Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:49, 30 paź 2013

Do góry
Umbrellki wciąż mnie zachwycają.
Rosną w prawie całkowitym cieniu i to chyba (o dziwo) dobrze na nie wpływa.
Większość drzew już bez liści a one nawet nie zżółkły.

A zawciąg kwitnie w najlepsze

W domku beblony, robaczki urządziły małą demolkę.

Jarzębinki i ogniki w wianku mi zwiędły, wiec zamieniłam na plastikowe...

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:45, 30 paź 2013

Do góry
Widoczek piękny szkoda, że awaria powodzenia Hanuś mój zachód ci posyłam Miłego
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:45, 30 paź 2013

Do góry
Robiłam wczoraj porządki jesienne.
Powiązałam trawki :

Powiązałam też stipy, (które się rozłaziły) aby odchwaścić rabaty i pozbierać liście.
Czy je można tak zostawić na zimę?
Czy to je ochroni przed mrozami?
Czy to bez sensu?

Wyskubałam catalpę, bo mnie wkurzała i miała mączniaka.

Jurajski Ogród 21:43, 30 paź 2013

Do góry
Ciekawe, co powiecie na moją wiosnę...jesienną (fotki z wczoraj):

cdn
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:40, 30 paź 2013

Do góry
mira napisał(a)
pozdrawiam wszystkich zaglądających - i urokliwej jesieni życzę

Piękna kompozycja jesienna miodzio Marcinki Miro też bardzo lubię są bardzo wdzięczne a że łysieją od dołu bo za bardzo się starają by nas cieszyć ja tam mówię warto je mieć serdecznie uściskuję i dzielę się marcinkami
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 21:39, 30 paź 2013

Do góry
kasiek napisał(a)

Bogdziu bo mam urządzony ale roślinami (no może jeszcze ciutkę zmieszczę
Natomias architektura jeszcze nie jest zakończona i sporo mi brakuje.
Projekt dotyczy tego miejsca

Szkielet juz stoi a teraz trzeba go wykończyć. U góry widać kratki po których ma sie piąć winobluszcz i bluszcz i spływać kaskadą. Stół z krzesłami bedzie w tym samym miejscu ale dębowy i potężny (dwie ławy 2 fotele). Na środku ściany łuk z kinkietem, a tam gdzie lewa strona kominek z drewutnia i szafką.
Tak więc nie stawim nic nowego (na razie).
Może jutro uda mi się wklejac fotki co mam jeszcze do zrobienia.

Teraz wszystko jasne. Stół debowy potęzny ,to brzmi jak melodia A ja chciałam w tym roku kupic dębowe deski zeby naprawic zepsute ławki i nigdzie nie mieli ani jednej deski (dębowej oczywiście).Życzę zeby się wszystko spełniło.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 21:38, 30 paź 2013

Do góry
Idź w stronę ograniczenia gatunków, coś jak tutaj

Może tylko skoro nie będzie obwódki, podzieliłabym to na 4 pasma. W pierwszym polu patrząc od furtki żurawki plum royal (+ ewentualnie jeszcze te Sweet tea), w drugim trawa Hakonechloa + niebieska, w kolejnym wrzosy (bażyna, brukentalia) i w tym skrajnym 3 szt Chamaecyparis pisifera 'Filifera Aurea Nana lub kulki Danica sugerowane przez Danusię. Pod wrzosowiskiem kora, wszędzie indziej żwirek. Może jutro uda mi się to narysować albo mój M.będzie dysponował czasem to przypomni mi obróbkę zdjęć w photoshopie i wrzucę wizualizację.

Mam wątpliwości co do ilości roślin, o której pisze Danusia... Czy żurawkę i trawy mam liczyć podwójnie czy pojedynczo? Czy powinnam zostawić np. tylko żórawkę plum royal i którąś z traw?? To samo tyczy się wrzosowiska - tylko wrzosy, czy mogę pomieszać z bażyną i brukentalią (z tego co czytałam kwitną w innym czasie (chociaż teraz tak mi chodzi po głowie, że to chyba dotyczyło wrzośców i brukentalii...).

Tyle wątpliwości przy 1 rabacie... co będzie jak będę próbowała pójść dalej?
Ogród cioci 21:36, 30 paź 2013

Do góry
Jeszcze trochę ogrodu.
i kfiatuch na koniec
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:36, 30 paź 2013

Do góry
Nasz potffór`:
Mój mały raj na ziemi :) 21:33, 30 paź 2013

Do góry
anula_wn napisał(a)
byyyyło uroczo Irenko......

A tu wygląda ze i strasznie też było.
Ogród cioci 21:33, 30 paź 2013

Do góry
Teraz parę fotek. EMuś przyniósł dzisiaj sadzonki berberysów od znajomego ze słowami ja ich nie sadzę. Nie wiem jakie to, chcę żywopłocik z nich zrobić
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:25, 30 paź 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

a tu kilka zdjęć z nimi, są naprawdę śliczne
już w donicach, aby w razie czego szybko schować..

Jestem na bieżąco
Dzięki, że mogłam pospacerować po jesiennym Miłkowie
Zdjęcia z kordylinami są takie klimatyczne
ściskam
Ogrody Madery 21:20, 30 paź 2013

Do góry
Jesli chodzi o Maderę to najwieksze wrazenie robi ogród Monte Palace a Tropical Garden, to najciekawszy ogród na wyspie czesto pomijany przez zorganizowane grupy z uwagi na troche wyzsze ceny biletów..
Tropical Garden to bardzo ciekawe połaczenie kolekcji orginnalnych dzieł sztuki antycznej oraz azulejos czyli płytek ceramicznych recznie malowanych do wykładania scian i fasad budynków z kolekcją roslin tej strefy geograficznej.. nie bez powodu Madera jest okreslana " "botaniczny ogród Pana Boga" z uwagi na swój specyficzny klimat tak bardzo sie rózniacy od połoznych niedaleko Wysp Kanaryjskich...
np. typowymi roslinami uprawianymi na balkonach sa storczyki, w ogrodach rosna
monstery dziurawe ,której dojrzale owoce sa sprzedawane na targowisku. , bardzo dobrze w tym klimacie czuję sie bananowce a krotony rosna w kazdym przydomowym ogrodzie.

na poczatek azulejos...

Jurajski Ogród 21:18, 30 paź 2013

Do góry
Anula, dzięki. poidełko wiem, że masz takie same, nawet jakiś czas temu razem szukałyśmy na All (tzn w tym samym czasie), ale ważne, że nam się obu udało kupić, Ja mam jeszcze z tej serii żeliwne aniołki, o takie:
Makowo na Kociewiu 21:05, 30 paź 2013

Do góry
makkasia napisał(a)

Miałam przerwę, nie wchodziłam na forum bo się szkoliłam i o kawie z ogrodowiskiem mogłam zapomnieć. Jestem i latam po wątkach ale nie da się to zrobić szybko wybaczcie, że nie u wszystkich ślad pozostawię

I ja podobnie, po przerwie, dzisiaj biegam po wątkach.
Ale u Ciebie pozostawiam ślad
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:02, 30 paź 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

Aniu, czy rozmnażałaś je z siewu?
Wilcza Góra 20:59, 30 paź 2013

Do góry
WilczaGora napisał(a)
dobry wieczór Wilczogórskie suszki mówią...

Odlotowe te zdjęcia
Pozdrawiam....ja też nie mogę się już doczekać wiosny
Marzy mi się Siedlisko.... 20:50, 30 paź 2013

Do góry
AniaK napisał(a)

A teraz troszkę słonecznej jesieni.

I jak można nie zachwycić się takim widokiem?

Rododendronowy ogród II. 20:49, 30 paź 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Nie mam żadnych ciekawych ani mniej ciekawych zdjęc to takie smutne jesienne łabędzie pokażę.

Bogdziu, dlaczego piszesz, że łabędzie smutne...raczej majestatyczne....a widziałaś kiedyś wesołe łabędzie
Pozdrawiam
Ogród w Puszczykowie 20:49, 30 paź 2013

Do góry
wietrzyk napisał(a)

Agato
Ależ dokonałaś skrupulatnego podsumowania To o czym piszesz powyżej, to pozostałości po latach pracy w korporacji, postrzegane przeze mnie jako lekkie skrzywienie. Nakłada się pewnie na to i mój charakter. Tak już mam Pracuję nad tym, ale to ciężko się leczy

Haha, to skrupulatne podsumowanie, to pewnie przez to, że pracuję w korporacji. Na szczęście może nie do końca skrzywiona, bo obecnie na niemodnym w tych kręgach urlopie wychowawczym

Asia, charakterku pozazdrościć - już korporacja wiedziała, kogo bierze w swe objęcia. Przecież nie po to, by się z nim piescić Kogoś, kto nie boi się pracy. A w rezultacie Twój ogródek na tym zyskuje, żeś taka a nie inna Doprawdy to pochwały, ja zazdroszczę bardzo.

Napisz bardzo Cię proszę, które moje założenia mogą wyglądać nowocześnie??? Przyjrzę się im, bo zdecydowanie wolałabym pójść w kierunku naturalnego ogrodu.

Tak mi wygląda początek rabaty z iglakami i kulką lampy. Ale być może to moje niewłaściwe odczucie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies