Ewo dzięki za informację, już namierzyłam aminka, ale zamówię, jak sprawdzę w pewnym miejscu Żółta, a raczej kremowa jeżówka kupiona, niestety, te odmianowe gdy je wysiewałam z nasion, rosną jak zwykłe
dominika_rew rozpatrzę się w nasionkach podczas ferii
U nas w nocy i przez pół dnia padał śnieg, cebulowe mają już pierzynkę, jeśli będzie na minusie. Zdjęcia na szybko:
przed bramą w prawo
w lewo
trawki
Bałwanek będzie miał występ w piątek. Strój już czeka a wnusiu mówi, żę nie chce być bałwankiem, on chce być rycerzem. Wszyscy chłopcy mają być bałwankami.
A to dzisiejsze popołudnie z wnukiem, najpiękniejsze chwile
1 - miłorząb Mariken lub 'Pendula' albo inne drzewko na pniu z dość mocną koroną, najlepiej zwisającą
2 - donica wysoka z kordyliną australijską purpurowe liście, z wiszącym bluszczem i petuniami lub innymi kwiatami sezonowymi, zmienianymi wraz z porami roku (bratki, potem petunie, potem wrzosy lub trawki)
3 - berberys 'Admiration. Widziałam, że go rzyswoiłeś"
4 - pomarańczowe żurawki lub trawki (żurawki dają kolor przez cały rok)
5 - wrzośce mocno różowe lub żurawki w tym kolorze
6 - ekran iglasty strzyżony
7 - żółte zurawki lub trzemilina Em. Gold.
8 - miskant 'Variegatus 5 szt
Finka.. mam fotki, ale bez skończonej ścieżki... tu sie trudno zdjęcia robi, bo albo widać bałagan na parkingu, albo nie ma gdzie odejść, aby wszytko złapać.. w środku kulek, nad klonem palmowym posadziłam klona Drumondi , by troszkę zacieniał go.Często słońce mi go przypala A tak będzie naturalny parasol... pomiędzy kulki dałam tulipany i czosnki.. bo jak by tak miało być z pustym miejscem... musiałam coś napstrzyć... ale tylko 2 odmiany tulipanów, żółte i czarne i tylko 2 odmiany czosnków.. białe i fioletowe Jak będzie brzydko to je wykopię
Między zbiorem i siewem jest trochę miejsca na inne pasje. A u Ciebie plany nasadzeniowe, i nawet choinki świąteczne kupowałaś z myślą.
Jak nasadzisz krzewów i drzewek zrobi się przytulniej.
Ja czekam na słoneczny dzień, żeby się wybrać na rekonesans ogrodowy.
Dla Ciebie moje kwiatki
Dziewczynki kochane. Wiosna na razie się wstrzymała, przynajmniej u mnie. Od wschodu trochę nawiewa
chłodu a zachód na to zezwala. Teraz ma być tydzień- 10 dni mrozikiem i we dnie, i w nocy.
Może ciut posypie śniegu?
O tulipany i narcyzy nie ma co martwić się. Jeżeli myszy ich nie zjedzą -zakwitną w odpowiednim czasie.
Dostałam katalog lilypolu ,ale w tym roku lilii nie zamawiam. Może dalie?
U mnie w dalszym ciągu pochmurno.
Wstawię coś wesołego.
Życzę umiarkowanej temperatury.
Za dużo gatunków i każdy inny, a co w takim razie w innej części ogrodu, znowu inne gatunki ? Zabraknie Ci pomysłów i stworzy się chaos, to wielki ogród i zaplanowanie go z dużej liczby gatunków nie da dobrego efektu. Musisz zmienić upodobania. Ja nie umiem pomóc co tu dosadzić bo tu trzeba wręcz zmniejszyć ilość tych roślin
To wszystko nie wejdzie, sam świerk zajmie 6 metrów po latach.
i jeszcze jedna rabata przy samym wejściu do ogródka więc ważna. Teraz wygląda tak:
a widze ją tak:
między thujami a rabatką coś by trzeba było dać- tylko co?