Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 09:08, 27 paź 2013

Do góry
Witam ( może nie chodzi o przycinanie ale nie chciałam zakładać nowego wątku ) , na innym forum napisali mi że to się raczej nie uda , może ktoś z Was ma inne doświadczenia z przesadzaniem dużych iglaków I( błagam - może ktoś mnie pocieszy i napisze coś pozytywnego ) ale do rzeczy
cyt. "
QUOTE=duduś;6191893]Witam dostałam w "prezencie " wieloletnie iglaki , dwa dni temu wykopane , ale niestety prawie wszystkie nie mają tego głównego korzenia ( wyrywane traktorem ), mają za to b. dużo małych korzonków , czy będzie syzyfową pracą wkopanie tych iglaków , czy jednak jest szansa że się przyjmą?

Uploaded with ImageShack.us

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:07, 27 paź 2013

Do góry
Jest piękna pogoda....... jak latem.... miłego dnia....
Zrobiłam fotki... ale ile można pokazywać to samo.... to już zlatuje na egocentryzm.... o tej porze to już niestety nie ma co pokazywać nowego.

Barierka mnie denerwuje, ale ustawić tu donice będzie ciasno .... barierki do tarasu nie mogę zamocować bo jak pisałam fachowiec zjebutał go i nie da sie niczego zakotwić od góry... musi drażnic na razie tym co jest.. Jakaś osłona musi być, bo mam tu swoja ulubioną łąweczkę poranną i jak widać ustawiam tu buty i takei tam inne rupiecie.... Mogę je chować do domu, ale dom to nie muzeum, tylko miejsce do mieszkania..wygodnego mieszkania i nie będę latać i chować butów za każdym razem..

Jeszcze musimy poszerzyć tę stronę (jak czerwona linia) ścieżki... będzie wygodniej chodzić i lewą stronę trzeba dopasować do prawej strony z szerokością ( do schodów). Bałaganu będzie cd.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:50, 27 paź 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Nie trzeba ale mnie denerwowały poczochrane

Trzeba wiązać, bo po pierwszych śniegach kładą się zaraz, pokazywałam to już dawno w gazetach i jest też o tym w poradnikach jesiennych "Co robimy w ogrodzie"
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/17-co-robimy-w-ogrodzie-w-listopadzie/photos

a obecnie Zdzisław jest w aktualnej Magnolii, jak wiąże trawy w ogrodzie z brzozami.

On to robi przy pomocy "wysupłanych" ze snopka źdźbeł Ale ozdobne sznury są także idealne

Rododendronowy ogród II. 08:49, 27 paź 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Bożenko,wg mnie to nie są grzybki do jedzenia. Pierwszy nie mogę stwierdzić jednoznacznie, ale to nie gąska siwa. Brakuje mi tu wzdłużnych ciemnych smużek od środka kapelusza, no i nie widzę blaszek i trzonu, powinny być lekko żółtawe.Smak mąki jest tu też wskaźnikiem.
A drugi to jakaś maślanka chyba, tych też nie zbieram. Wśród nich są trujące.
Ogólnie o tej porze, to z blaszkowych- tylko opieńka ciemna do pozysku.
Miłej niedzieli.

Zrobiłam mu zdjęcie od spodu ale chyba masz racje że nie sa to gaski choc ja na gaskach się nie znam,

Dzięki Haniu za obejrzenie i miłego dnia życzę.
Wilcza Góra 08:45, 27 paź 2013

Do góry
WilczaGora napisał(a)
Dziękuję wszystkim za dzisiejsze odwiedziny
wnieśliśmy już dziś nasze ogrodowe lampy z tarasu do domu...
Znak, że sezon letni zakończony...
czas zgrabić liście, wyściółkowac rabaty, zrobić kopczyki różom i co ? witaj zimo ???

ojej , prosze niiiiieeee...

Ale ekstra lampy, jeszcze takich nie widziałam
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 08:40, 27 paź 2013

Do góry
Mus owocowy w miejskiej dżungli 08:39, 27 paź 2013

Do góry
Jedyne miejsce w naszym ogródku, gdzie widać bezpośrednio niebo to mały placyk, gdzie postawiliśmy "miejskie" ognisko. Pod tymi drzewami niestety trawa nie najlepiej rośnie i stąd musimy coś wymyślić, aby inaczej zagospodarować przestrzeń pod nimi. Ale chciałabym, żeby też nie zagracić tej maleńkiej i tak przestrzeni. Zwłaszcza, że po obu stronach naszej działki (u jednych i drugich sąsiadów) mamy niemal las

Moja bajka 08:35, 27 paź 2013

Do góry
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 08:32, 27 paź 2013

Do góry
Tłumaczyłam to dawno w innym wątku. O topiarach z cisa.

Z "Brabanta" na dole niezupełnie da się otrzymać szeroką podstawę, bo już jest wyłysiały za sprawą trawy co tam rośnie. Nie powinien rosnąć w trawie po pierwsze. Trawa niszczy jego podstawę Powinien mieć wykrojoną rabatę.

Tłumaczę sztukowanie stożka przy pomocy prostego schematu wyrysowanego tym co mam pod ręką.

Chodzi o to, że jeśli masz zbyt wąski albo nieforemny okaz i chcesz otrzymać z niego stożek, to za nic nie otrzymasz, to rozumie każdy, bo widzisz że mu brakuje do stożka dużo.

Wtedy szarakuła podwiązujesz, dosadzasz mu luki z boku, ale rozumnie żeby uzupełnić tam gdzie brakuje, dobierasz przy tym specjalnie okazy małe, dostawiasz i przymierzasz. Jak już podsadzisz (czyli dosadzisz pod spodem cisa) docinasz wszystko w stożek.

Po kilku cięciach nie będzie widać gdzie się łączą.
Robisz to już w gruncie, nie w donicy bo po prostu się nie da, w powietrzu nie posadzisz. musisz mieć ziemię. No i stabilnie musi być i pewnie że zimą nie zmarznie jak się już tyle napracowałaś.
Moja bajka 08:31, 27 paź 2013

Do góry
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 08:30, 27 paź 2013

Do góry
MuSzka napisał(a)

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam.
jeśli moja tuje mniej więcej tak są ustawione

to mam podsadzić tak?

czy gęściej? czy dookoła całej grupy czy tylko tych dwóch z tyłu?

Nie tak, każdy pojedynczy okaz podsadź dokoła. I podetnij.

Ogród botaniczny w Libercu 08:25, 27 paź 2013

Do góry
Bardzo fajny ogród, warto pojechać.

A roślina wodna o której wspominałaś to wiktoria królewska

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wiktoria_kr%C3%B3lewska

Margoth napisał(a)

Roślina, której nazwę zapomniałam. Dorasta do 3 m średnicy i może utrzymać na wodzie kilkuletnie dziecko:

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:20, 27 paź 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Marzenko wpadłam życzyć miłego weekendu, zmęczona jestem okrutnie ale troszeczkę fotek obejrzałam, a ta jest nie kiepska

Aniu dzisiaj odpoczywamy
Moja bajka 08:20, 27 paź 2013

Do góry
Jeszcze trochę gry światła i cienia. Cudowny spektakl
Ogród cioci 08:14, 27 paź 2013

Do góry
Pięknie posprzątane, ja wczoraj też latałam po ogrodzie. Widzę, że Twoje pelargonie jeszcze ładnie się trzymają. Ja już swoje obcięłam, w tym roku były wyjątkowo nieurokliwe.
Buziaki na niedzielę
Ranczo Edy 08:13, 27 paź 2013

Do góry
u mnie deszcz od rana smutny dzień się zapowiada ale mimo to pozdrawiam serdecznie fotki z okna
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 07:10, 27 paź 2013

Do góry
aga_pe napisał(a)
ogród zachwaszczony, trawa do koszenia.... nie ma nic specjalnego do pokazania

Jak to nie ma!!
To bajka
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 06:33, 27 paź 2013

Do góry
A parę kroków od domu w parku piękna jesień

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 06:07, 27 paź 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
Leon taką znalazł sobie dzisiaj miejscówkę

Leon to rasowy model idealnie tu pasuje
Kwiatowy ogródek Monteverde 02:02, 27 paź 2013

Do góry
Okna mnie się najlepiej w nocy myje, przy księżycu tak syropek, pokrój cebulę i zasyp ja cukrem, oczywiście w słoiczku, puści sok i możesz po łyżeczce jej dawać ja właśnie w szafach robie dobrze, że teraz często jeżdżą i zabierają do schronisk, bo wywalam masę do worków wszystkiego we wtorek następny objazd więc musiałam szykować, żeby nie na ostatnią chwilę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies