Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 17:28, 03 lut 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Dzisiejszy widok z okna, będę dążyła do tego by hortki bardziej zaglądały do domu

Aniu, 5 pędów środkowych nie skracaj, zrób formę wachlarza i hortki razem z tobą będą
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:06, 03 lut 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Irenko, pięknie Ci rośnie trawa zwana chochlą widać po przyrostach, że mają odpowiednie warunki do wzrostu, u mnie rośnie zdecydowanie wolniej, ale ty też duże, okazałe rośliny kupiłaś , Bunny kupiłam latem, fajnie, że jest taka malutka

Pokażesz mi Twoje buki Tricolor

Z roku na rok będą większe i prawda, kupiłam dorodne okazy u Finki, raz tak się nacięłam trawami z netu, że już nie kupuję, wolę widzieć co biorę
Buki rosną w towarzystwie hakone i miskanta ML
Ogród u stóp klasztoru 16:55, 03 lut 2014

Do góry
Witam wszystkich razem i osobno każdego . widzę że smrodek wywołuje dyskusje , ale kochani u mnie to jest tak że autosugestia jest mocniejsza od smrodku . wmawiam sobie że farba u fryzjera ...ta to dopiero śmierdzi , ale za to jaki efekt po tym smrodzie ...... i z każdym smrodem tak jest . jakoś ten naturalny mi nie szkodzi a jak łazienki co tydzień wymyję to mam oczy jak wampir po tych pięknych zapachach .....i tak sobie to tłumaczę .

MONITKA ----Anabelkę przesadź , później możesz narzekać . czasem 3 miejsca u mnie wypróbowane dla kfiatka i dopiero za 3 razem rośnie jak trzeba .

BOGDZIA ----- Nie tragizuj , bo zły przykład młodszym dajesz . przestraszą się i co ?.

KINDZIA ----- Ale przecież nic straconego kofana ...wiosna przed nami , a ty nie mieszkasz w Ameryce . umów się z Ślązaczkami i wpadaj na szaber .

AGANIA ---- Ty lepiej naucz się mruczanda pod nosem ....nic mi nie śmierdzi , nic mi nie śmierdzi ..nic mi nie śmierdzi ..
.zaczarujesz i na koniec to nutę chanel w tym odkryjesz ...a piżmo to co w perfumach ?

podaję za wikipedią------ (Piżmo (Musk Extract) – wydzielina z gruczołów okołoodbytniczych piżmowca (Moschus moschiferus, dawn. "jeleń piżmowy"), stosowana jako substancja zapachowa i utrwalacz zapachu perfum. Substancję o podobnych właściwościach można pozyskać od innych zwierząt )

ZBYSZKU ---- O jak mi miło że rośnie . zawsze jak daję roślinki to dmucham żeby rosło , bo mnie uznacie za czarownicę , że to niby złą ręką dała .

JOASIU ---- Bardzo mi miło że podoba ci się mój ogród . fotkę taką jak chcesz musiałabym wykonać z dachu , bo u mnie te rabaty tak własnie zachodzą jedna za drugą że nie widać wszystkiego jak na dłoni ...ale poszukam i jak znajdę to wstawię .

Hasło na dziś ......byle do wiosny , bo zima już jakaś taka bezpłciowa u nas

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:54, 03 lut 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Joasiu ja wielkim znawcą nie jestem, ale ten pierwszy to chyba Rohanii, u mnie nawet rośnie i Ciebie to prawdziwa piękność porównaj z moim z liści są podobne, mój rośnie kolumnowo mam foty tylko jesienne

Ten trzeci buczek u Ciebie to chyba Pendula

Agatko,
ten trzeci buczek to może być Pendula bo takiego zamówiłam ale on mi podejrzanie wygląda. Gałązki ma za mało pendulowate
Rohanii u Ciebie ma gałązki do góry, u mnie rośnie na boki.
Ten trzeci uratowany od niechybnej śmierci, stał bidulek w szkółce, a teraz u mnie pięknie rośnie.
Dziękuję Agatko, może kiedyś uda mi się je zidentyfikować, narazie to młode rośliny i trudno je rozpoznać. Ale najważniejsze że piękne, a ja je uwielbiam.
Twój jesienny buczek piękny.
buziaki
Aneczkowe marzenia 16:41, 03 lut 2014

Do góry
Bogdziu dopisałam na zdjęciu strony świata i południowe słońce też je namęczy. Dopiero popołudniem będą miały trochę wytchnienia. Rh jeszcze na to miejsce nie mam, dopiero będę po trochę kupowała roślinki. Mam pod płotem betonowym 3 rh: rhododendron yakushimanum "Percy Wisseman", Hybride "Nova Zembla", trzeci bez nazwy - kraj pochodzenia Niemcy, miejsca nasłonecznione i półcień, temp 0-30C, kwitnie V-VI, nie ciąć, wysokość do 250cm. Wychodzi na to, że ten trzeci by się nadawał. Tak samo koło ławeczki i na lewo od tych rh chciałam hortensje vanilki, grandiflora lub limelight i też nie wiem czy dadzą radę.
Tutaj widać gdzie myślałam posadzić rh i hortki:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:33, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie mam, to fotka z ogrodu bardziej na zachodzie. Tam cieplej.

Myślę, że u Irenki, Madżenki, da radę.

mam u siebie taki jaśmin drugi rok ...
kwitnie od jesieni

Moje ukochane miejsce na ziemi 16:27, 03 lut 2014

Do góry
Timi ją wystraszył i zwiała do sąsiadki.......

Moje ukochane miejsce na ziemi 16:23, 03 lut 2014

Do góry
dlaczego warto mieć u siebie w ogrodzie duże drzewa ???
choćby nawet dlatego .......

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:10, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wyspę, albo półwysep owszem, to duży ogród i nawet pewnie fajnie zrobi, można zakątek z ławką na niej zrobić, wodę jakąś mała z ciurkadełkiem, ale z tymi informacjami nie potrafię pomóc, bo nie wiem, jak jest przy domu

Trudno radzić kształt wyspy jeśli nie wiem co jest przy domu, jaki jest cały kształt ogrodu?

Danusiu,
zrobiłam w skali szkic kształtu ogrodu i rabat.
Wkleję też bardziej aktualne zdjęcie. Ta rabata przy domu jest już oddzielona żwirową ścieżką.
Nieforemny ogród na przodzie 15:41, 03 lut 2014

Do góry
Jeszcze jeden pomysł ode mnie
Teraz to już masz do wyboru

albo tak:

Nieforemny ogród na przodzie 15:25, 03 lut 2014

Do góry
Podsyłam coś takiego

lub
Ogród zapachów u Jasi 14:47, 03 lut 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Czuć lato.
Na Betty Corning mnie namówiłaś, jest śliczny, zdrowy i szybko rośnie. A pamiętasz jaką bidę kupiłam, prawie nie było go widać.

W ubiegły roku rozrósł się tak , że trzeba było zejść ze ścieżki żeby go ominąć

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 14:21, 03 lut 2014

Do góry
Jolu, nareszcie doczekałam się sprzętu. Ale już za długo przy nim nie nasiedzę, zaraz parapetowe roboty, zakupy tego i owego, tempo moje wolne z każdym dniem.
Dziś poświąteczne śmiecie wymiatam, i czas słońce zaprosić do domu. Okna trzeba pucować.
Jak dla mnie na tydzień roboty.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:07, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bociek, dobry pomysł. świetny.

Ja też buziam wszystkim odwiedzającym i tym co mają mróz i tym co mają wiosnę Pozytywnie zazdroszczę

Lutowe kwiaty:

Od lewej: jaśmin nagokwiatowy, ciemiernik, śnieżyca, oczar, ciemiernik, mahonia, ciemierniki, oczar.

Nawet nie wiedziałam, że są takie rośliny które kwitną o tej porze. Bardzo mi się podobają. U nas dzisiaj piękna wiosna: +6 na termometrze. Właśnie podlałam moje trzy rododendrony, bo tutaj dowiedziałam się, że trzeba je podlewać w zimie. Pozdrawiam
Ogród zapachów u Jasi 14:07, 03 lut 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
trochę mało ale zawsze coś hi hi hi

Zgodnie z zamówieniem ogród w lutym,

ale żeby nie było mało to również

wrzesień

początek czerwca

cdn
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:02, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie mam, to fotka z ogrodu bardziej na zachodzie. Tam cieplej..

jaśmin nagokwiatowy bliżej centrum pod Borami rośnie i kwitnie od paru lat choć pąki kwiatowe często podmarzają bez przykrycia
2.12.2013.

25.12.

w styczniu 2014 też się złocił

Działka prawie w Borach Tucholskich 13:47, 03 lut 2014

Do góry
Ania z rutewką jedno i drugie

Karola to świerk Glauca Pendula rośnie wysoko i wąsko -i na to właśnie liczę

Agata zgadłaś -głóg jednoszyjkowy 'Variegata lubię takie ciekawostki zwłaszcza jak mało kosztują

w rogu widać żurawki przygotowane do posadzenia na miejsce liliowców

za hortensjami jest przerabiana skarpa i iglaki które maja "zamknąć" widok na dalszą część działki -czasami w uproszczeniu mówię ogród
Ogród zapachów u Jasi 13:42, 03 lut 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Jasiu jak ja swój powojnik przesadziłam w sierpniu z rajskiego to też mam go na 30 cm ciąć wiosną? piszę o Plena

Aniu ja bym go wiosną przycięła na 30cm .

Narcyz - Narcissus 13:26, 03 lut 2014

Do góry
Witam serdecznie Zwracam się z ogromną prośbą o radę, dzisiaj podczas porządków odkryłam że posadzone w donicach prawdopodobnie narcyzy zaczęły rosnąć, w związku z tym moje pytanie czy powinnam je odsłonić ( są przykryte gałązkami) czy pozostawić nadal osłonięte?

Działka wkoło Lubczyka :) 13:14, 03 lut 2014

Do góry
an_tre napisał(a)
milej niedzieli Kasiu

Dziękuję
śliczne wiosenne kwiaty a za oknem wiosenna pogoda w końcu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies