Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Anna i Ogród 2 11:39, 15 mar 2025

Do góry
Wsadziłam te wykiełkowane marchewki (szkoda mi je wyrzucać) a przy okazji też i papryki spiczaste marki Lidl. Późno już na papryki ale może dojrzeją przed jesienią.
Przy ścieżce 10:56, 15 mar 2025

Do góry
Śnieżyce karpackie. Od śnieżycy wiosennej różni się podwójnie na pędzie osadzonymi kwiatami.

Bulbokodium wiosenne

Ożankowy ogród 10:44, 15 mar 2025

Do góry
Sadzonka sklepowa kwitnie co roku, mogłaby się już siać wokół. Muszę lepiej zadbać o podłoże wokół niej. Zapowiadają nocne przymrozki, więc chyba flizelina pójdzie w ruch.
Przy ścieżce 10:41, 15 mar 2025

Do góry
U mnie biało, dowaliło śniegu na bogato

Kiedyś chciałam pogrupować odmianami iryski żyłkowane i nawet dobrze mi szło. Parę jednorodnych kęp posadziłam, zostały mi jakieś resztki, teraz nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić.
Jeśli grupować, to wykopywać teraz.

Ożankowy ogród 10:40, 15 mar 2025

Do góry
Ciemierniki z siewek

Ożankowy ogród 10:38, 15 mar 2025

Do góry
Zaczyna się robić wiosennie

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:25, 15 mar 2025

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Przez to, że wieczorami to zajęło nam to cały tydzień prawie,
ale się udało

odszorowałam z pierwszego okno

pozdejmowałam folie

kolejny etap to było sprzątanie i rozłożenie nowej folii

Wyszło fantastycznie poza tym od początku zachwycała mnie ta ściana z opalanych desek
Anna i Ogród 2 09:53, 15 mar 2025

Do góry
Sprawdzam przydatność nasion które kupiłam. Pietruszki i marchewki.

Pietruszki po lewej a marchewki po prawej.
Marchewki prawie wszystkie mają korzonki a pietruszki nic, ani jedno nasionko.
Czy one startują z wolniej niż marchewki? Jeszcze poczekam ale boję się że dostałam kiepskie nasiona

Wczoraj moczyłam nasiona cebuli Toska i szalotki również w roztworze z wody utlenionej bo słabo mi kiełkują i liczę że to moczenie je pobudzi. Posiałam. Zobaczymy.

Może będę musiała nasiona pietruszki też wymoczyć. Mają termin ważności na lata 2027 i 2028. Marchewki 2029 i 2030.

Przejadę się później do brico i zobaczę nasiona. Może będą świeższe niż te co mam i tak na wszelki wypadek kupię
Ogród w malinówkach 09:16, 15 mar 2025

Do góry
Zaczynam wysiew pomidorów. W tym czasie papryka już wykiełkowała, chociaż częściowo

Zielony Chram 08:44, 15 mar 2025

Do góry
Wykopuję mini dzwonki dalmatyńskie dla Sylwii, a na ich miejsce daję pas z bratków, w sezonie planuję tutaj jeszcze supertunie Bubble Gum, bo w gruncie radzą sobie wyśmienicie, a wymarzyłam sobie dużo kwiecia w tym sezonie:

Zielony Chram 08:39, 15 mar 2025

Do góry
Wspierana (głównie w siedzeniu ) przez Dupsika, sadzę cudne brateczki wokół kamiennego placyku i po obu stronach altany:

To tu- to tam- łopatkę mam ! 08:37, 15 mar 2025

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Początkowo nie wyglądały obiecująco. Z brzydkiego kaczątka wyrósł fajny łabędź. Takie ciekawe przejście z frontu do ogrodu ozdobnego. Dobrze, że zlikwidowałam tę drewnianą pergolę.

Kamienie ładne tam masz.

Ja to będę robić schodki z polnych... to przydałoby się zamaskować je trochę roślinnością
Tojeść mam już zapisaną na liście

Pergola faktycznie tam nie pasowała

A jaka glina!
Zielony Chram 08:36, 15 mar 2025

Do góry
Odbieramy nasionka z paczkomatu, zapakowane jak na prezent

Byłam na tyle nieostrożna, że pozwoliłam sobie nierozważnie na zagłębienie się w nowy wątek Patrycji o pomidorkach, no i przepadłam z kredensem.. kretesem?

Zamąciłam też w głowie koleżance z pracy i namówiłam ją na Venus, Bajaję i Azteca
W kolejce po sadzonki Venus ustawiła się też moja matulcia i starsza siostra, cosik już dzisiaj wylazło było z ziemi, także misja chyba zakończy się powodzeniem .
Zielony Chram 08:30, 15 mar 2025

Do góry
02.03.2025

Z odmętów zapomnienia wyciągamy stoliczek rozsadowy i siejemy sałatę Crismon oraz Rzymską, do tego miechunkę ze swoich nasion, bazylię sałatową i wtykamy kilka cebulek na szczypior:

Kilka dni wcześniej dojeżdżają łubiny w kolorze różowym i fiolecie (swoją drogą gratuluję wysyłającemu, bo nadał paczkę, kiedy temperatury w nocy spadały poniżej 14 stopni na minusie eh...) i w końcu doczekują się sadzenia:

Zielony Chram 08:19, 15 mar 2025

Do góry
Wreszcie udało mi się upolować aparatem oba kitełki, oto dziewczynka:

A tu jej braciszek:

I razem, tutaj odgrywają scenę z Romea i Julii, tylko zamiast balkonu wolały przycupnąć na płocie :

Grzebiuszka ziemna 06:08, 15 mar 2025

Do góry
Na moc posępnego czerepu! (kto oglądał Himana za młodu? ). Ależ nam zaserwowałaś Bożenko estetyczna ucztę dla oka! Po prostu padłam na widok wyrzeźbionego kicaja, skrzyneczka też wyśmienicie przyozdobiona

O wysiewach w stadium zaawansowanym i wiosennych kwiateczkach to już nie wspomnę (właśnie wspomniałam ). Zauroczyły mnie te przebiśniegi, takie malutkie, a ile skrywają w sobie elegancji

Kordina napisał(a)
Mam nadzieję Lidzia i na to liczę Mam i ja:

10 marca pomidorowy rzut na wacik nastąpił wreszcie i już nie odstaję od Koleżanek
Widzę, że pomidorki siałyśmy tego samego dnia, 3 odmiany nam się powtórzyły: Malachitowa Szkatułka, Black Cherry i Venus- czy ty tez zainspirowałaś się nowym wątkiem Patrycji o pomidorkach? Miałam już gotową listę odmian na ten rok i nie zważając na idące za tym ryzyko, zaczęłam się zaczytywać i siup! Nim się obejrzałam, zapałałam miłością do serii dwarfów i nasionka Venus jakimś dziwnym trafem znalazły się w moim koszyku
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:45, 14 mar 2025

Do góry
Makao napisał(a)

Cudna ta deska. Idealny kolor. I z tą oliwką/pistacją pięknie pasuje. Jestem zachwycona tym połączeniem.
Ja podoby kolor ścian mam w sypialni. Coś zbliżonego bardzo. Dla mnie najlepszy kolor ever. Nigdy mi się nie znudzi. Połączony mam z bielą, czernią i brązem.

Podłoga jest biała tylko światło żarówki ociepliło klimat

Ten kolor jest taki elegancki, łagodny, a jednocześnie wyraźny. Nie idealnie to co chciałam, ale jest nieźle.
Ogródek Gosi 20:33, 14 mar 2025

Do góry
TAR napisał(a)

Ooo! To połączenie podoba mi się baaardzo
Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus - misecznik cisowiec 19:52, 14 mar 2025

Do góry
Co dolega moim cisom i czym to leczyć?
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 19:42, 14 mar 2025

Do góry
co to za badziewo przytrafiło się moim cisom i czym to potraktować?
Da się je uratować???

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies