Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 22:48, 25 lut 2014

Mirella.. Pan Piotruś cudny...

Mariola - miałam też skończyć z forum.. i zbierać sie do spania, ale jeszcze jeden rzut oka.. i .. zleciało..... iryski tylko w jednym miejscu kwitną, a w pozostałych iluś. nawet pąków nie mają.. i u mnie zimy nie było.. a u Was była... wiec niestety po czopki będziesz musiała chyba w razie czego udać sie do apteki..

Aneta - w sprawie pielęgnacji róż ... .to ja zielona jak szczypior na wiosnę... wiem, że sie tnie jak kwitną forsycje.. a ja do tej pory cięłam tylko to co wymarzło i padło.... i wiem, że niektóre trzeba ciąć bo inaczej są pokraki rozlazłe.. a miniaturowa róża osiąga 1,5m x 1,5m.. nawet jak zielone to dla pokroju.... tak mi sie wydaje.. ale czytałam jakie i jak.. i nic nie pamiętam. Ja dopiero czytam jak muszę coś zrobić.. albo i nie czytam... ot ogrodnik mimo woli.. bez stresu

Mala_Mi 22:50, 25 lut 2014

irena_milek napisał(a)
Ciekawa osoba musiała byc z twojej babci
Czyli finiszujesz z remontem u mnie jeszcze ciut, teraz wszystkie siły dla mamy

Moja mama też w szpitalu Najpierw mama , a remont nie zając... nóg nie ma.. nie zwieje..

Dobranoc idę spać... bo coś ostanie czasy mam bardzo trudne do wstawania.. budzik trąbi o 7..a ja nieprzytomna..
Rench 23:09, 25 lut 2014

Mala_Mi napisał(a)

Te są nn już przesadzone..

Może to jest Jazz rosen Tantau - 2009 rok
Rench 23:12, 25 lut 2014

Moje krokusy zaczynają puchnąć dopiero,znacznie zimniej u mnie od tej Ukrainy
monteverde 23:17, 25 lut 2014

Rench napisał(a)

Może to jest Jazz rosen Tantau - 2009 rok

A wiesz Reniu ,że podobne jak Ani rośnie do 60-70 cm to może być ona ale u Ani miniaturki rosną do 1,5m to nie wiadomo zostawię jej linka niech obejrzy z bliska http://rosarium.com.pl/produkt/jazz-tantau-2009 Aniu pozdrowienia dla mamy
Sebek 23:45, 25 lut 2014

Pierwsze irysy - jednak nas już całkiem wyprzedziłaś Choć moje w sobotę były w pąkach...Muszę do nich zajrzeć
Madziarzeszow 06:34, 26 lut 2014

Aniu dostać zakaz? nic z tych rzeczy , nareszcie zaczął mnie rozumieć i pomału udziela mu się ogrodowiskowy czar już teraz razem coś będziemy planować , jak tylko dojdzie do siebie po zabiegu ruszymy na ogród pełni sił. Bardzo mu się Twoje arboretum podobało , a co dopiero w lecie
Pozdrawiam cieplutko
Kindzia 07:42, 26 lut 2014

Uspokoiłaś mnie trochę z tymi iryskami. Muszę cierpliwie czekać Nic tam nie ryło, przynajmniej nie widać po wierzchu, szansa jest, że nic je nie zeżarło...

Miłego
Mala_Mi 08:09, 26 lut 2014

Renia, Aniu - ta róża nawet koło tej Jazz rosen nie leżała... kupowane w wiejskiej małej szkółce z odkrytym korzeniem wiosną 2009... co prawda były tam też Chopiny (zapamiętałam tę nazwę.. i jako jedyną bo była żółta... i miałam na nią zakusy i nazwa była ludzka ) Moja jest czerwona, nalotem w kierunku różu i lila.. ale ona dopiero jak przekwita sie się rozjaśnia.. i wtedy mieni sie takimi kolorami..Jak deszcz nie popsuje płatków to jest wtedy taka mieniąca sie..
Zdjęć nie poprawiam i nie obrabiam, ale czasami pada takie oświetlenie, że foto wychodzi mniej realne.. i na tym zdjęciu wyszła taka jasna.. Jakbym miała jej określić kolor jednym słowem to powiedziałabym, że jest czerwona..
Kwitnie 2 razy obficie. Raz w czerwcu, wcześniej niż inne moje róże.. i drugi raz we wrześniu ....

To czerwiec 2009 (wiosną posadziłam w gruz pobudowlany, tu nawet trawa nie chce rosnąć i pokazywałam jak w tym miejscu kilofem darliśmy dziury w kamieniach pod kulki bukszpanowe.. róże maja podobnie))

Edit... googlam na stronie Rosarium.. i idąc tropem, że były Chopiny sprawdzam inne polskie odmiany... i już szybciej pasuje róza Jarocin, bo Merkury za czerwona i pędy się przewieszają, a ta ma sztywne pędy i sie nie pokłada..ale dalej nie szukam, bo komputer to zjadacz czasu
Mala_Mi 08:17, 26 lut 2014

Rench napisał(a)
Moje krokusy zaczynają puchnąć dopiero,znacznie zimniej u mnie od tej Ukrainy

Wszystkie cebule sadzone jesienią 2013 startują później niż sadzone wcześniej... moje zeszłoroczne dopiero listki pokazują i to te botaniczne.... . Potem pokażę różnicę.... zrobię foto tej samej odmiany krokusów w identycznych warunkach. Te z 2012 w pełni rozkwitu, a te z 2013.. dopiero kiełki widać. Może wczoraj było ciepło to sie bardziej ruszyły, ale przedwczoraj ledwo je wypatrzyłam.. nawet nie wszystkie skiełkowały. Po drugie wszystkie krokusy wielkokwiatowe kwitną dużo później..