Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Makowo na Kociewiu 16:31, 10 lis 2013

Do góry
dzisiaj w lesie
Imperata cylindryczna - Imperata cylindrica 'Red Baron' 16:31, 10 lis 2013

Do góry

Czy to jest Red Baron? Kupiłam doniczkę i porozsadzałam nawet nie pieliłam żeby rósł i już dziś mam ładne kępki .
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 16:31, 10 lis 2013

Do góry
Gabi wszystkiego najlepszego sciskam Kochana mocnoooo
ciacho dla Ciebie
Ogród w Holandii 16:17, 10 lis 2013

Do góry
a ja jesienne fotki ku pamięci dodam. Bardzo był dziś piękny dzień

James Galway - juz trochę mu chyba zimno

i dereń elegantissima - uroczo wkracza w stan spoczynku
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:13, 10 lis 2013

Do góry

1. Pienna forma
2. Pole wrzosów wrzośców lub żurawek
3. Pole innego koloru wrzosów wrzośców lub zurawek
4.Trawki średnie (molinia Variegata', lub Carex testacea
5. Kuliste berberysy
6. a pod berberysami pole wrzośców różowych
7. Wrzosy o pomarańczowym zabarwieniu
8. Placki zielone to jakieś formy gniazdowe świerków czy inne iglaki ale trzy jednakowe.
Małymi kroczkami do celu... 16:11, 10 lis 2013

Do góry
Mój dzisiejszy zakup, nie mogłam się oprzeć

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 16:10, 10 lis 2013

Do góry
I nie doczekałam wczoraj szampana...padłam przed 24-tą
Ale dziś zostawiam gratki nasz kolejna skarbnico wiedzy

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:01, 10 lis 2013

Do góry
dziekuje serdecznie za rady i jeśli bede Panie w okolicy Ostrołęki to serdecznie zapraszam na kawke
jesli nie byloby problemem to bardzo bym prosila o ocene jeszcze tej rabaty z tyłu od stawu konczy sie pionowym murem kamiennym do wody i zwisaja z niego galazki mojego formanka tylko ten przod mi nie bardzo wychodzi
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:58, 10 lis 2013

Do góry
asc napisał(a)

Zimno, brzydko.... a łapki zajmij czymś innym, to nie pora na trawki ...ale u Ciebie już napisałam..

Tak mi się rozsiały z 3 kępek po lewej stronie stipy.... w kostce też stipy...

Świetnie się te stipy prezentują...ja też zauważyłam siewki u siebie...duuuużo mniejsze ale też są.
No ale moje dopiero w tym roku sadzone...
Ale patrząc na Twoje utwierdzam się w przekonaniu, że warto je mieć..nawet jak wymarzną
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:52, 10 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dobre rady Małgosik kilka postów powyżej, ale w tym przypadku jest ok, co powyżej napisałam, są powtarzane gatunki Kompozycja wygląda ładnie.

Dodałabym wyższe rośliny pod murem, np. hortensje bukietowe, potem można je przywiązać do muru, żeby się nie pokładały na resztą na dole, po lewej dałabym różę pnącą albo inne pnącze, Ociepli się ściana.

Po prawej te kolumny to może być cis Fastigiata Aurea.

dopiero zauważyłam te wysokie wiśnie Umbraculifera tam rosną?
Właśnie brakowało mi czegoś wyższego....
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:52, 10 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dobre rady Małgosik kilka postów powyżej, ale w tym przypadku jest ok, co powyżej napisałam, są powtarzane gatunki Kompozycja wygląda ładnie.

Dodałabym wyższe rośliny pod murem, np. hortensje bukietowe, potem można je przywiązać do muru, żeby się nie pokładały na resztą na dole, po lewej dałabym różę pnącą albo inne pnącze, Ociepli się ściana.

jednak wertowanie tego forum od roku daje efekty kupilam nawet juz identyczne roślinki jakie mi Pani napisala czyli roze i hortensje tyle ze sie balam ze znowu zrobie okrutnisty balagan a jednak nie? ciesze sie bardzo
co do cisow to juz sie nie zmieszcza poniewaz kostka z bukszpanu przy ostatnim klonie juz konczy te wyspę wiec czy ja wydluzac?
Działka prawie w Borach Tucholskich 15:48, 10 lis 2013

Do góry
Natalia

Krysia tylko czasami i w wybranych miejscach niestety

Gosia jak zwykle podwójnie

późnojesienna rzeczywistość

kiedyś miałem babkę o bordowych liściach to jakieś pozostałości(siewka)

Ciemiernik - Helleborus 15:46, 10 lis 2013

Do góry
karol napisał(a)

Tu widać, że więcej jest takich egzemplarzy skłonnych do jesiennego kwitnienia.
Są bardzo eleganckie. Ale co będzie wiosną?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:46, 10 lis 2013

Do góry

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:45, 10 lis 2013

Do góry
wiolka napisał(a)
witam was wszystkich serdecznie jestem tu nowiutka i chcialabym prosic was o rade bo juz maz mi grozi wyprowadzka jak biega po dzialce z duzym cisem a ja ciagle nie wiem gdzie go posadzic prosze was bardzo o ocene tego co mi wyszlo

violka, ja bym tu dała tylko 1 dominantę, w tej chwili masz 2
coś szczepiongo na pniu, ale wysoko, na środku, bo wokół pusta duża przestrzeń i wydaje mi się, że coś wyższego ładniej by wyglądało niż ta mała wierzba czy co to jest.....
dodatkowo mniej gatunków tych kwiatów, a za to więcj sztuk, bardziej plamami niż jakoś symetrycznie poustawiane
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 15:39, 10 lis 2013

Do góry
Gabi - wszystkiego co najlepsze!!!

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:37, 10 lis 2013

Do góry
wiolka napisał(a)
dziekuje bardzo za zainteresowanie i chec pomocy musze dokonczyc to co zaczelam a juz mam dosyc biegania z jednego konca dzialki na drugi i przesadzania -mam ok 1h ogrodu i straszny w nim balagan chcialabym to wszystko troche upozadkowac a jednoczesnie zaslonic niefajna architekture sasiadow bo mur o wysokosci 2,5m okazal sie za niski niestety zrobilam zdjecie tej rabaty z zawijasami i mi sie wydaje ze w tym miejscu chyba beda ok z przodu ten wysypany kamien to droga
prosze o ocene

w moim odczuciu jako laika rabata jest troszkę nieuporządkowana
Danusia pisała mi kiedyś, że taka długa i wąska rabata powinna być obsadzona rytmicznie, należy powtarzać gatunki, jak jest ich za dużo, robi się lekki bałagan

Zajrzy do ogródów Danusi, np ogród zimozielony, warto podejrzeć rozwiązania.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu

widać tam rząd świerków, dalej rząd żywotników, a na bliższym planie szereg hortensji, który przechodzi w trawy (kilka, kilkanaście sztuk tych samych) ożywionych kwiatami, szałwii, liściami żurawek itp. Żeby rabata nie była monotonna (z tyłu wyższe, z przodu niższe) pojawia się jakiś akcent wyższy z przodu, np. śliwa wiśniowa lub drzewo wysunięte do przodu - w trawniku.

Przejrzyj się i przeanalizuj

Spisz sobie gatunki które masz i wykorzystaj do projektu, dokupisz te same i będzie porządek.

Zarzyj też na tą stronę, tu są podstawowe zasady projektowania ogrodu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2740-ogolne-ogrodnicze-wskazowki-w-projektowaniu-i-realizacji-ogrodow
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:27, 10 lis 2013

Do góry
JoannA napisał(a)
A jak długo ten przystojniak rośnie u Ciebie i jak dużego kupiłaś?
Z zakupem oczywiście czekam do wiosny

Joasiu, myślę, że 9 roczek mu minie, po nowym roku Kupiłam 2 albo 3 latka, zdrowo i ładnie wyglądał, cieszy mnie bardzo, że rośnie jak kolumna obsypany od dołu do góry pięknymi liśćmi i latem naprawdę upiększa moją rabatę tak naprawdę odsłoniłam się od sąsiadów tworząc ciekawą rabatę żywopłotową
To jest ta rabata

ale nie mogę znaleść foty z senrtym, szukam
mam wiosenny początek, z 2004 roku

Blaski i cienie nowego życia 15:27, 10 lis 2013

Do góry
Dziękuję Wam wszystkim za życzenia,
dzisiaj jakoś lepiej

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:25, 10 lis 2013

Do góry
dziekuje bardzo za zainteresowanie i chec pomocy musze dokonczyc to co zaczelam a juz mam dosyc biegania z jednego konca dzialki na drugi i przesadzania -mam ok 1h ogrodu i straszny w nim balagan chcialabym to wszystko troche upozadkowac a jednoczesnie zaslonic niefajna architekture sasiadow bo mur o wysokosci 2,5m okazal sie za niski niestety zrobilam zdjecie tej rabaty z zawijasami i mi sie wydaje ze w tym miejscu chyba beda ok z przodu ten wysypany kamien to droga
prosze o ocene

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies