Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Do raju daleko - u Ewy 11:09, 07 lip 2022

Do góry
Tu zaczyna królować ożanka. Strasznie zawładnęła tą rabatą. Zagłuszyła róże.
W tle widać już hortensje ogrodowe, które lada moment pokażą kolor.

i takie tam różności

Do raju daleko - u Ewy 11:05, 07 lip 2022

Do góry
Eden Rose też kwitnie dość długo.

Św. Tereska z Liesieux z różowym przetacznikiem w przedogródku

Mój najpóźniejdzy clematis - Kiri Te Kanawa

Do raju daleko - u Ewy 10:52, 07 lip 2022

Do góry
Leonardo nadal w pełnym rozkwicie. To róża długokwitnąca.

Herzogin Christiana dopiero się rozkręca

Do raju daleko - u Ewy 10:49, 07 lip 2022

Do góry
Frisbee już w kolorach

Zakuoiłam takie śliczne dalie. Kolor żywszy niż na zdjęciach. Widac je z daleka na rabacie.

Wymarzony sielankowy ogród..... 10:48, 07 lip 2022

Do góry
Monia81 napisał(a)

Anula dziękuję no uwielbiam tą łączkę, ale reszty to ostatnio nie ogarniam... starsze rabaty już teraz same dają radę, chwasty mają trudność się przebić przez byliny, ale tam gdzie pustawo to rosną jak szalone, pocieszam się że te młode rabaty w przyszłym roku już powinny być bardziej zarośnięte przez byliny, więc powinno być ok

Monia a my się do Was wybieramy i dotrzeć nie możemy, musimy się kiedyś umówić,
dawno spotkanka nie było
W ogrodzie jest zjawiskowo jak na łąkach a przy domu nowocześnie i elegancko
buziaki
Do raju daleko - u Ewy 10:44, 07 lip 2022

Do góry
A co u moich hortensji?
nn w kolorze pudrowego różu już prawie się rozwinęła. Nie znam jej nazwy. Lubię ja za to, że niezawodnie kwitnie i jest pierwsza, która nabiera koloru.

Schloss Wackerbarth na razie w większości ma zielone kwiaty, ale już na nednym widać zaczerwienienie.

Magical Nobless zieloniutka

Podobnie z Princess Dianą

Wszystkiego po trochu 10:39, 07 lip 2022

Do góry
vita napisał(a)
Często zaglądam i jestem nieustannie pod wielkim wrażeniem Nie mam szans na takie hortensje, nie mam. Byłam dzisiaj niemal na Wołyniu, takie rozległe obszary, podmokłe, bociany po drodze chodzą, trzeba hamować z impetem. No i napatoczyłam się na te niebieszczejące hortki. Postanowiłam zgłębić temat na miejscu. Wiem, powiedziałaś mi, że każda niebieska hortensja to efekt zabiegów różnych, bądź naturalnie kwaśne podłoże. Żałuję, że fotek nie zrobiłam. Opuszczone domostwo na sprzedaż, w przedogródku morze hortensji, 20 procent różowych, reszta intensywnie niebieskich. Czy w opuszczonym domostwie dba ktoś o intensywne zakwaszanie? Dopytałam, domostwo jest na sprzedaż kilka ładnych lat. Kwitną jedne na niebiesko inne na różowo w tak bliskim sąsiedztwie?
A w drugim miejscu, (ach jaka nachalna potrafię być!), powiedziała mi babka, że hortka zakwitła właśnie po 10 latach, na niebiesko i ona nic nie robiła. Nic. I co powiesz?
No, mam materiał z obu miejsc i jestem znowu na fali
Wciornastkom można coś zadać?

Róże obłędne, wszystko masz takie piękne, tylko kontemplować

Dziękuję że zaglądasz, szkoda że u siebie jesteś tak rzadko
Z tego Twojego opisu aż nabrałam ochoty na tę posiadłość ze starymi hortensjami w ogrodzie. A swoją drogą dziwne, że ludzie jeszcze tego nie rozgrabili, nie wykopali.
Vita, powiedziałam, że to kwestia nie tylko kwaśnego podłoża ale jednocześnie zawartości pierwiastka glinu - Al- w glebie. Jeśli masz kwaśne podłoże a nie ma tam glinu to będą tylko różowe.
W tym domostwie nie wiesz co ktoś tam kiedyś robił, co wylewał, czy składował.
Nie potrafię Ci wyjaśnić że jedna po 10 latach zakwitła na niebiesko, może w ogóle słabo kwitła i babka tego nie zanotowała, a ta zima była tak deliktana dla ogrodówek że zakwitła pięknie i kobieta zauważyła ten kolor .
Wiem, też że długo nie uprawiana ziemia sama się zakwasza.

Zobacz moje ogrodówki, mam dwie w tym miejscu, kiedyś były czysto różowe,

jak ta ( która rośnie raczej na zasadowej ziemi, dawno nie badałam, ale staram się zakwaszać)

potem zaczęłam je podsypywać nawozem do hortensji który miał zawartość glinu, potem sama kupiłam ten dezodorant o którym Ci mówiłam i pokruszyłam, więcej pod jedną i

zobacz ją dziś

i mniej pod drugą,

Kupiłam w necie siarczan glinu, 5 kg , raczej za dużo dla mnie ,jak będziesz to mogę się podzielić.

Do raju daleko - u Ewy 10:35, 07 lip 2022

Do góry
Kasya napisał(a)

Ja tez tyle ze u mnie bukietowe

U mnie pół na poł. 7 donic z bukietowymi i 8 z ogrodowymi.

Nowa trawa z rolki - pielęgnacja, porada 10:26, 07 lip 2022

Do góry
To jeszcze dopytam. Po niższym skoszeniu w niektórych miejscach widać trochę czarną ziemię. Warto w tym miejscu dorzuć nasion trawy, czy jednak dać czas i samo zarośnie w tych miejscach
Droga do spełnienia 10:22, 07 lip 2022

Do góry
Dziewczyny bardzo Wam dziękuję

upały i gips to złe połączenie

ogród się ugotował i wysechł - z uwagi a suszę i ograniczanie zużycia wody
trzeba będzie pomyśleć o linii kroplującej bo szkoda roślin - ale to na przyszły rok

nie padało miesiąc ponad trawa całkiem wyschła i szeleści pod nogami róże się ugotowały - prócz jednych - heidetraum -tegoroczny nabytek który cudnie kwitnie

reszta ledwo zipie
zarośnięta chwastami zwiędnięta wyschnięta itp.

praca w ogrodzie zabroniona ale może coś podłubię delikatnie lewą ręką

wczoraj popadało i przedwczoraj nareszcie trochę wody ale to i tak wszystko mało

podziwia wasze ogródki z lekką zazdrością
macham
Droga do spełnienia 10:14, 07 lip 2022

Do góry
Kawa napisał(a)
po upałach ogród odetchnął, deszcze uzupełniły zapasy, chociaż trawnik woła o pomstę to nieba, ale nie wiem czemu nim sie najmniej przejmuję, w końcu odrośnie
leonardo da vinci szaleje warto było kulkować
lavender ice wymęczona przesadzaniem do tego ułamana - w tym roku bieda..nie wiem czy sie w końcu te krzaczki (czytaj pojedyncze gałązki) wezmą w garść , czekam a przyszły rok
a to ostatnia to nie wiem , ciągle mylę ale chyba princess alexandra of kent

Ależ ja dawno u Ciebie nie byłam! (Na swoje usprawiedliwienie mam tyle,ze na swoim wątku tez mało jestem ) a tu takie zmiany... taras wymiata, toz to etsrada normalnie
Piekne te fiolety , wszystko Ci rosnie jak na drożdżach
Rysunek mnie rozbroił
Jankowskie Jeziorany - las, woda, cień 10:12, 07 lip 2022

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Wyszła nam mała plaża

[img

Witaj, jestem cichym podglądaczem pięknego wątku Wielkie uznania jak przemieniliście kawałek starej działeczki!

Zdradź mi proszę skąd pochodzi komplet mebli z tarasu wejściowego? Właśnie czegoś takie szukam do siebie.

Z góry dziękuję.

Grzebiuszka ziemna 10:11, 07 lip 2022

Do góry

No, no! ładnie, solidnie, a jak róże ją opanują no to będzie pięknie podziwiam, kawał dużej roboty
Ogród z zegarem 10:05, 07 lip 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Różana rzeczka rządzi (chwasty uprzejmie pomijamy wzrokiem )

No piekna ta rzeczka Dawno u Ciebie nie byłam a wszystko tak sie rozrosło! Piekne masz widoki z balkonu
Przerabianie ogródka pod swój gust 09:50, 07 lip 2022

Do góry
Lece poczytac co u was

Przerabianie ogródka pod swój gust 09:43, 07 lip 2022

Do góry

Przerabianie ogródka pod swój gust 09:16, 07 lip 2022

Do góry
Mala aktualizacja

W tym roku jestem rozczarowana niektorymi jezowkami.Jednak te podstawowe odmiany sprawdzaja sie u mnie najlepiej. Te nowe po 3 latach sa mikre. Niskie, kwiaty male, pomimo nawozenia niestety.

Dzielżan ogrodowy (Helenium x hybridum) 09:08, 07 lip 2022

Do góry
Moze ktos mial taki przypadek i moglby mi wytlumaczyc co sie tu stalo? Na poczatku czerwca przycielam czesc pedow tego dzielzana.Czesc nieprzycieta zakwitla oczywiscie wczesniej ale zupelnie innymi kwiatami. Ta czesc przycieta zakwitla normalnymi kwiatami. Ta nieprzycieta ma normalne liscie jak reszta ale kwiaty jak skabioza.

Jak feniks z popiołów 08:18, 07 lip 2022

Do góry
wiklasia napisał(a)

Niedonuda. Tak wygląda Jeżóweczki to takie energetyki, rozweselacze, zaś tu człowiek zaduma się, wysączy widoczek, zapuści w subtelności, ach.....
Sałatka pokrzywowa 08:15, 07 lip 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)

To tyle na dziś

Dzień dobry! Witam się
Przyszłam od Magary za sprawą maczków.

Bardzo pięknie i kwietnie tu u Ciebie.
A ten widoczek bajeczny. Siedziałabym…
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies