Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kwiatowy ogródek Monteverde 23:46, 05 paź 2013

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Śliczne te niebieskie bodziszki. Czy one rozrastają sie tak, jak różowe? Słonecznej i spokojnej niedzieli życzę. Pozdrawiam.

tak wzajemnie
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:46, 05 paź 2013

Do góry
Dzisiaj obejrzałam program ogrodniczy gdzie mówiono o dbaniu o hosty a konkretnie o to aby nie były zjedzone przez ślimaki i dziurawe po pierwsze trzeba dokładnie oczyścić miejsca wokół host z wszystkich nieczystości jak patyki, liście i chwasty, potem w lutym wysypać miejsca w koło niebieskim granulatem od ślimaków, a gdy pokażą się liście należy pryskać mikstura z czosnku, główkę czosnku zmiażdżyć, gotować w litrze wody 15 minut, potem ostudzić, przecedzić, przechowywać w lodówce, a do pryskania liści stosować 1 łyżkę płynu na litr wody a hosty będą śliczne.
W cieniu - zacieniona 23:43, 05 paź 2013

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Pytanko... przechowywać szczawika razem z tym pietruszkowym korzonkiem?

W pierwszej chwili pomyślałam, że to jakieś paskudne larwy!

Brunery masz piękne, no ale i warunki na Zacienionej idealne do ich uprawy
W cieniu - zacieniona 23:23, 05 paź 2013

Do góry
Bogusiu ta moja brunnera jest olbrzymia jutro ją zmierzę
Marzenie o... 23:23, 05 paź 2013

Do góry
kasiula79 napisał(a)
udało się w końcu posadzić pierwszą część tulipanów na rabacie przy tarasie - ostatecznie (mam nadzieję) wygląda tak:

Bardzo, bardzo, bardzo ładna. Co to za trawki? Stipy? Jak duże będą. Z tulipanami będzie w ogóle bomba!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 23:22, 05 paź 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
kto sieje, ten zbiera, najgorzej, jak się nie pamięta co się siało?!!!!

To naparstnica. Zostaw ją na zimę, wiosną poflancujesz na miejsce stałe.

Liście podobne też są do szałwii muszkatołowej.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 23:16, 05 paź 2013

Do góry
28 sierpień

4 pażdziernik
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 23:13, 05 paź 2013

Do góry
Dupka blada to chyba już jest...

Historia pewnej runianki...
Niestety zdjęć mało wylukalam...

28 kwiecień

tu w grupie, widać że nie jest soczyscie zielona ale to po zimie więc pewnie dlatego...

to z 19 lipca - już widac zmiane koloru..

wygląda jakby po prostu więdła...
Rododendronowy ogród II. 23:10, 05 paź 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Dawno tu nie byłam. A takie piękne kępy zimowitów pokazujesz.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:09, 05 paź 2013

Do góry
jeszcze krokusy nie posadziałam

no i jak kupować tylko jeden kolor to nie wiem ja nie umię

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:57, 05 paź 2013

Do góry
rano lód w poidełkach - skandal i tyle liści opadło i cieszyć się nie ma jak tymi kolorami

za to róże jakby nie wzruszone choć już nie takie tęgie

zostało mi jeszcze sporo do posadzenia - w tym roku odnawiam pogłowie bo ostatnie 2 lata sadziłam mało

co roku mam dylemat kupić tulipany wszystkie jednakowe żeby było tak gładko - i chyba mi się to nie uda znów nakupiłam różnaistych
co zrobić uwielbiam je wiosną obserwować

O....! 22:54, 05 paź 2013

Do góry
Agnieszko, ta biała okrywowa to White Cover, pachnie bardzo delikatnie i przyjemnie

Eliza, tak, mój winobluszcz na słupie ma jeszcze mnóstwo liści, właśnie sie przebarwiają ( ale u mnie nie było przymrozkow) i te dwie 'nogi' są już od kilku lat pokryte gestwiną zdrewniałych pędów
tak wyglądało to dzisiaj...

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:49, 05 paź 2013

Do góry
asc napisał(a)

Operacja wydzierania choinki... wielka jest i szkoda mi ja wyrzucić.. wyciągaliśmy lebiodką...

Ale dobry pomysł. Wart zapamiętania.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:48, 05 paź 2013

Do góry
posadzone kupki znaczyłam gałązkami po liliowcach i podlewałam - jest susza nadal a wodę ze studni małej wychlapałam

w tym czasie właściciel trawnika dokonał koszenia - jak się skosi to jakby dywan odkurzyć choć koszenie teraz to i odkurzanie z liści -
więc trochę mi ulżyło jak zobaczyłam skoszoną trawę

przydał by się nowy kancik

Kondziowy Ogród :) 22:47, 05 paź 2013

Do góry
Mathildis napisał(a)
hi hi hi
Ogród w skali mikro :) 22:43, 05 paź 2013

Do góry
asc napisał(a)
Trochę opisałam u siebie.... resztę jutro, bo duracelki sie wyczerpały....... ale nie wiem czy wiesz.. ale jeszcze do Ciebie przyjdę.. chyba że zabronisz

Ty jesteś swoja baba Mikrokosmos jest fajny... i robimy oprotestowanie tego domu weselnego... przyjdę pikietować......

Tak się zgadałyśmy, że nie było czasu na foty, a potem było ciemno..... jak trafiłyśmy pod adres też u mnie

Ale wy wszystkie jeteście laski...jezu...i to jakie laski !!

Elus - zazdroszcze spotkania, te kobitki ( i faceci też ..) z O to są wszystkie super fajne i wesołe, i serdeczne. takie że nudzic sie z nimi nie da... zastanawiam sie skąd taki fenomen sie bierze....
A twój malutki ogródek wygląda ślicznie widziany oczmi innych osób, masz mnóstwo roslin i jest super !
O....! 22:40, 05 paź 2013

Do góry
witam Was
Zbysiu, Ania bardzo ładnie wszystko wyjaśniła (też była i widziała ), o to wlaśnie chodzi aby w tę glinę nic nie wpadało, wcześniej musieliśmy też nawieźć mnostwo wywrotek ziemi aby wyrównać ten jar/koleiny ktore od lat sie wytworzyły...a potem ta przywieziona ziemia była przez spychacz wyrównywana ( to pokazałam) a potem ubijana przez kilka godzin ( tak więc Urszulko walec był...)
o, ten...

GorAna, nam wyjaśnili, że to nie droga gminna, więc nie będą jej utwardzać/wykonywać
Bogdziu, nasi sąsiedzi będą z niej korzystać, ale nikt nie partycypuje w kosztach...
zdecydowaliśmy się sami na to i tyle...
będą jeszcze przywiezione kamienie ( tzw kliniec) i też ubite , bagatela, na 300m i zrobiona fosa...
Mój 4 arowy azyl... 22:40, 05 paź 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Dzisiejszy dzień był pod znakiem słońca i... motyli! Wprost oszalały i całymi grupkami obsiadały złocień czerwonawy, który - mimo przymrozków - kwitnie w najlepsze!

Kto spostrzegawczy, to naliczy ich tu osiem!

Spostrzegawczy, to może naliczy
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:39, 05 paź 2013

Do góry
skosiłam trawę, krócej niż zwykle- niezłe siano się ukazało. jutro wertykulacja i nawóz jesienny. trochę z opóźnieniem, ale czasu brak niestety. dobrze, że nie pada od kilku dni i w najbliższym czasie będzie ładna pogoda, uda się wszystko zrobić.
wertykulacja płytka? czyli regulacja głębokości na najwyższym poziomie, lub jedno "oczko" niżej, żeby zebrać filc? a taka konkretna na wiosnę? I na wiosnę aeracja + piaskowanie (mam ciężką, nieprzepuszczalną ziemię)?

tu gdzie trawa jeszcze nie skoszona planuję rabatę, może w połowie jakieś drzewo a pod nim ławka. A może taka rabata z ławką po przeciwnej stronie, na słoneczku? Thuje zacieniają ten pas (jest to strona pd), po ostatniej zimie długo leżał na nim śnieg, nie pomyślałam, żeby go rozgarnąć, i cała trawa zgniła, więc musiałam posiać ten pas od nowa. Zawsze ziemia jest wilgotna i wchodzi mech, podczas koszenia trawa oblepia kółka kosiarki. Także trzeba zasadzić cieniolubne roślinki, przykryć korą i problem z głowy.

po dzisiejszym koszeniu tak wygląda moje "lądowisko dla helikoptera", jak to określił mój znajomy . straszne siano
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:38, 05 paź 2013

Do góry
JoannA napisał(a)
A na dowód na to, że w lesie są grzybki fotki.
To przerobione zbiory z dnia wczorajszego

a te zebrane dzisiaj jeszcze się moczą bo to troche brudasy są

pozdrawiam wszystkich odwiedzających

Ładne grzybobranie zaprawy też wyglądają smacznie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies