Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Działka wkoło Lubczyka :) 22:15, 18 sty 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Na jesieni kupiłam jedną trawkę już.Dwie szczepki dostałam
Na wiosnę jeszcze muszę kupić carex ice dance, bo marzy mi się.
Mam nasionka też traw.Dzisiaj albo jutro chce je posiać do doniczek.Nie wiem, czy tak dobrze,ale spróbuje
a hostki jak najbardziej kilka nowych kup.Zobaczysz, warto je mieć

hostki na pewno dokupię, chociaż niestety u mnie pewnie będą nn, ale mam już pomysł gdzie dosadzę, więc będę kombinować bardzo mi się podobają Twoje zestawienia!
trawki siać też będę-z prosa zebrałam nasionka, będę siać, jak chcesz, to podaj mi adres na priv, to w weekend Ci wyślę trochę stipa mam nadzieję, że sama się rozsiała, ale chyba jeszcze zeszłoroczne nasionka z Obi mam, to może też na wszelki wypadek wysieję pod koniec miesiąca pojadę do centrum ogrodniczego, to może jeszcze coś ciekawego dostanę?!
a i szkółka moja poszerza asortyment, w tym roku na pewno red barona sobie muszę kupić
Życie w wiejskim ogrodzie 20:47, 18 sty 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
CUDNIE
a ta rdzawa trawa to co to? Stipa nie stipa...nie wiem...

Ewo to jednoroczna rozplenica która rosła w warzywniku Tak prezentowała się w pełnej krasie

W ogródku Iwony 20:25, 18 sty 2016

Do góry

Oczko wodne

Stipa - ciekawe czy przezimuje?

Życie w wiejskim ogrodzie 20:24, 18 sty 2016

Do góry
jona napisał(a)

Jak widać nawet trochę śniegu wystarczy, by zaczarować ogród
U Ciebie chyba nie jest bardzo zimno, bo mahonia ma prawie pąki kwiatowe . Stipa też dobrze wygląda, więc jest szansa, że przetrwa. U mnie dwie ostatnie zimy rosła w gruncie i nic jej nie było. Wiosną wyczesywałam jej tylko uschnięte źdźbła

Asiu Jak zima to biała Jak biało to magiczna Lubię ogród otulony tym lekkim puchem
W tamtym tygodniu głównie padał u nas deszcz Temperatury w dzień na plusie a w nocy delikatny mróz Od soboty się ochłodziło i spadł śnieg
Moje mahonie zawsze mają takie pąki przez zimę które wczesną wiosną pięknie kwitną Ze stipą ciężko przewidzieć co będzie Obecnie pięknie się prezentuje na tle białego trawnika Na wiosnę i tak ją muszę ściąć bo rosną wokół niej duże ilości tulipanów
Życie w wiejskim ogrodzie 20:09, 18 sty 2016

Do góry
Anusia napisał(a)
Zimowe foty fantastyczne, moja stipa-sztuk jeden podobnie jak u Ciebie dobrze wygląda.
Tak jest jak Ci co mają najbliżej gór czy morza to rzadko bywają. Podobnie jest ze mną staram sie przynajmniej raz do roku pojechać nad morze. Mam blisko zaledwie 40km.

Aniu żywot stipy w gruncie zależy od zimy Mam nadzieję że nie będzie jednoroczna Ona tak już ma że przez zimę potrafi być zielona a na wiosnę uschnie
Ja w góry mam znacznie dalej niż Ty nad morze Kiedyś gdy mieliśmy ze znajomymi więcej czasu jeździliśmy często w góry , teraz to się zmieniło Jest zawsze tysiąc innych spraw i ciężko się zsynchronizować
Typografia ogrodu 15:26, 18 sty 2016

Do góry
Magnolio pytałam dokładnie o to miejsce
Cisy rosną od sierpnia 2013 roku - cisy rosnące przy murach mają dorosnąć do rysokości ok 1,3 m tak by przysłoniły mury (swoją drogą tego okropnego z płyt nie będzie juz na wiosne i zastąpi go murowany w kolorze domu) i by stały się swoista "barierką" dla osób schodzących po schodach z tarasu,

natomiast te z przodu mają byc niższe on 60 cm.

kwadrat ma ok 2,5 x 2,5 metra. w środku rośnie grab, róze białe okrywowe i stipa, a i białe tulipany

zdjęcia z przeszłości tego miejsca
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=507

latem

dziś
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:33, 18 sty 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
a może po prostu stipa? brzozy chyba nie daja az takiego cienia?

Kasiu, stipa piękna ale jak będzie mi się co roku wysiewać to szlag będzie mnie trafiał jak będę musiała wyrywać te siewki z kamienia a tego żwiru będzie jeszcze dużo obok tej rabaty brzozowej
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:28, 18 sty 2016

Do góry
a może po prostu stipa? brzozy chyba nie daja az takiego cienia?
Ogródek Iwony 11:06, 18 sty 2016
Do góry
Iwk4 napisał(a)
[b]..Jeszcze nie wszystko jest zaplanowane. Troszkę zostało A potem kosmetyka, dosadzanie, uzupełnianie rabat. Ostatnio czytałam u Mirelli wpis Waldka o nowym spojrzeniu na ogród. Bliżej przyglądam się ostatnio inspiracjom z CHFS.
Rok temu nie rozumiałam tych nasadzeń. Jakoś "łąka" wymieszana z kostkami bukszpanowymi i kulkami do mnie nie przemawiała, wolałam ogród poukładany, uporządkowany, dziś inaczej odbieram tamte projekty Stipa też jest rozwiana w ogrodzie i mnie zachwycała w tym roku. Szczególnie w połączeniu z jeżówkami i szałwią

Iwonko czyli skłaniasz się ku ogrodowi nieformalnemu? Będziesz wprowadzać taki u siebie teraz?
Życie w wiejskim ogrodzie 08:57, 18 sty 2016

Do góry
CUDNIE
a ta rdzawa trawa to co to? Stipa nie stipa...nie wiem...
Życie w wiejskim ogrodzie 08:53, 18 sty 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Jak widać nawet trochę śniegu wystarczy, by zaczarować ogród
U Ciebie chyba nie jest bardzo zimno, bo mahonia ma prawie pąki kwiatowe . Stipa też dobrze wygląda, więc jest szansa, że przetrwa. U mnie dwie ostatnie zimy rosła w gruncie i nic jej nie było. Wiosną wyczesywałam jej tylko uschnięte źdźbła
Ogródek Iwony 07:13, 18 sty 2016

Do góry
Sylwia, Bogdzia już mi je kiedyś odradzała ze względu na przemarzanie. Rododendronowy ogród- to największe poletko doświadczalne dla rododendronów i azalii. Bogdzia jest specjalistką w tej materii. Byłaś w jej ogrodzie?
Okazy wieloletnie na pewno dają radę. Młode sztuki nie muszą.
Co do linii rabat, narysuję po pracy.

Ewa, te kulki jakoś mi tak po głowie w tym miejscu chodzą. Tylko to rozrysować.
Irgę bym przesadziła, a tu dać jakieś dwie sztuki na nodze na różnych wysokościach. Do tego stipa i szałwia, albo szałwia z seselrią jesienną. Dziewczyny ją chwalą, ja jeszcze nie mam. Może przy oknie dać miskanta jako tło?

Jak zapodałam te inspiracje do tego miejsca, to jakby nazwać głośno swoje chciejstwa
Ogródek Iwony 22:31, 17 sty 2016

Do góry
Sylwia, ta rabata jest widoczna z drogi. To taki ogólny zarys. Mowa jest o miejscu S.

A podoba mi się:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388234792/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388124141/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712386406589/
- na te trzmieliny jeszcze muszę znaleźć miejsce. Razem z trawkami
https://pl.pinterest.com/pin/529876712385798542/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712385701007/
ale też to:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388275486/
- na przeciwko są białe i żółte róże, lawenda, perovska, stipa, miskant grosse fontanne i na następnej rabacie powtarzają się hortensje, stipa, rozplenice, kulki bukszpanowe w jednej linii podsadzone przez ID.
A i 4 berberysy bagatelle.
Życie w wiejskim ogrodzie 22:07, 17 sty 2016

Do góry
Anusia napisał(a)
Zimowe foty fantastyczne, moja stipa-sztuk jeden podobnie jak u Ciebie dobrze wygląda.
Tak jest jak Ci co mają najbliżej gór czy morza to rzadko bywają. Podobnie jest ze mną staram sie przynajmniej raz do roku pojechać nad morze. Mam blisko zaledwie 40km.

Żal nie korzystać jak taka odległość Ale wszystko opiera się o ten czas właśnie
Moja codzienność - ogród Oli 19:20, 17 sty 2016

Do góry
Kuba napisał(a)

u mnie stipa która rośnie w cieniu się pokłada, a ta w słońcu piękna, na baczność
też jestem ciekawa co Ola odpowie

moja w słońcu na totalnej patelni pod murem
Moja codzienność - ogród Oli 19:19, 17 sty 2016

Do góry
Danucha napisał(a)
Olu widzę u Ciebie dużo pięknych traw, i nie tylko. Możesz polecić trawkę, jasną, cienką, do 60 cm, nie pokładającą się?. Masz jakąś sprawdzoną?. Czy stipa już tak ma, że się pokłada, czy może zależy od pielęgnacji?, gatunku?. Pozdrawiam

Danusiu tutaj podawałam swoją listę traw https://www.ogrodowisko.pl/watek/3458-moja-codziennosc-ogrod-oli?page=1176 ale wśród nich takiej to chyba nie mam. Cieniutka jasna np. Amazon Mist fajna ale to taka peruka max 30cm wysokości. Zobacz seslerię jesienną może Ci się spodoba, w czasie kwitnienia ok 50cm. Co do stipy to leżała u mnie na bukszpanach sterczały jedynie kłosy.. u Gosi malkul natomiast pięknie stała ale nie wiem od czego to zalezy
Moja codzienność - ogród Oli 19:19, 17 sty 2016

Do góry
Danucha napisał(a)
Olu widzę u Ciebie dużo pięknych traw, i nie tylko. Możesz polecić trawkę, jasną, cienką, do 60 cm, nie pokładającą się?. Masz jakąś sprawdzoną?. Czy stipa już tak ma, że się pokłada, czy może zależy od pielęgnacji?, gatunku?. Pozdrawiam

u mnie stipa która rośnie w cieniu się pokłada, a ta w słońcu piękna, na baczność
też jestem ciekawa co Ola odpowie
Moja codzienność - ogród Oli 18:56, 17 sty 2016

Do góry
Ogródek Iwony 18:53, 17 sty 2016

Do góry
Sylwio, witam się u mnie. Zapraszam. Jeszcze nie wszystko jest zaplanowane. Troszkę zostało A potem kosmetyka, dosadzanie, uzupełnianie rabat. Ostatnio czytałam u Mirelli wpis Waldka o nowym spojrzeniu na ogród. Bliżej przyglądam się ostatnio inspiracjom z CHFS.
Rok temu nie rozumiałam tych nasadzeń. Jakoś "łąka" wymieszana z kostkami bukszpanowymi i kulkami do mnie nie przemawiała, wolałam ogród poukładany, uporządkowany, dziś inaczej odbieram tamte projekty Stipa też jest rozwiana w ogrodzie i mnie zachwycała w tym roku. Szczególnie w połączeniu z jeżówkami i szałwią

Życie w wiejskim ogrodzie 16:02, 17 sty 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies