Sylwia..mam obok rozchodniki, które chyba tam zostaną.Dla towarzystwa chcę trawki i może moje ostnice Pony Tails (stipa) tam dołączą;tylko, czy one nie za niskie??
Anka moja stipa już posiana, teraz czekam, no jestem ciekawa co z tego będzie
Wertykulator kupiłam w zeszłym roku i zadowolona jestem. Wszystko zależy ile tego trawnika zostawisz, ale ręczny to chyba nie zrobi tak dokładnie.
U nas można wypożyczyć sprzęt, może dla Ciebie lepsza właśnie ta opcja raz do roku
Agato tak to jest z tym ogrodniczkowaniem za sucho źle, za mokro jeszcze gorzej... Co do różnicy pH to chcę wierzyć, że to efekt kilkunastu worków igliwia przekopanego w tamtym roku.
Wiosna idzie, biedronki budzą się ze snu....
pokazują się pierwsze bazie...
ruszają ciemierniki
Stipa ładnie przezimowała mimo dużych mrozów i braku śniegu
A ja w tym roku nie sieję stipy, bo muszę mieć miejsce na pomidory, które będę siac pierwszy raz. A stipa wysiała sie mocno i w ogrodzie i ciekawa jestem czy te siewki przeżyją. W najgorszym wypadku w tym roku będę bez stipy. Ale eksperyment zrobię dla własnej ciekawości
Mialam Ci przekopiowac od Iwony pięknie pokazaną produkcję stipy ale widzialam ze byłaś. Stipa łanie wygląda w pierszym roku już się przekonalam i jesienia wywaliąm moje 3 letnie ale nasion nie zebralam parapety zarezerwowane na kleome
pozdrawiam
Możesz wysiać do wielodoniczek. Tylko nie przesadzaj z ilością nasionek. U mnie wzeszły wszystkie. Nasionka dostałam z forum.
Ziemia do siewu jest lepsza o tyle, że wyjałowiona i żadne paskudztwo nie wzejdzie dodatkowo. Ja rok temu sadziłam w ziemię z ogrodu i jakieś zielsko mi kiełkowało. Potem nie wiedziałam, co jest właściwą siewką. Największy problem był przy trawach.
Iwonko wczoraj miałam ciężki dzień i padłam. Teraz się przebudziłam i zaglądam
Ja jeszcze o stipie.
Nie mogę jej wysiać od razu do wielodoniczek? To pikowanie mnie przeraża
Twoja stipa była z nasion z własnego zbioru czy kupne nasiona?
Iwonko doczytałam, że ziemię do wysiewu w tym roku będziesz miała, a ja zwykłą kupiłam to źle?
Niom... Jakby nie ogrodowisko, to nawet nie wiedziałabym o tym, że stipa w ogóle istnieje
W ogóle jakoś na trawy nie zwracałam uwagi...
Karol stratyfikować stipę? Mirella mówi, że nie, ale dopytam jeszcze w kilku źródłach
Mirko, pewnie można było, ale stipa tego nie lubi. Wprawdzie ja ją przesadzałam, ale dziewczyny pisały, ze nawet z przesadzaniem słabo sobie radzi Zatrzymuje się podobno w wzroście. Ja mając jej troszkę utykałam w puste miejsca, ciekawe, ile teraz po samo-wysianiu będę z rabat usuwać
Pierwsze sadzonki stipy dostałam pocztą od Joasi z ogrodu Joanny, niestety poczta nawaliła i koperta wędrowała ponad tydzień. Stipa tego nie przeżyła
Też swoją zostawiłam...nie wiem czy jej mroźna zima nie zaszkodzi,najwyżej wiosną powyrywam.Może będziesz miała siewki?Ja nie mam szczęścia,widocznie wszystkie wyplewię.Wysiewałam nasionka ubiegłoroczne i ładnie wykiełkowały.
Teraz będziemy już mądrzejsze
Wysiewałam jeszcze rozplenicę, zebrałam nasionka z mojej jedynej kupnej zimą i posiałam. Jednak zrobiłam to w ziemi zwykłej i razem z rozplenicą wyhodowałam sobie zwykłą trawę Póki nie pokazała kłosków, wcale jej nie pokazywałam z obawy, czy na pewno to Ona
W tym roku kupię ziemię do wysiewów.
Bogusiu, widzę, że już masz stipę wykiełkowaną
mam jeszcze od Ciebie troszkę nasionek z ubiegłego roku, ale powiedz mi, czy stipa, ktora przezimowała w ogrodzie będzie dobrze rosnąć w następnym sezonie ? bo mam zamiar zostawić ją i mam nadzieję, że da sobie radę...