Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogródek Iwony 20:39, 26 sty 2016

Do góry
Iwonko, świetna instrukcja siania stipy. Czy siałaś też inne trawy?
Ciekawa też jestem, czy ta stipa przetrwa zimę.
Mnie też w ubiegłym sezonie udało się wyhodować stipę, ale za dużo dawałam żdziebełek w jeden pęk, bo wydawało mi się, ze takie chudziny nie zagęszczą się.
Ogródek Iwony 20:27, 26 sty 2016

Do góry
17 kwietnia - zaczęła się kłaść w tych małych wielodoniczkach. Ładnie się podzieliła.

Część przesadziłam do większych doniczek. Bałam się, ze będzie niewidoczna, więc wzięłam po dwie sadzonki, ale to nie miało później znaczenia

W maju zaczęłam ją hartować i w końcu wysadziłąm do gruntu. Dziewczyny zalecały po 15 maja, ja byłam niecierpliwa, te tutajposadziąłm wcześniej. Miałam dość siewek, by zaryzykować wcześniejszym wsadzeniem. I doszłam do wniosku, że im szybciej wsadzona do gruntu, tym szybciej się ładnie rozrastała ma ładny, spory system korzeniowy
Tutaj zaznaczona kołkiem:

13 czerwca - pomiędzy stipę posadziłam sadzonki jeżówek,a potem je wysadzałam, bo stipa je pożarła :

Ogródek Iwony 20:26, 26 sty 2016

Do góry
W zeszłym roku wysiałam stipę 4 lutego. Pojemnik po lodach wystarczy. 17 lutego była już taka:

22 lutego już taka:

Trzeba było ją delikatnie zraszać, można wykorzystać malutką konewkę albo zraszacz. Trzeba uważać, by podlewać pomiędzy siewki, jeśli podlewało się z góry, kłoski mokre się kładły

Moja stipa nadawała się już do pikowania po miesiącu.

Stipa siana 4 lutego, pikowana, jak siewki się zaczęły dzielić i były wielkości zapałki:

Ogród z pergolą 19:27, 26 sty 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

ja tez tak uważam, tylko stipa nie zawsze zimuje tak?

no podobno, ale takie zimy jak ostatnio... ja jeszcze nie mam doswiadczenia
Ogród z pergolą 19:13, 26 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
ze stipą wszystko jest bajeczne

ja tez tak uważam, tylko stipa nie zawsze zimuje tak?
W cieniu - zacieniona 19:11, 26 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
juz stipa rosnie ? a ja nie mam jeszcze ziemi do wysiewow
Stipa bardzo szybko wykiełkowała...z ubiegłorocznych nasionek {w tym roku nie zbierałam}...dzisiejsza fotka...
W cieniu - zacieniona 18:53, 26 sty 2016

Do góry
juz stipa rosnie ? a ja nie mam jeszcze ziemi do wysiewow
W cieniu - zacieniona 18:47, 26 sty 2016

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Bogusiu, piękne clematisy pokazałaś. Jak tam zasiewy na wiosnę, już coś posiałaś. U niektórych już wiosna w domu. Pozdrawiam.
Na parapecie prym wodzą wilce.Ukorzeniłam 15 sadzonek...to mi wystarczy.
Stipa już się pokazała...dzisiaj wysiałam werbenę p.Jeszcze w kolejce czeka kleome i później pomidorki....chyba nic więcej nie będę wysiewać.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 14:02, 26 sty 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
Renia jaka Twoja stipa jeszcze zielona! i śniegu masz więcej niż u nas!
wprosiłabym się na Gardenię, ale będę na wyjeździe wtedy. Fajnie że jedziecie

Tez jestem zdziwiona ze ona zielona. Szkoda że nie pojedziesz z nami ale przed tobą lepsze atrakcje.
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 23:20, 25 sty 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Nie wysiewalam jeszcze nigdy stipy, ale tak z ciekawosci poszukalam sobie informacji na ten temat i wyczytalam, ze stipa lubi kielkowac w temperaturze od -4 do +4 stopnie. I zeby jej nie przykrywac za mocno ziemia.

A skąd takie temperatury? To trawa z pustynnych terenów Meksyku i tam raczej ciepło i sucho i nasiona nie mają jak podlegać stratyfikacji. Z mojego doświadczenia mogę podpowiedzieć, że najlepsze wschody są w ciepłej ziemi - dlatego też bezproblemowo rozsiewa się i wschodzi latem. Uwielbia przewiewną ziemię (odczyn jej obojętny - u mnie zrobiła sobie matecznik na stanowisku wrzosowatych), raczej suchą. Od zastoin wody wygniwa.
Prawie - jak ogród 21:11, 25 sty 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Pięknie wygląda stipa z kulkami bukszpanowymi - nawet zimą

Ewcia, ta zima to u mnie właśnie popłynęła Dziś +5 Wiosna?!
Prawie - jak ogród 21:07, 25 sty 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Stipa nawet jest piękną ozdobą w zimę.

Jeżeli chodzi o rabatę, tez miałem ten problem. Ja po prostu zostawiłem sobie miejsce na włożenie drabiny w niektórych miejscach, a w innych gdzie rośliny są niskie to akurat nie przeszkadza.

No właśnie, to miejsce, którego nie mam... Te iglaki mają u mnie ok. 2,5m wysokości, więc ściętych gałązek też trochę jest. Boję się, ze jak obsadzę gęsto roślinami, to nawet wybranie wszystkich zielonych ścinek zajmie mi mnóstwo czasu - teraz z trawnika po prostu zgrabiam. I takie moje dylematy...
A co masz Karol posadzone przed żywopłotem? Bo tak myślę, ze może rozwiązaniem byłyby np. miskanty, które i tak wiosną zetnę, więc ani ich nie zniszczymy, a grabkami też mogę je wtedy potraktowac...

Karol99 napisał(a)
Mam pytanko, czy wysiewasz co roku stipę? Czy zasadzona raz już w ogrodzie zawsze gdzieś się wysieje?

Stipę wysiewam co roku, bo po prostu nie mam pewności, czy ta zeszłoroczna przetrwała. Więc bezpieczniej wysiać. Na pewno wykiełkuje też wiosną z nasionek, które pewnie wszędzie leżą na rabatach, ale będzie ona późniejsza, niż ta z parapetu.
Z moich obserwacji wynika też, że najładniejsza jest stipa jednoroczna, te starsze bardzo się pokładają. Najlepszym rozwiązaniem byłoby, gdyby przezimowały te siewki, które jesienią były nieduże i nie zdążyły zakwitnąć - wtedy w tym roku byłyby już od razu duże, ale czy przetrwają?
Wydaje mi się też, ze stipa nie lubi przesadzania, tzn. starsze roślinki jakoś po przesadzeniu marne były, albo całkiem padały. Bezpieczniej wsadzić już na miejsce stałe hodowlę parapetową
Mam nadzieję, ze jasno wytłumaczyłam
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 18:21, 25 sty 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Ja słyszałem ze stipa bardzo ładnie kiełkuje. Nie trzeba jej stratyfikować. Ja w tym roku też będę wysiewać.

Wysiej Karolu i później podziel się informacjami co i jak
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 18:15, 25 sty 2016

Do góry
Ja słyszałem ze stipa bardzo ładnie kiełkuje. Nie trzeba jej stratyfikować. Ja w tym roku też będę wysiewać.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 15:49, 25 sty 2016

Do góry
Renia jaka Twoja stipa jeszcze zielona! i śniegu masz więcej niż u nas!
wprosiłabym się na Gardenię, ale będę na wyjeździe wtedy. Fajnie że jedziecie
Moje małe królestwo 14:06, 25 sty 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Olga ja też się nie wypowiem, bo dopóki nie trafiłam na O., to nie wiedziałam, że jest coś takiego jak stipa O szałwi coś tam słyszałam, ale chyba lekarskiej

ja też nie wiedziałam co to stipa zanim trafiłam na,ale dostałam nasionka więc chciałabym je wykorzystać
Moje małe królestwo 14:03, 25 sty 2016

Do góry
Olga ja też się nie wypowiem, bo dopóki nie trafiłam na O., to nie wiedziałam, że jest coś takiego jak stipa O szałwi coś tam słyszałam, ale chyba lekarskiej
Pan Maluśkiewicz 13:49, 25 sty 2016

Do góry
nicol21 napisał(a)

Luby wysłałdziś poleconym. Ale myślę, że Verbena będzie Cię uczyć cierpliwości, natomiast stipa jest dla tych niecierpliwych
Daj znać jak dotrze. Miłego!

Uściskaj Lubego-. Dziękuję i czekam grzecznie.
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 12:17, 25 sty 2016

Do góry
Nie wysiewalam jeszcze nigdy stipy, ale tak z ciekawosci poszukalam sobie informacji na ten temat i wyczytalam, ze stipa lubi kielkowac w temperaturze od -4 do +4 stopnie. I zeby jej nie przykrywac za mocno ziemia.
Ogród z tatarakiem w tle 10:49, 25 sty 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Wieki mnie nie było.. i aż zdębiałam..bo nie wiedziałam gdzie jestem.. ależ zmiany. Dla mnie bomba..
Jedynie te czerwone żurawki mi nie leża z tymi agawami. Jak już musisz je mieć to może spróbuj je zatopić w innych roślinach. Zimą plac nie będzie taki pusty, a latem te doniczki nie będą dominować na rabacie.
Szukałam czegoś by pokazać o co mi chodzi..
Fota stąd wyszperana /url]

A to w stipie

[url=https://in.pinterest.com/pin/400679698072697728///]inspiracje

Sorki za moje uwagi, ale pytałaś się co zrobić...

Może czerwone żurawki zastąpić miłką, ale nie tą wielką tylko taką niższą.. widziałam takie w Wojsławicach..
Idę szukać foci. Mam focie, ale brak mi nazwy .

A może trawa red baron. Doniczki z agawą fajnie by mogły wyglądać w lawendzie.. kocimiętce, ale tej odmianowej (wysokiej)

I w zależności co zrobisz pasuje to powtórzyć przy drzewkach

Ale czy z żurawkami czy bez.. jest super.. a stipa lubi się wysiewać , kiepsko zimuje, po przekwitnięciu brzydka.. ale inspiracja fajna

Aniu dziekuje za wizyte i cenne jak zawsze uwagi.
Musze pomysleć o zatopieniu tych agaw w trawakch, bo faktycznie wygląda to świetnie. Moze jakies wieksze donice uda mi sie tam zakupic i przesadzic agawy.
Te zurawki nie są czerwone-są pomaranczowe i rózowe. Moze moj aparat troche przekłamuje kolory.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies