Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 23:06, 21 lut 2014

Do góry
Anuś.. i tiarelka i runianka da radę.... na początek najwyżej pomożesz podlewając, a potem same dadzą radę.. owszem, jest drzewo, ale obok już pusto i światła trochę doleci..
To moja.. nie ma więcej światła niż będą mieć Twoje .. zadarnią ci z czasem aż do pnia.... i w maju jest tak... potem niestety trzeba jak w żurawkach wycinać kwiaty bo zasychają.. i to wada
Ogródeczek 23:04, 21 lut 2014

Do góry
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:01, 21 lut 2014

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Ale dokumentacja,fajnie tak datami zapisywać dla potomnych
...pozdrawiam wiosennie

Gabrysia zdjęcia mam poukładane w folderach datami, chronologicznie

I dla tych co płaczą, że krokusy u nich nie kwitną.. to nie narzekać... np 2010 rok tak było..

Zawsze może być gorzej np tak to tragicznie
Ogród Magdalenka 22:59, 21 lut 2014

Do góry
bleebla napisał(a)
Jeśli to nie problem poproszę o zdjęcie przed i po zabiegu

postaram sie

tak wyglądała w sezonie.

Pomysł na ogród 22:50, 21 lut 2014

Do góry

Pomysł na ogród 22:48, 21 lut 2014

Do góry

Ogród Magdalenka 22:48, 21 lut 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)
pozdrawiam wiosennie

Agatko, dzieki za kwiatucha Pozdrawiam.
Pomysł na ogród 22:47, 21 lut 2014

Do góry

Pomysł na ogród 22:46, 21 lut 2014

Do góry
wiosenne porządki :

Mała Eleczka 22:43, 21 lut 2014

Do góry
przypominam ostatni rysunek
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:41, 21 lut 2014

Do góry
Madżen - że uporządkujesz ogród nie mam najmniejszych wątpliwości.. z Twoim przyspieszeniem.. to i mój byś uporządkowała... prognoza na 10 dni zapowiada plus.. i dziś chyba miała być ostatnia noc z przymrozkiem.. na 10 dni

Grażynka - te kapciowanie to przekleństwo bo wszystkie kapcie ciągle do prania.. ale latem latam boso Nogi łatwiej sie pierze
Rok temu taki stan krokusów miałam 12 marca... czyli 3 tygodnie później... ale spadł śnieg..... i kępa krokusowa pokazała swoje piękno dopiero 10 kwietnia.. na miesiąc krokusy zatrzymały sie w rozwoju
Tak było 10 kwietnia 2013

w roku 2012 .. tak było 20 marca...

w 2011... 21 marca..

w roku 2010 - 26 marca

a w 2009 rabaty jeszcze nie było
Mała Eleczka 22:41, 21 lut 2014

Do góry
A co o tym sądzicie.
Linie zrobione z kostki za nią obwódka z bukszpanu. To fioletowe to lawenda przeniesiona spod płotu.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:35, 21 lut 2014

Do góry
Wyczyściłem też troszke żurawki w doniczkach ze zbyt dużej ilości liści bo zaczynały pleśnieć pod spodem. Mimo niezadołowania wszystkie przetrwały Widok nie zbyt piękny, ale tylko poczekać kilka tygodni jak ruszą Troszke tego tam jest

I uchwycone w biegu oznaki wiosny

Widział ktoś lilie w lutym
Nasz przydomowy ogródek 22:32, 21 lut 2014

Do góry
Najlepsze życzenia!
Szmaragdowy Zakątek 22:32, 21 lut 2014

Do góry
Nikita napisał(a)
niektóre prezenty

i były też kalorie

jest 22:31 a ja właśnie zgłodniałam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:31, 21 lut 2014

Do góry
Kolejne porządki poczynione Warzywnik, aż się 'świeci' od czystości Kolejne 3 worki śmieci do kolekcji.
Wspominane wczoraj ogromne cebule lili OT. Musiały być wykopane.
Porównanie do mojej 'rączki'

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:28, 21 lut 2014

Do góry
Gdybyście nie zaglądali, to ja bym nie pokazywała i nie pisała... wina jest obopólna, że tyle postów

A teraz grzecznie odpowiadam...

Hanuś - ale jeszcze na pół gwizdka działamy Byłam przed chwilą u Ciebie I nic nie będę sadzić na cebulkach (to w kwestii wpisu u Ciebie).. bo potem otaczają je róże.. są bezpieczne.. jak za żywopłotem cierniowym

Bogdzia - ja staram sie u Ciebie też.... poparzyłam u Ciebie na porównanie zeszłego roku i tego.. i okazuje sie, ze rok temu też w ten sam dzień wysiałam werbenę i sałatę.. czyli muszę zapisać, że sałatę mam siać na początku stycznia.. bo teraz to za późno Ale oczar zaczynał kwitnąć też teraz

To mój rok temu

Szmaragdowy Zakątek 22:24, 21 lut 2014

Do góry
Nikita napisał(a)
prośba o identyfikację, czyli … ktokolwiek widział, ktokolwiek wie….

Wydział Poszukiwań i Identyfikacji Roślin prowadzi czynności poszukiwawcze celem ustalenia danych personalnych rośliny NN.
W wyniku wstępnych działań ustalających udało się udowodnić, iż identyfikowana
jest HOSTĄ pseudonim „FUNKIA”.
Wiek identyfikowanej – ok. 10 lat; wielkość: 0,8 m średnicy, 0,5 m - wzost.
Identyfikowana ubrana jest w ciemnozielone liście z wyraźnym unerwieniem bez jakichkolwiek wybarwień.
Znaki szczególne: na przełomie lipca i sierpnia zaobserwowano u w/w obfite kwitnienie w kolorze liliowym.
Wszyscy, którzy mogą wiedzieć jakiej odmiany jest identyfikowana hosta proszeni są o bezzwłoczny kontakt z Nikitą.
Zebrane dowody ujawniły istnienie poszlak wskazujących, iż identyfikowana hosta może być odmianą „Hirao Supreme” lub „Ventricosa”… jednakże 100% pewności brak.

W załączniku zdjęcia identyfikowanej

Miałam taką samą (wydałam w zeszłym roku) ale też bez nazwy. To jest jakaś stara odmiana dla której trudno będzie znaleźć nazwę
Szmaragdowy Zakątek 22:20, 21 lut 2014

Do góry
prośba o identyfikację, czyli … ktokolwiek widział, ktokolwiek wie….

Wydział Poszukiwań i Identyfikacji Roślin prowadzi czynności poszukiwawcze celem ustalenia danych personalnych rośliny NN.
W wyniku wstępnych działań ustalających udało się udowodnić, iż identyfikowana
jest HOSTĄ pseudonim „FUNKIA”.
Wiek identyfikowanej – ok. 10 lat; wielkość: 0,8 m średnicy, 0,5 m - wzost.
Identyfikowana ubrana jest w ciemnozielone liście z wyraźnym unerwieniem bez jakichkolwiek wybarwień.
Znaki szczególne: na przełomie lipca i sierpnia zaobserwowano u w/w obfite kwitnienie w kolorze liliowym.
Wszyscy, którzy mogą wiedzieć jakiej odmiany jest identyfikowana hosta proszeni są o bezzwłoczny kontakt z Nikitą.
Zebrane dowody ujawniły istnienie poszlak wskazujących, iż identyfikowana hosta może być odmianą „Hirao Supreme” lub „Ventricosa”… jednakże 100% pewności brak.

W załączniku zdjęcia identyfikowanej

Szmaragdowy Zakątek 22:17, 21 lut 2014

Do góry
Dawno nie było u mnie pisma obrazkowego, więc może mała fotorelacja z mojej miniFUNKIOLANDII

Dwa lata temu znalazłam w moim „szmaragdowym” jakieś 2 m ² cienia !!! Bo jak pewnie wiecie cień u mnie to towar deficytowy. Z chaotycznej burzy pomysłów – wyłoniła się rabatka cieniolubna: jakiś strzelisty cis, rododendron o kwiatach w intensywnym kolorze i tysiące odmian host (oczywiście wszystko na 2 m ²). Zabrałam się do poszukiwań odpowiednich roślin. W następny weekend rabatka była gotowa.

Na wiosnę następnego roku okazało się, że przez zimę nornice urządziły sobie szwedzki stół na mojej cieniolubnej rabatce. Zżarły siedem host, a dwie poważnie uszkodziły - aż mi się w krwioobiegu ciśnienie podniosło.
Lecz co nas nie zabije to nas wzmocni - dwie wizyty w szkółce ogrodniczej i rabatka była jak nowa.

Potem zajrzały do mnie na działkę jeszcze dwie hosty i już zostały na stałe. Jedna „fire and ice” znalazła sobie miejsce przed domem, druga „earth angel” – dostojna olbrzymka – zadomowiła się w lekkim półcieniu w narożniku działki.

Marzy mi się kolejna rabatka, ale ten pomysł dopiero rodzi się w bólach……
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies