Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Nikita 20:36, 19 sty 2014

Zbyszku, nad lawendą bardzo się zastanawiam, bo ona raczej sucho woli a u mnie to różnie z tym bywa, a rozchodnik okazały….nie znam gościa – muszę sobie go wygooglować

Elu mój wężyk nie groźny – przez szybkę terrarium sobie spogląda na świat
Nikita 20:37, 19 sty 2014

Pola napisał(a)

Widzę, że guścik mamy podobny, u mnie jeszcze kilka róż o hortensje... a jakie kolorki preferujesz...

Jolu – róże bardzo lubię, ale trochę się boję je sadzić, bo u mnie rok w rok zmasowany atak mszyc. Mam kilka róż pnących, razem z bluszczem i winobluszczem za żywopłot robią, ale aż się serce ściska jak te wstrętne robale je obsiądą – wyglądają wtedy na bardzo skrzywdzone przez los. Dostałam od Anity1978 przepis na nowa miksturę, zobaczymy może się jakoś pozbędę nieproszonych gości.
Hortensja to kwiat numer jeden na Ogrodowisku, więc się nad nią też zastanawiam.
A kolory….jakoś odcienie czerwienie do mnie przemawiają, ale biały i żółty też jest ok.

Nikita 20:41, 19 sty 2014

Bogdzia napisał(a)
Plany masz ambitne a ponieważ dużo jeździsz to pewnie nie bedziesz miała trudności ze zdobyciem tych zaplanowanych roslin w najlepszej jakości ale rh nie szukaj po świecie bo najlepiej kupic je u Twojego niemal sasiada pana Ciepłuchy w Konstantynowie. Miło ze znam Twoje imię , zawsze to fajniej tak o Tobie myślec niz o Nikicie (Chruszczow) choc oczywiscie tego nicku bedziemy używac jeśli tak wybrałas.Pozdrawiam serdecznie.

Bogdzia co do planów wiosenno-ogrodowych najpierw muszę zaplanować co, gdzie i w jakiej ilości. Większość roślin planuję kupić w Końskowoli („Bracia Dębscy”), bukszpany pod Wrocławiem, żurawki chyba pod Sochaczewem, ale Rh na pewno w Konstantynowie. Trochę jeżdżenia, ale dla mnie to „pikuś” przecież i tak jeżdżę.

Co do mojego nicku to widzę Bogdzia, że muszę się wytłumaczyć. Imię Nikita pochodzi z języka greckiego i oznacza "niezwyciężony". U Słowian wschodnich jest imieniem męskim, ale na Zachodzie funkcjonuje jako imię żeńskie. Nikitą nazwali mnie znajomi, ponieważ….mimo doświadczeń życiowych mam niesłabnącą energię by zmieniać cały świat.

Pozdrawiam Bogdzia bardzo serdecznie

Bogdzia 20:43, 19 sty 2014

Nikita napisał(a)

Bogdzia co do planów wiosenno-ogrodowych najpierw muszę zaplanować co, gdzie i w jakiej ilości. Większość roślin planuję kupić w Końskowoli („Bracia Dębscy”), bukszpany pod Wrocławiem, żurawki chyba pod Sochaczewem, ale Rh na pewno w Konstantynowie. Trochę jeżdżenia, ale dla mnie to „pikuś” przecież i tak jeżdżę.

Co do mojego nicku to widzę Bogdzia, że muszę się wytłumaczyć. Imię Nikita pochodzi z języka greckiego i oznacza "niezwyciężony". U Słowian wschodnich jest imieniem męskim, ale na Zachodzie funkcjonuje jako imię żeńskie. Nikitą nazwali mnie znajomi, ponieważ….mimo doświadczeń życiowych mam niesłabnącą energię by zmieniać cały świat.

Pozdrawiam Bogdzia bardzo serdecznie

[/quote

Niewątpliwie te wyjaśnienia rozjaśniły mi w głowie. Pozdrówka.
jagoda99 20:48, 19 sty 2014

Nikita napisał(a)

Witam Jagoda, dzięki za odwiedziny.
Bukszpan naprawdę jest wielki, futrzak - straszny pieściuch, a ciurkadełko to pełen spontan – nie było w planach, ale jak je zobaczyłam….musiało być moje.
Zaraz pobiegnę do ciebie – tak cichutko, na paluszkach, żeby cię nie obudzić, bo pewnie jeszcze śpisz….
Ale najpierw, dla ciebie boa (jest troszkę niesmiała, więc pod listki wlazła)……..tylko ciiiii….nie mów nikomu, bo się ludziska na forum boją…..

Ale piekna ta Jadzia nawet jestesmy troche podobne
Dziekuje za zdjecie pozwolilam sobie zdjecie Jadzi skopiowac I zatrzymac jak sie nie zgadzasz prosze napisz
pozdrawiam
Kasik 20:53, 19 sty 2014

Toż to przecież widać, ze energii Tobie nie brakuje. 4 rano na forum - ja już bym zapikowała w klawiaturę ze trzy razy. Takie żywe srebro. No i fajnie. ( Przepraszam, że tak oceniam)

Ja też muszę szykować się na duże zakupy, bo i teren do obsadzenia spory. Tylko że ja uzależniona jestem od Męża, bo niemobilna jestem, ale on nie zgłasza skarg.
Piszesz, ze bukszpany pod Wrocławiem będziesz kupowała, jeśli to nie tajemnica, to napisz mi gdzie- u nas sa kosmiczne ceny, a słyszałam że tam jest jakaś plantacja. Będę wdzięczna.

Pozdrawiam, i przytulam Psinkę Twą cudowną.
an_tre 20:54, 19 sty 2014

Nikito tu na ogrodowisku mamy tematyczne watki i o rozchodniku też
https://www.ogrodowisko.pl/watek/252-rozchodnik-okazaly-sedum-spectabile
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
an_tre 21:00, 19 sty 2014

i w artykułach Danusi
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/315-rozchodniki-okazale-byliny-dla-poczatkujacych-i-zaawansowanych
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Krys 23:52, 19 sty 2014

Nikita red baron mam do podzielenia na wiosne także możesz go dostać ,a co do rh zbieramy sie w pracy do zbiorowego -hurtowego zakupu u Ciepłuchy,bedzie taniej i lepsza jakość i pewnie Karolina tez sie dołączy ,jak chcesz to możesz też sie zapisać
kitek81 10:34, 21 sty 2014

zajrzałam z innego wątku do Ciebie i nie żałuję przejrzałam i przeczytałam cały wątek! wielki szacun dla Twojej pracy i wytrwałości coś mi się wydaje, że ten sezon będzie pełen zmian i rewolucji! lubię oglądać metamorfozy i powstawanie nowych ogrodów, więc zostaję u Ciebie na dłużej i dodaję do obserwowanych!
pozdrawiam serdecznie