Danusiu, spłonęłam czerwonym rumieńcem...
Dla takich słów warto się było trochę pomęczyć... co ja wypisuję, przecież to przyjemność była
Pewnie słyszałaś to nie raz, ale chciałabym Ci bardzo podziękować za to miejsce i za Twoją, rzadko spotykaną w dzisiejszych czasach, bezinteresowność i za to, że Ci się tak po prostu chce pomagać takim ogrodowym laikom, jak ja
dziękuje juz odpisalam
Przyszłam Hmm poczytać i zaprosić cię do mojego wątku o projektowaniu a jaki wasze pomysły bo mam inne " trudne" miejsce i chciałam wiedzieć co o tym myślisz
Lepiej nie wyjmować na zimę, wtedy wygodniej podlewać i mniejsze donice zajmują mniej miejsca. Wiosną także przesadzałam w większe, jak była taka potrzeba.
Tak, inne owady też, a ja miałam nakleić na te "murarkowe" domki czerwone biedronki, bo taki domek zobaczyłam w Holandii i był dla biedronek, Co prawda murarkom chyba nie będzie przeszkadzało, jak będą miały domek ozdobiony biedronkami ? hehe
Te domki są wręcz idealne dla murarek ogrodowych. Są to pszczoły z grupy pszczół samotnic. Murarki doskonale zapylają kwitnące rośliny sadownicze, ogrodowe i w tunelach foliowych. Najchętniej gnieżdżą się w pustych łodygach roślin baldaszkowatych, trzcinie pospolitej, a także różnego rodzaju otworach, szczelinach. Nie są agresywne w stosunku do ludzi.
W takich domkach mogą gnieździć się skorki, zwane też szczypawkami. Są to wszystkożerne owady drapieżne. Polują na mszyce, małe gąsienice. Lubią miejsca wilgotne i ciemne. Są pożyteczne
W takim razie nie tylko kwiaty cebulowe są w Holandii, ale i piękne kaczki i kaczkopodobne
Ja bym do Holandii kiedy się wybrała na takie oglądanie dywanów z cebulowych..widziałam w Ogrodach.