Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:07, 24 lip 2015

Do góry
Karolino u mnie miały być dwie odmiany przez niewiedzę mam 4 jakoś mi to nie przeszkadza

Justyno co racja to racja, na przyszły raz się poprawie, pokażę trawnik i chwasty jakie w nim rosną
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:05, 24 lip 2015

Do góry
Miarka biega obok rabaty

Munstead Wood na koniec, trudno uchwycić jej kolor
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:02, 24 lip 2015

Do góry
Limonkowa lilia się wkradła, trzeba ciachnąć do wazonu

Zwykła jeżówka z Supreme Elegance

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:58, 24 lip 2015

Do góry
Nie potrafie się zdecydować, które zdjęcia dodać... to będzie na zapas

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:56, 24 lip 2015

Do góry
Nie zapomniał nikt o bylinowej?

Stipa zaczyna wypuszczać kłosy

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:54, 24 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Zaległe trawki rosnące w buksach

Ptasie łapki

Ice Dance

morrovi Variegata

Evergold w tym miejscu jeszcze nie nabrały żółtego koloru

dziękuję! i jak ja niby mam wybrać któreś? skoro wszystkie cudne?
Bylinowy zachwycający!
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:53, 24 lip 2015

Do góry
Palace Garden Beauty

Lilie

Tej lili koniecznie kupuje więcej, jest przecudowna i ogromna, kwiat ponad 30cm i pachnie

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:50, 24 lip 2015

Do góry
Tak wygląda cześć liliowcaowa na rabacie

Jeszcze raz Forty Second Street, nie zdążyłem wieczorem zdjęcia zrobić, ale nie wiem czy to są budyniowe róże bo mój zakres kolorystyczny nie obejmuje takich kolorów to już zbyt skomplikowane

Zakwitł jeszcze El Desperado

Gaudy Gaudy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:47, 24 lip 2015

Do góry
Zaległe trawki rosnące w buksach

Ptasie łapki

Ice Dance

morrovi Variegata

Evergold w tym miejscu jeszcze nie nabrały żółtego koloru

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:37, 24 lip 2015

Do góry
Aga jeżeli są mocno wyrośnięte to trzeba podzielić całe żurawki przez ukorzenieni pędów tylko uprzedzam, że takie grube zdrewniałe pędy nie zawsze dobrze się ukorzeniają, najlepiej zrób zbliżenie, albo chociaż odmianę podaj

Izo miło mi bardzo i zapraszam oczywiście

Alka ja też mam pokrzyw na łące od groma, ale w tych prawach to strasznie leniwy jestem

Agato u mnie krwawnika zawsze na polu było mnóstwo, teraz jakby zniknął. Muszę się przyjrzeć czy jeszcze rośnie to może wypróbuje jak mnie leń nie złapie

Mateusz dwa opuchalczki po dwóch latach też mogą zrobić kuku
Ogródek Iwony 23:41, 23 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Kurcze Iwonko, ale masz wszystko poukładane takie przedstawienie rabat krok po kroku jest dla wielu pomocne

Łuki, łatwo dojść po zdjęciach, kiedy ...
Zdjęcia wrzucam do folderu: rok / miesiąc
Każde zdjęcie ma w podglądzie datę, więc można uporządkować wydarzenia. Czasami chwilkę trwa wyszukanie odpowiedniej fotki, bo raptem się okazuje, ze stanu przed, jak coś jest jeszcze brzydkie i nijakie nie fotografujemy. Takiego dokumentowania muszę się nauczyć

A jak zaczynałam przygodę z Ogrodowiskiem, najcenniejsze dla mnie były informacje - instrukcje. Wcale nie efekt końcowy, tylko krok po kroku, jak do czegoś dojść, jak osiągnąć zaplanowany efekt
Lubię podczytywać w wolnej chwili pierwsze wątki osób, które dziś mają piękne ogrody, o ich dylematach i niepowodzeniach. Bo nie od razu powstawało wszystko piękne i takie, jak teraz. A roślinki potrzebowały czasu, by się rozrosnąć - z odległościami nasadzeń mam do dziś kłopot
Dlatego czasem opisuję coś, jak instrukcja obsługi - dla innych
Lifting starego ogródka 23:36, 23 lip 2015

Do góry
Jak raz się wpadło w chorobę to umarł w butach, nie znaleziono żadnego skutecznego leku

Bardzo ładne hortensje kupiłaś, z takich krzewów szybko robią się ładne i gęste okazy, grunt to mocno przyciąć wiosną

Na hortensjach dobrze się nie znam, ale widać, że sadzonka była zabiedzona, słabo cięta to bardzo możliwe , że zachowuje się inaczej niż dobrze pielęgnowana roślina.
Moja bajka 23:26, 23 lip 2015

Do góry
Dojrzałem bodziszka
Trawkowa nieźle się rozrosła i widzę, że miskanty też chcą przerosnąć wszystko w około... ja się zastanawiam jak ja wytargam 5 letnią kępę z rabaty bo zbyt się rozpanoszyła
Ogródek Iwony 23:23, 23 lip 2015

Do góry
Kurcze Iwonko, ale masz wszystko poukładane takie przedstawienie rabat krok po kroku jest dla wielu pomocne
Leśne Wzgórze 23:22, 23 lip 2015

Do góry
O kurcze, ale trawnik przyznaj się że malowałaś
Wyobraziłem sobie to bieganie po trawce i te szyszki pod nogami, od razu humor poprawiony
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:40, 23 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Mateusz mszyce owszem uszkadzają rośliny i osłabiają nowe pędy, gdyby je zostawić rośliny dobrze by nie wyglądały, ja usuwałem ręcznie. No, a to że ślimaki nie szkodzą roślinom to większej bzdury nie słyszałem owszem szkodzić nie szkodzą bo jak zjedzą to już nie ma czemu szkodzić. Co roku wiele osób gdyby nie truło ślimaków mieli by po wielu roślinach, chyba żeby zatrudniły osoby do zbierania tego paskudztwa. Ja sam w tym roku wyzbierał kilkaset ślimaków i nie chce wiedzieć jakie miałbym straty gdybym to zostawił

Wiem o co chodzi tylko przypomniało mi się a propo tych mszyc, stwierdzenie tej babki. Jeśli jest tam malutko kilka ślimaczkow no to nie ma co robić afery jak zje dwa listki bo właśnie nieraz skaczemy i dostajemy szału na widok dwóch robaczków
Moja codzienność - ogród Oli 16:09, 23 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Ja mam oby dwie jeżówki w pobliżu i dość się różnią.

Secret Affair jest niższa ma intensywny kolor od samego początku jest ciemny, a później bardzo intensywnie różowy, łodygi są sztywniejsze i dorasta maks do 80cm, kwiaty robią się bardzo kopulaste bo środek jest bardzo gęsto upakowany.

Southern Belle jest zdecydowanie wyższa (100-120cm) i troszkę bardziej wiotka, w fazie rozkwitu kwiaty są jasno różowe, a później robią się ciemne podobnie do Secret Affiar jednak kształt kwiatu jest bardziej płaski, zewnętrzne płatki są dłuższe, a środek mniej upakowany, płatki w środku są większe niż u powyższej odmiany.

No tyle wiem z moich obserwacji

Dzięki Łukasz teraz już wszystko jasne
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:39, 23 lip 2015

Do góry
Mateusz mszyce owszem uszkadzają rośliny i osłabiają nowe pędy, gdyby je zostawić rośliny dobrze by nie wyglądały, ja usuwałem ręcznie. No, a to że ślimaki nie szkodzą roślinom to większej bzdury nie słyszałem owszem szkodzić nie szkodzą bo jak zjedzą to już nie ma czemu szkodzić. Co roku wiele osób gdyby nie truło ślimaków mieli by po wielu roślinach, chyba żeby zatrudniły osoby do zbierania tego paskudztwa. Ja sam w tym roku wyzbierał kilkaset ślimaków i nie chce wiedzieć jakie miałbym straty gdybym to zostawił

Agnieszko spróbuj wyciąć jesienią wszystko i spalić może to w przyszłym roku pomorze. Na razie na floksy nie narzekam, ale trzeb się im przyglądać.

Alka w ogóle nie ograniczane uszkodzą rośliny. Jak gnojówka nie pomorze to przynajmniej naturalnie zasilisz rośliny

Ewo Jadwiszko to jeżówka Solar Flare, ta ze zdjęć sadzona była w zeszłym roku, na zdjęciach tego nie widać, ale tworzyła gęste nie za wysokie kępy sztywnych pędów. Zmienna kolorystycznie w trakcie kwitnienia

Ilono dlatego wykorzystuje ile mogę możliwość podziwiania, to sama przyjemność i na dodatek bardzo ładnie zestawione wszystko ze sobą
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:23, 23 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Cudowne miejsce

Tą jeżówkę muszę mieć

Łukasz co to za jeżówka??? Też muszę ją mieć!

A Red Baron w takiej masie to po prostu obłęd!
Ogród pod trzema dębami 11:02, 23 lip 2015

Do góry
Na chwile tylko z pracy zaglądam, więc odpowiadam na pytania, reszta wieczorem .

Ensata napisał(a)
Super kostrzewy u Ciebie wygladają. Ale masz wielkiego klona. Nie wiem jakim cudem ja go nie widziałam. Co to za trawa, w której rosną jeżówki?Pięknie ogród wygląda. Oczko masz wyłączone?

Oczko duże pracuje cały czas, to małe włączam tylko dla szumu wody, jak siedzimy na tarasie. Woda się z niego rozchlapuje, więc po dłuższym czasie działania trzeba dolewać. Ponieważ dzięki roslinom i preparatowi do oczek mam tam teraz idealną wodę, staram się jej nie uzupełniać kranówą.

Marga napisał(a)
Cudny ogród! Wiem, że sama wszystko projektowałaś. Masz dziewczyno prawdziwy talent!

Ogród jakim go widać na pierwszych zdjęciach projektowała i wykonała firma. Ja jedynie dałam wytyczne, że ma być bylinowy. Tylko rośliny, które dochodziły później, to moje własne pomysły.

malkul napisał(a)

co rosnei za funkią?

To nie są zawilce, to świecznica o białych kwiatach, jeszcze nie kwitnie, a kwiatostany są wysokie na 2m.

siakowa napisał(a)

Tusiawka a powiedz czy w tym miejscu nie miałas swego czasu rdestu? a jeśli dobrze pamiętam to cosie z nim stało?

PS- CUDNIE!!!!

Rdest tam jest, nawet go widać na zdjęciu ale on kwitnie później i ma kwiaty, aż do mrozów. W tym roku wszystko mam opóźnione jakieś 2 tygodnie, przez kapryśną pogodę.

Luki napisał(a)
Coś niebywałego, niesamowity ogród.
Mam takie pytanko, co ile posadzone są graby fastiagiata i czy można prosić zdjęcie tak by było widać ich korony?

Sprawdzę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies