Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:36, 22 wrz 2013

Do góry
Dla przypomnienia - inspiracje dla białych donic

Ogród Dominiki 12:33, 22 wrz 2013

Do góry
Ziemowity:

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:33, 22 wrz 2013

Do góry
Te tulipany zostaną w tym roku wzmocnione Queen of night i black hero

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:29, 22 wrz 2013

Do góry
Witam,
Niestety nie wysłał mi się tekst do zdjęć powyżej.Piszę od nowa.
Od ok tygodnia żółknie, szczególnie końcówki. Siew był 28 dni temu. Ok 10 tygodni temu dostała gleba przed siewem 6 kg Yara Mila Hydrokomplex na 90 m2. Niestety trawa była siana 6 tyg po nawożeniu (było gorąco i ziemia osiadała pod agrowłókniną). Ok 2 miesiące temu robiłem badanie gleby i wyszło że Azotu jest ok 1 % norny a Potasu i Fosforu po ok 25 % normy.
Może to żółknięcie spowodowane jest brakiem składników pokarmowych ? Wilgoci, wody trawa ma raczej pod dostatkiem.
Czy dać jeszcze jakiś nawóz z azotem teraz ? Może Substral Magiczna Siła dolistnie a potem ewentualna walka z pleśnią śniegową na wiosnę ?
Może 1 kg Yara Hydrokomplex na 50 m2 ?
A może to jakaś choroba grzybowa ?
Zdjęcia powyżej
Proszę o pomoc.
TP
ps. trawnik ma jeszcze dużo siewek Wiechliny mających ok 1 cm. Boję się aby ich nie uszkodzić nawożeniem, nawet jeszcze nie wchodzę na trawnik

Ogród Dominiki 12:28, 22 wrz 2013

Do góry
Pod klonem palmowym pojawił się żwirek i małe kulki:

A to drugi klon palmowy z dużymi kulkami:
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:28, 22 wrz 2013

Do góry
I alejka z brzózką i byłymi liliowcami za skalniakiem...

I dalej misz masz... żurawki maja uporządkować przestrzeń.. ale to z moich sadzonek wiec jeszcze małe ..

Dalej rabata z jeżówkami i liliowce.. ale to już na drugim boku....
Dziękuję za spacer wzdłuż jednej rabatki..
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:27, 22 wrz 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
zastanawiam się jak technicznie rozwiązać cebulowe w donicach... a szachownice perskie kupiłam zanim się dowiedziałam, że kapryśne.... zobaczymy....

Aniu sadzę w osłonki plastikowe, zwykłe czarne, dopasowane obwodem do ozdobnych donic, zadołować lub przechować do wiosny w garażu. W ubiegłym roku próba była udana.
Pamiętasz to zdjęcie?

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:24, 22 wrz 2013

Do góry
A to panorama kawałka jednej strony ogrodu.. od lewa do prawa.. tzn panoramy nie widać bo co chila coś zasłania widok To jest ponad 60 metrów długości..
Wrzosowisko i rabata z rh.. i aleja Konstancji z klonami

Tu będzie hostowisko..... pod wierzbą.. może da sie to pogodzić..

Nie wiedząc o ogrodowisku posadziłam sobie bukszpany.. ale pod wpływem forum przycięłam je w kulki

Potem jest ciurkadełko z kamieniami

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:21, 22 wrz 2013

Do góry
I koniec sadzenia jak popadnie. Będą pasy, koła, kwadraty

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:20, 22 wrz 2013

Do góry
I dalej to samo miejsce...... liliowce jednak idą stąd d osadu.. a tu? ... pomyślę co Liliowce są śliczne, ale tylko latem... za krótko jak na to miejsce widoczne z tarasu..
A co Wy o tym sądzicie??

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:18, 22 wrz 2013

Do góry
I jeszcze raz exotic z hiacyntami

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:17, 22 wrz 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Zawsze bedziesz zmieniać z flanki na flankę ten charakter tak już ma
I za każdym razem będzie jeszcze piękniej

Jak mówimy już o flance.. to ..było tak (przejrzałam zdjecia z kilku miesięcy innych niż czas kwitnienia liliowców.. i tylko jedno foto znalazłam, a to znak, że coś z tym trzeba zrobić bo jest tu brzydko i nieciekawie.. )

Wykopałam liliowce .. i jest tak... nawet fajnie, przestronnie.. chociaż bałagan wykopaliskowy straszny

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:17, 22 wrz 2013

Do góry
Witam,
Mam kolejny problem, trawa wysiana 28 dni temu. Zaczyna żółknąć, przede wszystkim końcówki a także całe źdźbła. Wody miała pod dostatkiem, ziemia jest wilgotna cały czas. Może przyczyną jest mało nawozu w glebie. Zastosowałem 6 tygodni(tak niestety wyszło) przed siewem ok 6 kg/ 90 m2 Yara Mila Hydrokomplex. Czyli od zastosowania nawozu mija ok 10 tygodni. Myślę, że już wszystko zużyła trawa i wypłukały padające deszcze. Szczególnie, że przed siewem badałem glebę i ilość Azotu wyszła mi poniżej 1 % normy ( Fosfor i Potas po ok 25 % normy ). Fosfor może jeszcze w glebie być, natomiast Azotu tam już chyba nie ma.
Czy dać jakiś nawóz z azotem czy czekać do wiosny ?
Problem z żółknięciem trawy pojawił ok tydzień temu i powoli narasta.
A może przyczyną jest coś innego ? Jakieś choroby grzybowe ? Ostatnio jest wilgotno, chłodno i często siąpi deszcz ?
Załączam zdjęcia
Bardzo proszę o pomoc.
TP
ps. ok 10 dni temu był drobny grad, niektóre źdźbła wyglądają na uszkodzone przez niego (złamane)

G[/img]
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:15, 22 wrz 2013

Do góry
Nie mam szachownic perskich, ale dziwczyny piszą że są problemy z ich kwitnieniem więc chyba nie bedę ich ryzykować, bo są strasznie drogie....

ale to była wg mnie rabata The best of best!!!

To może sobie zrobię taką?
Przywrotnik ostroklapowy - Alchemilla mollis 12:15, 22 wrz 2013

Do góry
Czy mi tu będzie pasował przywrotnik..? Wzdłuż podjazdu, rządek przed różami (teraz tam widać kępy gęsiówek). Z tego co widziałam, to przywrotnik rośnie znacznie większy niż pokazują w internecie - toż on wielkie kępy chaszczowe tworzy! No i nie wiem, czy miejsca pod mymi różami by miał dość i czy w ogóle by tam pasował... Gęsiówki nie wyglądają zbyt ciekawie, i chciałabym je na coś innego zamienić.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:13, 22 wrz 2013

Do góry
kupiłam już 250 szafirków więc moze jeszcze anemone?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:12, 22 wrz 2013

Do góry
Aby nie zapomnieć o nasadzeniach w szarych donicach przed domem

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:07, 22 wrz 2013

Do góry
u mnie był połączony z różowymi angeliqami , niestety wdarły się też jakieś dziwne czerwone których nie zamawiałam...
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:06, 22 wrz 2013

Do góry
GorAna napisał(a)
Aniu, Ty Struś Pędziwiatr jesteś..... (już sobie wyobraziłam jak ci nóżki tak szybciutko chodzą) przekopujesz, wykopujesz, przenosisz, rozmnażasz, zarażasz (uśmiechem) co by to Kobieto było na tym forum bez Ciebie....pojabłonkowe widoki super...teraz otworzyło się okno na ogród
Pozdrawiam

Ha... okno na świat
Za rok muszę naprodukować wysokich podpór do roślin... wszytko mi leży.. masakra..
Piękne chryzantemy co roku powalone od ciężaru kwiatów...

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:04, 22 wrz 2013

Do góry
Borbetka napisał(a)
Ania, idziesz jak torpeda. Daj no mi radę, co z tymi ślimakami bez domków zrobić. Chyba jak je przecinam na pół sekatorem to ich nie rozmnażam co ?
Wczoraj wieczorem zrobiłam sobie dekorację w kuchni z wrzosów, clematisów i kapusty. Mój chłop wrócił w nocy, a ja rano patrzę, gdzie moja dekoracja? A on mówi, że to wyniósł, bo ślimaki łaziły po blacie, blee.
A ja tak dokładnie obejrzałam te doniczki, żeby nic nie łaziło. Siedzą gnojki w ziemi.
To znaczy, że nie można już mieć kwiata w domu?

Te gnojki siedzą w ziemi i to głębiej niż pół metra.. ja też je rozmnażam przez podział
Ale skuteczne są tylko granulki.. bardzo skuteczne... Ale trzeba uważać na psy i dzieci..by nie ruszyły tego.. ja sypię tam gdzie pies nie depcze (by łapek potem nie oblizywał czyszcząc je), bo jeść tego nie jje.. mój pies to wybredny smakosz.. .
Te cholery pakowały mi sie do domu po ścianie, po tarasie.. bleee...... jak sobie jeszcze przypomnę, to mnie ciary po plecach przechodzą... na szczęście to wspomnienie... ale walka na pograniczy trwa cały czas... stan wojenny nieodwołany

Muszę za rok pogrupować moje zawilce, z krzaków powyciągać kupę dobra... ależ mam bałagan na pograniczu.... masakra..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies