Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Szmaragdowy Zakątek 19:22, 27 lip 2015

Do góry
alinak – Alinko goja zeżre ci malinę nawet nie zauważysz kiedy…u mnie taki potwór urósł w ciągu 2 lat

AlKa – no cos ty, moja goja już w pierwszym roku miała owocki. Kupiłam ją jako 50cm patyk, posadziłam w pełnym słońcu i rośnie jak szalona.
Poczekaj jeszcze jeden sezon, jak nie zaowocuje to może trzeba zmienić jej miejscówkę

Luki, alinak – wąż bardzo grzeczny egzemplarz mi się trafił…spokojnie sobie zawisł w czasoprzestrzeni i podlewa rabatkę

Margarete napisał(a)
Nikita to specjalistka od węży przecież...jeden tresowany i udomowiony boa w domu, drugi w ogrodzie....

Margarete – tak, tak Małgoś, faktycznie ja doświadczenie z wężami już mam.
Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą i dla przypomnienia pozostałym…moja udomowiona wersja gada ogrodowego…

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:02, 27 lip 2015

Do góry
...o kurczaki...ale pięknie Luki...dawno nie byłam u Ciebie, muszę się cofnąć co nieco i nacieszyć oczy fotkami
...no wypas
Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:32, 27 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Aniu wczoraj przeprowadziłem długą dyskusje na temat jeżówek odmianowych.
Zapewne kilka faktów jest wiadomych, ale napiszę wszystko co się dowiedziałem i potwierdzone jest kilkuletnim doświadczeniem.

Odmianowe jeżówki się wysiewają i na dodatek mogą się skrzyżować z innymi, ale tylko puste odmiany, pełne się nie wysiewają. Mam zdjęcia kilku siewek.

Najlepiej rosną na przepuszczalnej glebie i glina im nie służy, muszą być sadzone na lekkiej górce (wystarczy mała góreczka, aby centrum rośliny nie było zalewane wiosną).

Rosną obficie maksymalnie do 4-5 lat, a później marnieją i wtedy konieczne jest ich przesadzenie i podzielenie, na dodatek łatwo się dzielą. Najlepiej dzielić końcem maja gdy ziemia jest już mocno nagrzana, większość jeżówek ma korzenie które dobrze się rozdzielają, wyjątkami są wysokie odmiany np. Southern Belle, która ma korzeń palowy i można łatwo uszkodzić przy dzieleniu.
Widziałem jeżówki dzielone tej wiosny i wyglądały bardzo dobrze, już zaczynały się zagęszczać, kwitły.

Szybkość wzrostu i wigor roślin głównie zależy od jakości sadzonek(In Vitro lub kopane), które ostatnio często są słabsze i na dodatek nawet najlepsi producenci zaczynają mieszać odmiany. Wymieszane trafiają do szkółek na rozrośniecie, a później do naszych ogrodów.
Reszta przy okazji bo nazw nie wolno wymieniać

Oj to ważne informacje Lukasz, dzieki, własnie moje odmianowe z ub. roku, pełne nie wzeszły...teraz kupiłam kolejne i bede sadzic tak jak radzisz...na górce
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:39, 27 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Już nie chciało mi się biec znowu na dół sprzątnąć liliowce z kadru

Buksy toną w trawkach i to dosłownie

Ta rabata to mistrzostwo świata, nie dośc że kolorystycznie wyglada superto jeszcze "faktura". Ostre stożki,idealna kule i do tego miękkie zwiewne trawy.
Barrrrrrrrrdzo mi sie podoba
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:34, 27 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Liliowce kocham ale ta rabata jest raka piękna, że aż dech zapiera kocham kocham
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:20, 27 lip 2015

Do góry

Tutaj muszę coś zrobić bo jest tragedia, strasznie nie podoba mi się ta rabata.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:14, 27 lip 2015

Do góry
Victorian Lace

Siewka, która w tym roku bardzo mnie zawiodła, bardzo kiesko rośnie i kwitnie, ale nie wiem co jest przyczyną

Wczorajsze kwitnienie liliowców, kwiaty zerwane przed 21 więc troszkę brzydkie, ale widać różnorodność Taki "wieniec pogrzebowy" ale już nie na bukszpanie

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:10, 27 lip 2015

Do góry
Apricot Beauty, beznadziejna odmiana, ponad 50 pąków na pędzie z czego połowa opadnie, a z pozostałej połowy tylko połowa raczy się w pełni otworzyć

Wszystkie żółte i pomarańczowe liliowce zostaną tutaj przetransportowane, a reszta na front

Jeszcze raz część tegorocznych nowinek, wszystkie bardzo trafione
American Fredom

SC Cranberry Kid

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:05, 27 lip 2015

Do góry
Kilka zdjęć z soboty i niedzieli

Zakwitła niesamowita siewka, bardzo gruba falbanka i duży kwiat

Kolejna również zjawiskowa i ogromna

Zdjęcie kiepskie i przekłamuje kolor, ale pokazuje jak wielki jest kwiat

Nieprzepadam za tak intensywną żółcią, ale tego cudeńka na pewno nie pożegnam
Gaudy Gaudy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:00, 27 lip 2015

Do góry
Krysiu bardzo się cieszę, że mam bylinowy tak blisko i pomyśleć jakim przypadkiem go znalazłem, bo gdy byłem tam pierwszy raz sklepu internetowego jeszcze nie było, a wyszukiwarki niechętnie pokazywały, że jest takie miejsce tak blisko. Miło mi, że znajomości mnie przyniosła korzyści

Bogdziu jak to mówią każdy sposób jest dobry ale mi jest z tego powodu bardzo miło
Ogród Tosi 09:56, 27 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Wydoroślał ten Twój ogród, bardzo mi się podoba Mam też takie pytanko bo zobaczyłem w rogu zdjęcie, jak sprawuje się 'ogrodowa wanna' bo wiosną się nad taką zastanawiałem

Ogrody szybko dorośleją 3 lata i pełnoletni

Wanna ogrodowa jest super, bąbelkujemy się regularnie, zwłaszcza przy tych upałach.

Wody w niej nie za dużo (kubik), ale głęboko jest - jak siedzimy to po szyję
Chemii nie sypiemy, filtr daje radę a raz w tygodniu wiaderkami pod rośliny ...
Szmaragdowy Zakątek 09:05, 27 lip 2015

Do góry
Ten wąż tak sam od siebie czy trzeba mu na flecie przygrywać
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 13:46, 26 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Aniu to potwierdza tylko regułę, że jak już coś się zaplanowało to trzeba się tego trzymać, a nie kupować pod wpływem impulsu zamienniki

bozga napisał(a)
Przy okazji Twojego wątku sprawdziłam co to jest evergold( na naukę nigdy za późno ) A bardzo zazdroszczę brzózek. Zawsze marzyłam o kępie trochę krzywych brzózek z dużym głazem u ich podnóża Serdecznie pozdrawiam

Dziękuję za wizytę. Brzózki mają w sobie to coś. Na korę nie mogę się napatrzeć
Moja codzienność - ogród Oli 12:28, 26 lip 2015

Do góry
Iwonko, Zielona Aniu, Juziu, Gabi, Asiu nie wiem normalnie co powiedzieć bardzo się cieszę, że to co tworzymy podoba się innym DZIĘKUJĘ

Luki napisał(a)
O zgrozo... przez awarie z powiadomieniami o mały włos przegapiłbym takie fotki.
Ogród w zeszłym roku robił ogromne wrażenie, w tym powala na kolana, a co będzie jak powstanie altana i jeszcze bardziej się rozrośnie... tak swoją drogą jaka duża będzie altana?

Łukasz zeszłoroczny front już mi się podoba teraz czekam jak porosną tyły
Altana będzie miała wymiar 6 x 3,5 wysokość 2,5 (wymiary zewnętrzne)

agam napisał(a)
Ola buk jakiego szukasz jest w ogrodniczym gdzie bukszpany kupowalam. Ponad 3m wysoki za 395zl, czy coś koło tego.

ale cena... zauważyłam, że drzewa od zeszłego roku ogromnie podrożały...
swojego przy furtce zeszłej wiosny kupiłam za 60zł wys 2 metry

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 12:11, 26 lip 2015

Do góry
Luki, Krysia mnie nakręca żebyśmy porozmnażały trochę roślin na handelek (choćby wymienny. Zawsze to jakaś opcja, jak już nie wejdzie nic do ogródka Ale hostę zawsze zmieszczę, żurawki też, a jeżówki dosadzę do reszty. Dam radę

Bożenko, spakowana jestem, właśnie wróciłam z małych zakupków "na drogę". Odwiedziłam Małgosię po drodze, zawiozłam jeżówki które dla niej kupiłam Obejrzałam roślinki, pogadałyśmy trochę. Teraz jeszcze dom ogarnąć i śmigamy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:19, 26 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
MAtusz jednak podziękuje, mam swój nieskończony, a już drugi robię i na razie same problemy

Haha wiedziałem Musisz kiedyś pokazać ten drugi bo pewnie sporo tam działasz
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:53, 26 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Ehh coś wiem o tym jak trudno się zgrać, mam ostatnio same porażki w tej kwestii

Ja miałam nadzieję że uda mi się znaleźć czas może na jakieś większe spotkanie u mnie (miałam nadzieję Was ściagnąć , a tu ledwo w 4 się zobaczyłyśmy, każdy weekend zajęty, czas ucieka, już połowa lata , trzeba się cieszyć każdą chwilą
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:14, 26 lip 2015

Do góry
No a wczoraj tak dokładnie wyczyściłem sobie ekran ale porównanie do parmeńskiej i znowu ekran do czyszczenia

Byliny to trudny temat i są bardzo nieprzewidywalne, ale bardzo je \ lubię, prawdą jest to, że nie wszędzie mogą być.
Na jesień też chce zwiększyć ilość trawek będę dosadzał na pewno seslerie i 'bitelsiki'

Jeszcze jak mogę się wypowiedzieć na temat kostek, ja nie obcinałbym na jednym poziomie bo będzie to dość płasko wyglądać, fakt limit siedzenia na tarasie w tym roku chyba wykorzystany, ale zimą z ogrodu zimowego chyba lepiej będą się prezentować na różnej wysokości. Tak sobie myślę... ale wiadomo jak to jest zdjęcia zdjęciami, a w rzeczywistości całkiem coś innego
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:02, 26 lip 2015

Do góry
Ehh coś wiem o tym jak trudno się zgrać, mam ostatnio same porażki w tej kwestii
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 10:01, 26 lip 2015

Do góry
Ładne to conieco w sumie to cieszę się, że u mnie nie ma imprez tego typu za każdym razem coś bym przytargał, a później tylko problem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies