Szkoda, że nie wiesz Myślałam, że może drzewko tam będzie lepiej wyglądało...ale z drugiej strony jak kwitnie magnolia, to hortensje jeszcze w lesie...najwyżej jak noga za bardzo urośnie i będzie wadziła hortusiom to ciachnę.
Ale dzięki za chęci
Albo z miłorzębem żółte trawy np. Hakonechloa macra Aureola, czy inna dowolna, nawet Miscanthus "Morning Light" - nieco o białawej poświacie, a nawet lepiej "Variegatus" - bardzo biała lepiej ozywia
Ogród nawet wydawałoby się doskonały można poprawić
To miejsce wydaje mi się troszkę smutne, zwłaszcza jak lawenda przestanie kwitnąć. Posadziłabym kule z tawuł japońskich "Goldflame" dodadzą życia na tej rabacie. A w wersji luksusowej kule z żółtego bukszpanu
Wyprostowałabym drzewo i dałabym tutaj inne- albo zielony miłorząb Pendula (parasol), albo coś o liściach bordo. śliczne w pokroju, jedyne w swoim rodzaju
Trzeba je wynaleźć.
Zamiast żółtych kul ewentualnie Euonymus fortunei "Emerald'n Gold" pasem i ciąć w bryłę. Ożywi siną lawendę
Lawendę fajnie by było "wyprostować" po zewnątrz, dosadzić więcej bo braki są widoczne i będzie lepiej jako cała bryła
Przejaskrawione oczywiście w rysunku, ale wybacz kolory.
Witam Cię Igor przejrzałam cały Twój wątek. Masz imponującą ilość żurawek, pięknie dobrałeś kolory na rabatach. Jestem zauroczona Twoim ogrodem i proszę nigdy nie zarzuć swojej pasji, ale ciągle ją rozwijaj
Witam się z całym Ogrodowiskiem i zaczynam od pokazania ogrodu z którym do Was przyszłam.
Zdjęcia były wykonane w drugiej połowie października kiedy ogród miał już prawie pół roku.
Po czasie jaki mi zajęło aby je tu wkleić widać, że z czasem i systematycznością u mnie jest marnie. Znalazłam jednak na Ogrodowisku tyle inspiracji, które już wcielam w życie, że muszę do Was dołączyć.
A ja popełniłam serwetę z filcu
To moja pierwsza w życiu,średnica ok.80 cm.
Docelowo będzie na szklanym stoliku jako ochrona przed stłuczeniem przez synka.
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Mam na imie Olga i postanowiłam dołączyc do Waszego zgranego grona Już od dłuższego czasu przegladam wasze ogrody i musze przyznac że niektore mnie oczarowały, śnią mi się po nocach (w tym czasie gdy nie jestem akurat na forum bo czesto nocami przeglądam...
Na poczatek wstawie zdjecie wjazdu, a pozniej reszte, jak trochę ogarne uważam że wiele przede mną do zrobienia i poprawienia Myśle że wszystko da się wykonac jeżeli sie bardzo chce. Mam 26lat a ogrodem to już nie pamiętam od kiedy się interesuje, zawsze był moją pasja, szkoda tylko że tak pozno tu trafiłam. Od wiosny ruszam z wielkimi przemianami w ogrodzie, i mam nadzieje że dam rade i pochwalę sie metamorfozami.
U mnie też problem z różanecznikami, jeden ma jakieś rozjaśnione liście prawie żółte, ale żadnych plam, nadgryzień czy kropek.Na ostatnim zdjęciu to już inny i ma też inne objawy; Zdjęcia robione wczoraj.Co to może byc?
likwiduje ostatecznie wysepkę z kamieniami a posadzę miłorząb ewentualnie buk
ścieżka niestety zostaje, eMuś nie daje jej tknąć więc posadzę wzdłuż niej lawendę i róże + opcja obwódki z bukszpanu jak nadarzy się okazja kupić po okazyjnej cenie.
Toć to od wieków wiadomo że prorokiem we własnym kraju ( domu ) być nie można Ja także zrozumienia szukam na forum bo w domu nie rozumieją że te,, badyle", to rośliny cudowne a te
,, chabazie" czyli ozdoby sezonowe są dla mnie niezbędne Obcy przyjdzie pochwali, zachwyci się a swój pomruczy że to sypie, odsunie, przewróci i stale pyta czy to już można schować abo co
Przyczyna zachowania żona może być jeszcze jedna, jest zazdrosny że jak kariera Cię pochłonie to od piersi go odstawisz Sekretarzyk być musi koniecznie, zyskiwał będzie na wartości z każdą napisaną książką a i do muzeum Twojego imienia kiedyś będzie co wstawić Buziole i słowa pokrzepienia zostawiam.