Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W cieniu - zacieniona

W cieniu - zacieniona

bogumila 20:42, 13 lut 2014

EPODLAS napisał(a)
No to hortensje w tym roku zapowiadają się u ciebie pięknie. U nas też prawie wiosennie. Na działkę jadę w następny weekend. Ale tam śniegi zawsze dłużej trzymają.
U nas na działce też mroźniej niż w mieście...a na hortensje czekam...te są ogrodowe...takie...
bogumila 20:44, 13 lut 2014

boguslawa_madejska napisał(a)

Bogusia ile lat ma ten żywopłocik,ja dopiero w ubiegłym roku wsadziłam 80% się przyjęło
...dokładnie nie pamiętam...ale ok. 10 lat...sadziłam go z maleńkich gałązek....pozostałe szpalery są młodsze.
rozajerycha 20:46, 13 lut 2014

Dużo miłości śniegu tylko zimą tyle ile trzeba Bogusiu.
Pozdrawiam i ściskam
martek
bogumila 20:58, 13 lut 2014

Ewa4 napisał(a)
Bogusia a jak te hortensje ukorzeniałas odrazu do ziemi czy w wodzie korzonki puściły bo ja walczę z ukorzenianiem i marne skutki jak ukradłam odnużkę z piętką to mi się ukorzeniła inaczej z łodyg nic nie wyszło.

To są młode sadzonki.Jesienią ścięłam patyczki,bo krzaczki były zbyt rozrośnięte a chciałam je zabrać do piwnicy...są od hortensji ogrodowej.Ogrodowe można ukorzeniać już latem,jak są nowe niekwitnące odrosty z piętką.U mnie ogrodowe przemarzają,wyrzuciłam kilka krzaczorów.Te są nowe odmiany,dostałam je wiosną od Ani Monte i staram się przechować,bo były piękne.

Hortensje typu Limelight,Vanillia Freise ukorzeniam przez odkłady.To najpewniejszy sposób na 100 o/o.Odkłady można robić przez cały rok{przykładam kamieniem}.
Wcześniej próbowałam z patyczkami...mam też,ale to zabawa,mniej się ukorzenia i wolniej rosną.Z odkładów kwitną już w następnym roku,z patyczków nie.Wyjątkiem jest Annabelka,która świetnie się ukorzenia z patyków i nawet część zakwita w tym samym roku...Tak się sprawdza u mnie.

...ale ponudziłam..
bogumila 21:01, 13 lut 2014

rozajerycha napisał(a)
Dużo miłości śniegu tylko zimą tyle ile trzeba Bogusiu.
Pozdrawiam i ściskam
martek
Martusiu...dziękuję.
Joku 21:14, 13 lut 2014

Wypatrzyłam poletko goździków. Dzielisz większa kępę na mniejsze czy robisz sadzonki?
Dodam że widok twojej hodowli wszelakiego rodzaju nieustannie wprawia mnie w zachwyt.
bogumila 21:18, 13 lut 2014

Joku napisał(a)
Wypatrzyłam poletko goździków. Dzielisz większa kępę na mniejsze czy robisz sadzonki?
Dodam że widok twojej hodowli wszelakiego rodzaju nieustannie wprawia mnie w zachwyt.
Robię sadzonki...urywam to,co za długie z łodygi i wysadzam same końcówki.Bardzo się pokładają.Robiłam je jesienią,są w doniczkach,bo nie wiedziałam gdzie je wsadzić.
Bogdzia 22:02, 13 lut 2014

Zawsze jestem pod wrazeniem Twoich upraw parapetowych , trudno się doliczyc ile Ty roślinek sadzisz a zawsze z dobrym skutkiem . Pozdrówka.
bogumila 22:07, 13 lut 2014

Bogdzia napisał(a)
Zawsze jestem pod wrazeniem Twoich upraw parapetowych , trudno się doliczyc ile Ty roślinek sadzisz a zawsze z dobrym skutkiem . Pozdrówka.
Mam też i nietrafione...ale tylko raz...po raz drugi u mnie nie goszczą.
bogumila 08:42, 14 lut 2014

Przyniosłam też z piwnicy agapanty.To będzie ich trzeci sezon...niestety kwitnienie bez efektu....zerowe.
Dam im jeszcze ten rok,poczekam.Były w ciasnych pojemniczkach.W tym roku dam im większą ,glinianą donicę i posadzę wszystkie razem.Nie będę się nad nimi rozczulać...nie chcą,to trudno.
...takie mizeroty...