stale zakwaszać glebę bo podlewanie wypłukuje, no i co wyższego do wrzosów nie mam pomysłu bo cis na pniu drogi i boję się że padnie w tym miejscu.

Małgosiu przyszłam się przywitać w Nowym Roku i życzyć Tobie i Twoim bliskim wszystkiego co najlepsze , . plany, plany, plany
Czytam, że boisz się nasłonecznionej południowej strony - to oznajmiam, że ja mam na moich piachach posadzone bukszpany, cis, limki, berberysy, evergoldy, gracymilusy i wiele, wiele innych.
W zimie, kiedy jest ostry mróz i słońce tylko cieniuje bukszpany...a latem w upały czzęściej tę stronę podlewam, dlatego nie bój się bukszpanów w tym miejscu sadź
to jest ta strona o której mówię - kurde nie wiem jak wkleić linka więc wkleję zdjęcie

Szmaragdowy Zakątek 18:52, 04 sty 2014

Do góry
Zajrzałam, poczytałam,
uśmiechnęłam się szeroko,
na iglakach zawiesiłam oko,
wężowa skórka nie dla mnie,
od dziecka mam uprzedzenie.
Ale miłości do niej nie neguję,
wszak o gustach się nie dyskutuje.
O lekturę mego wątku zahaczyłaś,
i tym mnie rozweseliłaś,
bo ogrodów pięknych u nas moc,
a mój do nich to dzień i noc,
Zmiany u Ciebie już zaplanowane
i przez szefową nadzorowane.
Będzie się działo,nie ma dwóch zdań!
Tym bardziej, że wkoło masz
dużo naszych Panów i Pań!

Wszystkiego udanego w Nowym Roku!

Jurajski Ogród 18:30, 04 sty 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
No to jeszcze na dobranoc:

Achhhh ,
Przyszłam się przywitać w Nowym Roku i życzyć Tobie i Twoim bliskim wszystkiego co najlepsze a tutaj jak zwykle baaaajka
Na dawnym nasypie kolejowym... 18:28, 04 sty 2014

Do góry
Witam.
No i wreszcie założyłem swój wątek. Działkę od ponad 40 lat uprawia moja Babcia. Od 3 lat zmieniam, dosadzam, projektuję, upodobałem sobie styl angielski i "luźny " z elementami ogrodowiskowymi. Czeka mnie jeszcze dużo pracy, ale się cieszę, bo to kocham. Na terenie ogrodu mam dosyć dużą skarpę ze świerkami i wiśniami, warzywnik i część ozdobną z czterdziestoletnim bukszpanem czekającym na wiosenne formowanie. Wygląd ogrodowiskowych bukszpanów mobilizuje mnie, abym zrobił coś ze swoim. Myślę o zaokrągleniu go i uformowaniu w chmurki, ale połączone ze sobą. Zobaczymy czy się uda.

Rabata różana coraz mniej różana. Temperatury zimą weryfikują, na stałe zagościły na niej tylko 4 nieznane mi odmiany. Łuk stanął tu dla róży, mam nadzieję, że w końcu się rozsypie, albo uda mi się przekonać Babcię do usunięcia go. Róża oczywiście nie chce piąć się po nim, ma własny pomysł na swoją formę.

I iryski, też NN:

Bluszcz pospolity - Hedera helix 18:21, 04 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mam pytanie. Kiedyś mianowicie widziałem takie liście u mnie. To osad? choroba?
Kwiatowy ogródek Monteverde 18:09, 04 sty 2014

Do góry
Witaj Aniu, u Ciebie jak zwykle tyle sie dzieje, ze bede musiala znalezc kiedy indziej troche czasu, aby nadrobic zaleglosci. dzisiaj tylko wpadlam na chwile.
Zyczac duzo zdrowia i samych slonecznych dni, zostawiam ...cos takiego ( oczywiscie nie mam pojecia co to jest) oprocz tego, ze slicznie kwitnie
W cieniu - zacieniona 18:03, 04 sty 2014

Do góry
Bogusiu, duzo zdrowia, samych slonecznych dni.
Zostawiam kwiatka, wprawdzie nie ze swojego ogrodu ale ....
Liliowo i kolorowo:) 17:58, 04 sty 2014

Do góry
Daniusiu - samych slonecznych dni

Spełnione marzenie - ogród 17:41, 04 sty 2014

Do góry
ogród ma kilka zakątków gdzie można usiąść z kawką.
Wilcza Góra 17:35, 04 sty 2014

Do góry
Super fotki Ewcia cieszę się, że cię wyrwałam z domu u mnie ciemiernik ma pąki i nie wiem czy kwiaty da czy liście Twój biały jest piękny ja mam różowy
Ogród Nebel 17:22, 04 sty 2014

Do góry
Dziekuje wszystkim za zyczenia i jeszcze raz wszelkiej pomyslnosci i samych sukcesow.

Wiem, ze i w Polsce zima w tym roku jest bardzo laskawa, niemniej pare fotek z nieco cieplejszego klimatu.

Połowa działki - czyli mam powoli dość 16:48, 04 sty 2014

Do góry
Bogusiu Moje ogrodowe też mają pąki pożyjemu zobaczymy te ogrodowe już w rtm roku mi nie kwitły jak w zeszłym roku bo wiosną przemarzły.A jeśli chodzi o bukietowe to kupiłam na jesieni jedną taką nie wiem jak się nazywa,spróbuję rozsadzić na wiosnę
Mój nowy stary ogród 16:48, 04 sty 2014

Do góry
Dzisiaj był bardzo ładny styczniowy dzień, zrobiłam obchód ogródka Wyciepałam bezkształtnego krzaczora Mam miejsce na nowe rośliny potrzebne mi zimozielone plecy dla posadzonych tam trzech róż Larissa A poza tym kwitną wrzośce

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 16:11, 04 sty 2014

Do góry
I zdjęcie które dzisiaj zrobił mój syn a które mnie rozbawiło

"ja tylko się na chwilkę zdrzemnę"
Rododendronowy ogród II. 16:11, 04 sty 2014

Do góry
Nikita napisał(a)
Wpadam z rewizytą . Pół dnia potrzebowałam, aby przeczytać obydwa Twoje wątki – ale warto było. Rododendrony przecudne, te kwiaty, te kolory – po prostu wulkan kolorów w czasie erupcji zalewający zielony ogród tysiącem barw. Nie można oczu od niego oderwać. Jestem w szoku!!! Coś tak zachwycającego i to w niedalekiej okolicy. Po prostu arcydzieło.
Ja mam u siebie 3 Rh – dwa odziedziczyłam w spadku razem z działką, więc nie wiem jaka to odmiana; w tym roku jeden z nich potrzebował natychmiastowej reanimacji, bo coś załapał, chyba ryto-cośtam. Szukając pomocy obdzwoniłam i objeździłam chyba wszystkie szkółki w województwie specjalizujące się w hodowli rododendronów – a wystarczyło zalogować się na forum i zapytać ciebie (ale mądry człowiek po szkodzie). Nie miałam większej nadziei, że go uratuję, ale po kilkutygodniowej walce udało mi się namówić mojego Rh aby jeszcze trochę pożył.
Mam gdzieś zdjęcie, zaraz poszukam.......o mam

Teraz już wygląda znacznie lepiej (nie mam aktualnych zdjęć), chociaż niepokoją mnie takie żółte przebarwienia na liściach..... Jak myślisz wykuruje się do wiosny. A może go jeszcze czymś dokarmić puki mróz nie złapał? Jak myślisz?

Teraz niczym nie dokarmiaj wystarczy w kwietniu a gdyby zimy nie było to i w marcu. Wcale nie wygląda źle , nawet całkiem dobrze. Dolne listki musza opadac taka ich uroda żółkną lub czerwienieja i opadaja.Jesli wyższe są żółte to wiosną opryskaj nawozem dolistnym tyle razy ile trzeba zeby zmieniły kolor ale co kilka dni oprysk.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies