Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 20:46, 06 sie 2025

Z tyłu domu. Dopiero widać jak ta działka jest wielka. Tu nie dochodzę zupełnie niech drzewa rosną- nie mogę się doczekać. Ponad 50 Doorenbosów

Makao 21:24, 06 sie 2025

Masz swój chrzan? To prawda że jest ekspansywny i ciężko go wyplenić bo z każdego kawałka zostawionego w glebie wyrasta nowy?
Kontonaogrod 21:28, 06 sie 2025

Mam na starej działce a chciałabym mieć na nowej. Chyba kawałek z przywiezioną ziemią przywędrował. Po 6 latach mam 5 rozet tak więc bez przesady z tą ekspansywnością. Wystarczy wykopać i po nim lub systematycznie wyrywać liście.

Lubię mieć, swoje to swoje. Zresztą te zestawy do kiszenia kiedyś po 2 złote teraz kosztują 7 . I jeden wystarczy na pięć słoików góra

Wykopię cokolwiek zostało i posadzę na nowej działce, zobaczymy czy cos wyrośnie i kiedy sadź, to nie jest mięta
Kontonaogrod 10:51, 07 sie 2025

Przyszły parapety wewnętrzne (surowy dąb) i parapet zewnętrzny (poprzednio zamówiłam za krótki?? nie wiem jak to mierzyłam - przy oknie narożnym - chyba nie doliczyłam grubości styropianu...

Dostawa podbitki w poniedziałek. Dziś będę dzwonić do gości od tynków z konkretnym zamówieniem jak już będzie wiadomo czy nie zabraknie styropianu i kleju.

Po południu przyjedzie jakiś gość popatrzyć na wełnę - byłoby mega gdyby ją ode mnie odkupił. Zostało mi 30 paczek... heh

Geodeta robi wstępny pomiar na nowej działce i widzi się dzisiaj z wykonawcą. Poprosiłam go - bo zna moją sąsiadkę - czy nie spytałby o możliwość pożyczenia prądu - tauron chce wykonać przyłącze tymczasowe dopiero w lutym 2026... kiszka.
Jak budynek będzie wytyczony to mi policzą czy ziemi nie trzeba będzie wywozić i ile będzie kosztować utwardzenie frontu - na dojazd betoniarki i postój samochodów. Może nie trzeba będzie robić projektu co do czasowego wykorzystania pobocza/jezdni, jak zaczęłam się wgłębiać w szczegóły to to jest niezła zabawa i dodatkowe koszty... zobaczymy.