jak podeszłam do kaliny to nic nie zapowiadało tak ciekawego zakończenia....
zdjęcie z lewej strony...
zdjęcie z prawej strony...i mała kropelka na jednym z koralików. widzicie ją ?
podchodzę do niej bliżej...bo chcę zobaczyć co skrywa.....patrzę z jednej strony, potem z drugiej i oczom nie wierzę, moje miejsce na ziemi...to było mało....ona....nasz domek ma w środku
A ja mam takie na machniom chryzantemy.. zimują bez problemu, bez okrywania, przesadzane, zaniedbane.. a rosną.. i cieszą w późną jesień. Stwierdziłam, że out robię dla dalii.. zostawiam tylko wysokie dalie od mojej mamy, bo raz sentyment., dwa ładne, trzy pasują, i z powodu że są wysokie mogę je posadzić tam gdzie im dobrze ..
Tu rubra
Dzisiaj rano było u mnie -2 ale ryby w dobrej formie przygotowane do zimy. Już nie są dokarmiane i czeka je kilka miesięcy trudnego okresu - aby do wiosny
Agatko gdyby to Forum składało się z takich osób jak Ja, byłoby prawie martwe..
Azalie, najpiękniejsze z pięknych kwiatów jakie spotykam w ogrodach.
Ulubioną ( bo i pierwszą) jest azalia pontyjska, za zapach oszałamiający i chyba zakwita najwcześniej na żółty kolor.
Odmian mam kilkanaście, większość kupiona w Pisarzowicach Każda jest piękna i niepowtarzalna, wg mnie wszystkie azalie zasługują na miejsce w ogrodzie
I dochodzę do wniosku, że jeśli coś mi wypadnie po zimie, to zastąpię kolejną azalią, bo te przynajmniej są wytrwałe na trudy pór roku.
"Witam serdecznie wszystkich forumowiczów i maniaków ogrodów. Mam na imię Beata i od kilku miesięcy śledzę wasz portal i wasze cenne wskazówki i rady dotyczące pielęgnacji ogrodu. Sama jestem właścicielką niewielkiego ogrodu ,który przeszedł gruntowną zmianę ale jeszcze jest w nim trochę do zrobienia. I w tej kwestii przesyłam na razie jedno zdjęcie i proszę o radę i pomoc. Nie mam pomysłu co posadzić na rabacie na której znajduje się tylko berberys ottawski "SUPERBA". Wspomnę tylko że rabata znajduje się od strony frontowej domu i jest to strona wschodnia więc tylko do południa panuje tu słońce. Będę wdzięczna za wszelkie rady i wskazówki.
Oj nie odnajdą teraz ... Nie wiem nawet czy robiłam im zdjecia w tym roku, kilku napewno ale gdzie je mam , nie mam pojęcie.
Pod róże podobno sa dobre , zależy jaki kolor potrzebujesz i czy chcesz dużo liści itp. Chyba najszybszy efekt daje Arabella . Bluish violet jest dość mały i nadaje sie moim zdaniem do łączonych sporych rabat jako śliczny dodatek. Preacox to przede wszystkim dużo liści, kwiaty mało ma efektowne. A Olgea mnie rozczarowała... Ma takie dziwne kwiaty i jakoś średnio mi sie podoba...
Jej zdjecie znalazłam
Durandi - ma Śliczne niebieskie kwiaty ale dużej osłony nie zrobi - ma delikatne liście, chyba ze po kilku latach - tego jeszcze nie wiem bo u mnie rośnie drugi rok Mandschurica ma małe białe kwiatki w dużych grupach - rośnie dość szybko i trzeba sie zastanowić czy róża jest juz wystarczająco duża żeby takiego sąsiada zniosła u mnie rośnie ze starą różą pienną więc jej nie zagrozi.
Pozdrawiam M
Jeśli wypali mój jutrzejszy spacerek to na feerię kolorów nie liczę, ale nawet suche kwiatostany potrafią sprawić przyjemność dla oka
Wszystkim przyda się sprzyjająca pogoda na weekend. Tego Wam wszystkim życzę
Dzisiaj było dosyć znośnie. Popadało w nocy ale słonko przebłyskiwało czasem. size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/48/489780/original.JPG[/img]