Aniu, no właśnie w tv patrzyłam, ze w niektórych rejonach strasznie wiało i szkody, u mnie nadal wieje i jest ciut brudu
no juz wnusia w tym roku 5 lat będzie mieć, a babcią i tak późno zostałam, córcia się nie spieszyła
...obejrzałam dzis swoje patyki, wtykałam tydzień temu i wszystkie juz ruszyły, wszystkie maja pąki i juz zaraz listki, bryła korzeniowa będzie ciut później, tak po 1,5 miesiąca miałam rok temu konkretną bryłę korzeniową
nie wiem czy pamiętacie, ale robiłam dekoracje z hortek, malowałam je na czerwono, ścięłam górę i paty zostawiłam i one też puszczają pąki
no i ułamana gałązka cisa wetknięta do ziemi, puszcze nowe igiełki...i lawendy też
to hortka z patyka grudniowego, a pozostałe tydzień temu wciskałam wprost do ziemi
cis i lawend
i porobione sadzonki z cisa przy okazji cięcia
ale leje!!!! super!!!
Dzisiaj ponuro i wilgotno. Pojawiły się kwiaty biało-fioletowe.
bardzo podoba mi się ich żyłkowanie
Ciągle kolejne odmiany są jeszcze w pąkach, mam zapas jeszcze na co najmniej tydzień albo i dwa.
Kondziu,
dziękuję.
A dzisiaj rano był deszcz, więc krokusy miały kropelki.
Stopniowo zakwitają kolejne odmiany, nie wszystkie otwierają kwiaty.
Ciągle brakuje mi jasnych kolorów, okazuje się, że u mnie najlepiej jest różnym odmianom fioletowym.
U mnie i tak było do późna podlewanie, bo coś słabo kapało ale dziś pada delikatnie i też się cieszę
a przy okazji podlewania narodził się plan zmian, ale będzie roboty, dobrze że dostrzegłam bezsens swoich rozwiązań, jak zmienię, będzie o wiele ładniej i sensowniej, teraz układam w myślach rośliny, ale chyba będę musiała sobie to wszystko wyrysować...zimno dziś, zmarzłam w ręce, jak fociłam
u mnie zakwitł pierwszy hiacynt, fiołki, forsycja, runianka, jednym słowem wszystko rusza
hiacynt był ozdoba rok temu w domu, a juz następny się szykuje i inne
krokusów coraz więcej, ale zamkniete, a obok juz wschodzi ostrózka, jest ich więcej
runianka kwitnie wszędzie
Iwonko pomidory rosną w agroperlicie dzięki któremu nasiona bardzo ładnie kiełkują i cały czas mają dostęp do wody w sterylnym środowisku dzięki czemu nie butwieją
AGRO-PERLIT dzięki swej porowatej, mocno rozwiniętej strukturze posiada dużą zdolność wchłaniania wody, oraz związków mineralnych w niej zawartych, dlatego wykorzystywany jest jako „sztuczna gleba” stwarzając znakomite warunki do rozwoju systemu korzeniowego roślin.
Zalecany jest również do rozmnażania wegetatywnego roślin w samym perlicie, niezbędny do multiplatów przy wysiewach jako materiał okrywowy, doskonały jako dodatek 10-30% do podłoży organicznych, produkcji ziem ogrodniczych, specjalistycznych podłoży pod określone rośliny - oraz polecany przy uprawie bezglebowej warzyw i kwiatów na matach z perlitu naturalnego.
AGRO-PERLIT stosuje się do usprawnienia substratów, podłoży i ziem ogrodniczych. W produkcji substratów torfowych i innych mieszanek podłożowych dodatek 15-30% perlitu znakomicie poprawia parametry fizyczne. Stosuje się go w produkcji rozsad i do ukorzeniania sadzonek, do wypełniania multiplatów i przykrywania nasion. Na terenach zieleni ma zastosowanie jako tzw. „kondycjoner gleby” usprawniający ją fizycznie i mechanicznie, szczególnie na trawnikach, stadionach i polach golfowych gdzie dodatek 30% perlitu do gleby poprawia stosunki powietrzno – wodne podłoża oraz przeciwdziała jego udeptywaniu i zagęszczaniu.
A ja skorzystałam, że z rana była w miarę pogoda, wkopałamagresty
Słabo je widać, ale są tam gdzie są plamy od wody
Wsadziłam prymulki
Tak spojrzałam na kwiatki na skarpie i już mi się podoba