Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakładam ogród, czas spełnić marzenia

Zakładam ogród, czas spełnić marzenia

LIDKA 21:16, 06 sie 2025

Zrób sobie że 2 m2 ziemi bez trawy i chwastów. Takie poletko.
I załóż rozmnazalnik.
Wszystkie byliny co kupisz dziel od razu z doniczki na 2 lub 4. Albo wsadzaj do rozmnazalnika albo do donic. Pilnuj podlewania.
Ja z 6 szałwi w jeden sezon zrobiłam kolo 30. Kępki dzieliśz i sądzisz. Ścinasz kwiatki bo wtedy idą w korzeń. Jeśli zrobisz to w czerwcu to końcem lipca znowu kępki na pół lub na więcej.

Wiele roślin tak się da. Pytaj jak coś. Ogród to nie tanie hobby i trzeba sobie trochę mnożyć. U mnie każdej rośliny kilka lub kilkadziesiąt sztuk. Gdybym nie mnożyła to bym poszła z torbami.
aagaaz 15:39, 07 sie 2025

Tego sposobu z rozmnazalnikiem nikt mi nie podpowiedział. Dzięki bardzo.

LIDKA 19:34, 07 sie 2025

Aga możesz tu i po wątkach zadawać pytania. Tu każdy Ci odpowie i pomoże chętnie. To forum jest wyjątkowe całkiem bez hejtu. Tu jest też zwyczaj dzielenia się namiarami.

Mam rozchodniki do wydania. Duże.
O te

Mogę Ci wysłać kępkę albo gałĄzki i zrobisz sobie sadzonki.

Nie cytuj zdjęcia to usunę jak zobaczysz.
kasiab 06:23, 08 sie 2025

Cześć Agnieszko przyszły kibicować Tobie podczas zakładania ogrodu Masz super wsparcie, super Ogrodniczek

Ja napiszę tylko tyle: nie spiesz się, nie rób sobie presji i nie stój sama nad sobą z batem bo efekt będzie taki, że będziesz zniechęcona i najpewniej stracisz przyjemność z ogrodowania...a szkoda.

Zaplanuj rabaty, pomyśl co się Tobie podoba, napisz tu jakie rośliny chcesz mieć, Ogrodniczki chętnie podzielą się informacją o tym, kto ma takie rośliny w ogrodzie tu na Ogrodowisku. Przejrzyj Pinterest: tam pełno pisma obrazkowego z tego forum zawsze coś wpadnie w oko i zmienia mocno nasze postrzeganie własnej przestrzeni

Jak będziesz miała zaplanowane rabaty to zaplanuj pracę na przyszły sezon i wytycz, którą/które pierwsze wyskoczą na tapetę w sezonie i przekop je już teraz i zacznij przygotowywać pod nasadzenia. Masz trawnik: wykorzystaj skoszona trawę aby wzbogacała glebę.

Tak jak Lidia radzi: rozmnażaj roślinki, zrób sobie roślinkowy żłobek żebyś miała bezkosztowo egzemplarze na rabaty. Jeśli nie będziesz wiedziała jak: pisz, wszyscy chętnie pomogą.

Jeśli będziesz potrzebowała rośliny możesz do mnie napisać chętnie podzielę się i trawami i bylinami taki pakiet na start do przedszkola

Trzymam mocno kciuki i będę chętnie zaglądać i mocno Ci kibicować
Roocika 11:13, 08 sie 2025

Dziewczyny dobrze radzą
Warto dopasować się roślinkami do gleby a nie odwrotnie i sadzić to co chce rosnąć
Najważniejsze to zastanowić się jak ten ogród ma wyglądać i rabata po rabacie robić.

Rodków nie mam to nic mądrego nie doradzę w tej sprawie