Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

CHINY - ogrody w Shuzhou, Tong Lee, Hongzou, Szanghaj, Pekin i Shaolin 13:28, 27 wrz 2013

Do góry
kasiek napisał(a)

Oj śliczności...
Wilcza Góra 13:09, 27 wrz 2013

Do góry
zaklinam jesień kolorami

astry nowobelgiskie

owoce dereia, kaliny, berberysów, i suchodrzewu tatarskiego

Leicesteria i jej owoce (na marginesie przemarza prawie do samej ziemi każdej zimy)

róże, moje ulubione, na pierwszym planie Nostalgie

Wilcza Góra 12:56, 27 wrz 2013

Do góry
chwytam jesień póki czas...

Pszczelarnia 12:39, 27 wrz 2013

Do góry
Jestem pod wrażeniem zachwytu miłych Gości.

Magdo z Chrzanowa witam Cię.
Marzyciele pomagają swoim marzeniom. Kiedyś było tak:

I tak:

Leśne Wzgórze 12:29, 27 wrz 2013

Do góry
kasiek napisał(a)
Duchy obłędne - to wapienie?
I sliczne wrzosowisko, niech no tylko sie rozrosnie

Wapienne nie są, ale nie umiem powiedzieć co to dokładnie za kamień, po prostu mi się podobał i nie wnikałam w szczegóły
Ogród ogrodniczki 12:28, 27 wrz 2013

Do góry
Gosiu na tyłach jest posadzona turzyca palmowa.
Ona jest dość szeroka,ale coś z przodu chcę posadzić dla koloru.
Za turzycą jest już skarpa w stronę strumienia.
A ostnica to moje marzenie i chcę żeby tam nadawała zwiewności.
Jak będę usuwać rośliny obok,np.pięciornik to rozsadzę te trawy szerzej.
Tzn.w miarę jak się będą rozrastać.
Chyba że dla koloru to jeszcze coś innego wprowadzać,ale co to nie wiem.
Jest jeszcze taka opcja że pięciornik wysadzę dziś i zrobi się miejsce dla reszty.

Tutaj zobrazowałam moje zamiary.

Kondziowy Ogród :) 12:18, 27 wrz 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)
ostatnie fotki hi hi hi

Kondziu, to Twój ogród???
Ogród niby nowoczesny ale... 12:15, 27 wrz 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)
Wklejam plan tarasu i zdjęcia poglądowe...bo tu chcialabym zrobić rewolucję...
Marzy mi się taras nowoczesny i minimalistyczny...ale czy to u mnie mozliwe? Hmmm....

i tak patrząc od prawej jest warzywnik, te płotki zaokrąglone wywalam i w ich miejsce chciałabym gabiony jako murek oddzielający od części warzywnej.

Idziemy w lewo....ten płotek musi zostać..

dalej w lewo...

Tu zostal ślad po basenie, który zakończył swój żywot a nowego już nie planujemy...
Tak sobie gdybam, ze może na tle thuji zamontować lusro...
Kratka drewniana stoi tymczasowo - jest do wywiezienia tylko auto za małe

I tu jeszcze sobie pomyślałam aby na tę ściane też dać gabiony - ale nie całą ale na zasadzie
gabion - tuje - gabion
lub
tuje - gabion - tuje

no to sie będzie działo, jak nic rewolucja, dobrze, że przemyślana
dzis rano o mało nie spadłam z krzesła, mojemu sie zachciało budowania domu, na razie odpowiedziałam mu milczeniem

Ogród do kwadratu 12:11, 27 wrz 2013

Do góry
gusiarz napisał(a)
Jesień...
Pozdrawiam niedzielnie

I moje potffory... inaczej nie da się ich nazwać

do kwadratu zachwyca! szklarenka boska!
Kubusiowo II 12:06, 27 wrz 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Ewelina już zapisałam

Beatko

Ewa byłam

Zawitko nie byłam w Kubusiowie Byłyśmy razem z mamą i Kubą na grzybkach w Puszczy Piskiej

Nie miałam nawet czasu zdjęć robić na wypadzie weekendowo-grzybowym bo najpierw, śniadanie, potem grzyby, potem obiad, potem grzyby, potem gry różniste z Kubą, a potem to już na twarz padałam Mam jedynie takie

jaki Kubus cudny, no i te grzyby!!!
a cytat z Fejsika, stale na czasie, zawsze o tym pamietam, zwłaszcza, że mam starszą mame i ja też sie do tej starości zblizam, ćmokam Gosiu
p.s. tuje Danica sa sliczne, bardzo je lubię
Co z tym ogródeczkiem począć 12:03, 27 wrz 2013

Do góry
ewa004 napisał(a)
Oto i moje pięknoszki

Przy dwóch sadzonkach troszkę się obłupało a więc uciachałam nożykiem i wyszły mi jeszcze trzy takie malutkie
Posadziłam tu

posadzĘ tam jeszcze cebulowe ,dosypię kory a na wiosnę ciurkadełko i żwirek i FINITO

no i rewelacja, jeszcze cebulki i aby do wiosny
Mój ogród w cieniu drzew 11:45, 27 wrz 2013

Do góry
Tak tu cichutko .... miałam nadzieję, na jakieś jesienne zdjątka
Pod kasztanem spróbowałabym runiankę, tojeść rozesłaną lub barwinek (zwykły lub Variegata), z kwitnących podobno niecierpki dobrze radzą sobie w cieniu (mam zamiar to sprawdzić w następnym sezonie) z pnączy przywarka japońska, można by spróbować z hortensją, wszystkie te rośliny lubią cień/ półcień ale lubią też wilgoć więc wszystko pod kasztanem na pewno musiałabyś podlewać

Moim zdaniem nawet przykrycie tego korą i postawienie jakiś donic no z funkiami poprawiłoby wygląd tego miejsca, Tak na szybko może jak spojrzysz to wpadnie Ci jakiś pomysł do głowy:

przydałoby się coś jeszcze pomiędzy niecierpkiem a żywopłotem, ale pomysła mi brak
I tak pomyślałam może drugą ławeczkę pod ten kasztan?

Tojeść szybko się rozrasta - u mnie rośnie w dość ekstremalnych warunkach i daje radę, barwinek i runianka Vareigata nie muszą kwitnąć będą ładnie zdobić pstrymi liśćmi
Ogród w skali mikro :) 11:45, 27 wrz 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)

Nooo to zobacz

Przesunę tą rabatę podwyższoną do krawędzi lustra i zrobi się plac

Ela świetnie! cieszę się, że z synusiem lepiej i jak zwykle u ciebie, humoru sporo, człek od razu zdrowszy i na dodatek świetnych gości, jajcarskich oczekujesz, ależ fajnie
Borówcowy raj 11:37, 27 wrz 2013

Do góry
Borbetka napisał(a)
Aj, nie pisałam tyle dni, bo nie wiedziałam co mam napisać po tylu komplementach. Ja nigdy nie wiem, co mam powiedzieć.
Aniu asc - uśmiałam się, masz talent komiczny jak moja ukochana Ellen Degeneres .
Dziewczyny, w podziękowaniu za tak miłe słowa poleciałam fotki porobić, co ostatnio działo się u mnie ... no oprócz wpraszania się na spotkanie z Gospodarzami tego forum .
Kupiłam taką czerwoną trawkę, podoba mi się bardzo, ale może nie przezimować:

Kontrasty:

Koszyki miały być zupełnie inne, a wyszło jak wyszło (zapomniałam mchu natkać):

No i kanty porobiłam:

o rany! ja teraz nie powinnam tego oglądać, bo u mnie bajzel na maksa, chwasty, kanciki stare, niedokończone cięcie!!
ale chociaz tu sobie popatrzę, masz naprawdę świetnie zrobiony i zadbany ogród komplementy zas łużone

Wizytówka - Wilcza Góra - nasze miejsce na ziemi 11:36, 27 wrz 2013

Do góry

Ogród na torfowisku 11:35, 27 wrz 2013

Do góry
Dziękuję za odwiedziny i za miłe słowa.
Dawno nie pokazywałam moich poczynań, postaram się to nadrobić w najbliższym czasie.
Wiele rabat przeżyło w tym sezonie prawdziwą rewolucję
A tam pod płotem sąsiad sam posadził tuje, lecz nie przeżyły ponieważ jest tam za mokro.Ja postawiłam spróbować z tsugą.
Róża the fairy poplątała się z lawendą.

A tu wiosna na bagnie

Kondziowy Ogród :) 11:28, 27 wrz 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)
ostatnie fotki hi hi hi

zrobiłem bonsai hi hi hi zobaczymy co z tego wyszło na razie jest w tym miejscu ale jak wyjdzie to zmieni swoje miejsce

rewelacyjnie, aż odżyłam, patrząc na to no i strumień z trawami, na 6!!!
Witam gorąco :) 11:25, 27 wrz 2013

Do góry
Zrobiło się zimno to i czsu więcej na siedzenie przed komputerem. Najbliższe dni mają być słoneczne , będzie możliwość popracować w ogródku. Przygotować to i owo na zimę. To może troszkę "słońca" pokażę.
Pilny ogród Moni 11:24, 27 wrz 2013

Do góry
Rabata przy domu

Przepraszam, że macie ją do góry nogami, ale strasznie się uparła, najwyraźniej tak musi być.
U góry znajduje się dom, później podjazd do niego szrokości prawie 5 m, a później właśnie ta rabata.
Od lewej strony: to żółte z czerwoną obwódką to jest kostka w tamtym miejscu ma być wiata na drewno bądź samochód. Jeszcze nie wiem jak będzie dokładnie wyglądała i dokąd będzie sięgać, ale mniej więcej na wysokość derenia white gold, który jest po prawej stronie, przed nim 7 rozchodników okazałych purple emperor, a jeszcze przed nimi 3 jałowce płożące 'Golden Carpet'. Ta kulka ciemna to Buk płaczący 'purple fountain', przed nim ławka i ścieżka z płyt piaskowca. To zielone po lewej stronie to jest już ten pas wjazdowy i krzewy przy nim ( jeszcze w wersji różanej, ale to się wszystko zmieni).
Rośliny, króte tu przedstawiłam już zakupiłam, ale jeszcze nie zasadziłam. Mam nadzieję, że te zakupy nie były wielkim błędem. Zastanawiam się nad przeniesieniem buka w inne miejsce (zamiast klonu, którego nie mogę dostać, a mogę mieć z nim później problemy) ale jakoś mi tam nie pasuje.
Wymiary: brzeg widoczny u góry dochodzący do "rabaty wjazdowej" ma 10 m długości, jest to najktótsza linia długości, od niej na lewo odchodzi skos prawie 3 m, a lewy bok ma 3 m. Także od strony siatki (u dołu) ta rabata jest dłuższa, zresztą możemy wyjść za pasek wjazdowy w zależności jak poprowadzimy tę rabatę. Szerokość 5,6 m
Miejsce: gleba jest w miarę dobra, rano trochę cienia, później słońce. Ogólnie bym nazwała stanowisko półcieniste. Tutaj problem jest taki, że w to miejsce spływa cała wody z dużej części kostki, dlatego zaplanowałam tu jałowce żeby mi ziemię trzymały. Mam jeszcze dla tego miejsca ognika szkarłatnego 'red column' i cyprysik groszkowy 'filifera aurea', ale nie wiem jak to wszystko zasadzić, żeby dobrze wyglądało.
Proszę o pomoc i pozdrawiam wszystkich odwiedzających mój wątek
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:23, 27 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A na koniec dekoracja z zimowitów. Super prosta i zaskakująca.

ten minimalizm urzeka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies