1. Pienna forma
2. Pole wrzosów wrzośców lub żurawek
3. Pole innego koloru wrzosów wrzośców lub zurawek
4.Trawki średnie (molinia Variegata', lub Carex testacea
5. Kuliste berberysy
6. a pod berberysami pole wrzośców różowych
7. Wrzosy o pomarańczowym zabarwieniu
8. Placki zielone to jakieś formy gniazdowe świerków czy inne iglaki ale trzy jednakowe.
dziekuje serdecznie za rady i jeśli bede Panie w okolicy Ostrołęki to serdecznie zapraszam na kawke
jesli nie byloby problemem to bardzo bym prosila o ocene jeszcze tej rabaty z tyłu od stawu konczy sie pionowym murem kamiennym do wody i zwisaja z niego galazki mojego formanka tylko ten przod mi nie bardzo wychodzi
Świetnie się te stipy prezentują...ja też zauważyłam siewki u siebie...duuuużo mniejsze ale też są.
No ale moje dopiero w tym roku sadzone...
Ale patrząc na Twoje utwierdzam się w przekonaniu, że warto je mieć..nawet jak wymarzną
jednak wertowanie tego forum od roku daje efekty kupilam nawet juz identyczne roślinki jakie mi Pani napisala czyli roze i hortensje tyle ze sie balam ze znowu zrobie okrutnisty balagan a jednak nie? ciesze sie bardzo
co do cisow to juz sie nie zmieszcza poniewaz kostka z bukszpanu przy ostatnim klonie juz konczy te wyspę wiec czy ja wydluzac?
Dobre rady Małgosik kilka postów powyżej, ale w tym przypadku jest ok, co powyżej napisałam, są powtarzane gatunki Kompozycja wygląda ładnie.
Dodałabym wyższe rośliny pod murem, np. hortensje bukietowe, potem można je przywiązać do muru, żeby się nie pokładały na resztą na dole, po lewej dałabym różę pnącą albo inne pnącze, Ociepli się ściana.
Po prawej te kolumny to może być cis Fastigiata Aurea.
violka, ja bym tu dała tylko 1 dominantę, w tej chwili masz 2
coś szczepiongo na pniu, ale wysoko, na środku, bo wokół pusta duża przestrzeń i wydaje mi się, że coś wyższego ładniej by wyglądało niż ta mała wierzba czy co to jest.....
dodatkowo mniej gatunków tych kwiatów, a za to więcj sztuk, bardziej plamami niż jakoś symetrycznie poustawiane
w moim odczuciu jako laika rabata jest troszkę nieuporządkowana
Danusia pisała mi kiedyś, że taka długa i wąska rabata powinna być obsadzona rytmicznie, należy powtarzać gatunki, jak jest ich za dużo, robi się lekki bałagan
widać tam rząd świerków, dalej rząd żywotników, a na bliższym planie szereg hortensji, który przechodzi w trawy (kilka, kilkanaście sztuk tych samych) ożywionych kwiatami, szałwii, liściami żurawek itp. Żeby rabata nie była monotonna (z tyłu wyższe, z przodu niższe) pojawia się jakiś akcent wyższy z przodu, np. śliwa wiśniowa lub drzewo wysunięte do przodu - w trawniku.
Przejrzyj się i przeanalizuj
Spisz sobie gatunki które masz i wykorzystaj do projektu, dokupisz te same i będzie porządek.
Joasiu, myślę, że 9 roczek mu minie, po nowym roku Kupiłam 2 albo 3 latka, zdrowo i ładnie wyglądał, cieszy mnie bardzo, że rośnie jak kolumna obsypany od dołu do góry pięknymi liśćmi i latem naprawdę upiększa moją rabatę tak naprawdę odsłoniłam się od sąsiadów tworząc ciekawą rabatę żywopłotową
To jest ta rabata
ale nie mogę znaleść foty z senrtym, szukam
mam wiosenny początek, z 2004 roku
dziekuje bardzo za zainteresowanie i chec pomocy musze dokonczyc to co zaczelam a juz mam dosyc biegania z jednego konca dzialki na drugi i przesadzania -mam ok 1h ogrodu i straszny w nim balagan chcialabym to wszystko troche upozadkowac a jednoczesnie zaslonic niefajna architekture sasiadow bo mur o wysokosci 2,5m okazal sie za niski niestety zrobilam zdjecie tej rabaty z zawijasami i mi sie wydaje ze w tym miejscu chyba beda ok z przodu ten wysypany kamien to droga
prosze o ocene