Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Borbetka 05:34, 18 sty 2014

Trzeci dom to faktycznie dla siebie podobno się buduje. Ja mam pierwszy i wszystko bym zmieniła, ale czytam, że Madżen myśli o parterowym, a ja mam, a Ty Anitko o oknie kuchennym innym niż północnym, a ja mam zachodnie i przeklinam latem. Nic nie widzę całe popołudnie, tak mnie razi słońce. Podziwiam ludzi, którzy sobie rolet nie zamontowali.
Wydaje mi się, że życie nasze się zmienia, dojrzewamy i nasze potrzeby też się zmieniają. Chyba nie jesteśmy w stanie dogonić tych pragnień .
Piękna kuchnia Anitko, lubię oglądać wnętrza.
Mala_Mi 11:11, 18 sty 2014

A ja bym domu nowego nie budowała, bo mi szkoda ogrodu .. a jeszcze bardziej miejsca w którym on stoi.. dobra lokalizacja i dobrzy sąsiedzi.
Do domu mam dużo zastrzeżeń... ale projekt wybierany w czasach bezinternetowych.. na szybko w 1999 roku... tradycyjny dom dla Kowalskich.. budowa stała praktycznie w miejscu przez 7 lat... a mogłam chociaz wtedy drzewa posadzić..

I na drugi raz obiecuję zrobić Ci najazd na Twój ogród
Enya73 11:40, 18 sty 2014

No właśnie, Aniu trafiłaś w sedno. Najbardziej byłoby mi szkoda ogrodu,miejsca, które wybraliśmy i które kocham i fajnych sąsiadów. Mój dom NIE leży w pięknej dzielnicy, w mieście które NIE cieszy się dobrą sławą, ale miejsce, gdzie stoi mój dom jest absolutnie zaskakujące.

Kiedyś znajomi z Wrocławia jak pierwszy raz do nas przyjechali, to powiedzieli, że jakbyśmy im opaskę na oczach zawiązali i przywieźli do nas, to nie uwierzyliby, że primo są w centrum śląskiej aglomeracji, a już że w tym mieście to już w ogóle.

Enya73 11:42, 18 sty 2014

Borbetka napisał(a)
Trzeci dom to faktycznie dla siebie podobno się buduje. Ja mam pierwszy i wszystko bym zmieniła, ale czytam, że Madżen myśli o parterowym, a ja mam, a Ty Anitko o oknie kuchennym innym niż północnym, a ja mam zachodnie i przeklinam latem. Nic nie widzę całe popołudnie, tak mnie razi słońce. Podziwiam ludzi, którzy sobie rolet nie zamontowali.
Wydaje mi się, że życie nasze się zmienia, dojrzewamy i nasze potrzeby też się zmieniają. Chyba nie jesteśmy w stanie dogonić tych pragnień .
Piękna kuchnia Anitko, lubię oglądać wnętrza.

Monika, no właśnie, zmieniamy się i dojrzewamy. Jak kupiłam działkę miałam 31 lat, teraz mam 10 lat więcej i zupełnie inaczej patrzę na świat. Inny mam gust, potrzeby i możliwości. Chyba nie ma sensu ciągle "gonić za króliczkiem"

Pozdrawiam
Enya73 11:48, 18 sty 2014

Marzena2007 napisał(a)
Anitko myślę, że mnie właśnie wielkość domu zmobilizuje do kolejnej zmiany... I wylącznie parterowy dom a ponadto pewnie bedziemy miały ochotę na zmianę ogrodu hi hi przeciez my żyjemy w ogrodzie a nie domu

Ja od początku chciałam dom parterowy, ale nie dostaliśmy warunków zabudowy na dom o odpowiedniej powierzchni zabudowy, musielibyśmy zrezygnować z garażu, a piwnic nie mamy. Teraz to bym raczej zmieniła górę, zdjęła wielopołaciowy dach, zamieniła go na płaski z niewielkim spadkiem, podniosła ściany piętra do normalnej wysokości i zrobiła taką nowoczesną, neomodernistyczną bryłę. Ale wtedy dom byłby jeszcze większy, więc nie ma to sensu.
Madzenka 14:51, 18 sty 2014

W aktulanym domu właśnie skosy dopiero od 1,8 m mam bo porzednio miałam 1,2... Ile ja sobie guzów na głowie nabiłam...
Enya73 16:41, 19 sty 2014

A u mnie wiosna Oczar omszony wypuścił już pierwsze kwiatki, ale nie ma się czym ekscytować, bo to u nich normalne, że kwitną w środku zimy.

Jednak widzę też, że krokusy i szafirki ruszyły i trochę się martwię. Na szczęście tulipany i narcyzy jeszcze śpią schowane w ziemi.

Trawy teraz bardzo ciekawie wyglądają

A moje zwierzaki też chyba się cieszą, że śniegu nie ma.

Pies jak zwykle wylądował w stawie i myśli, że ja go takiego mokrego do salonu wpuszczę

Gorzej z dziećmi, dla których właśnie rozpoczęły się ferie zimowe.

Enya73 16:42, 19 sty 2014

Marzena2007 napisał(a)
W aktulanym domu właśnie skosy dopiero od 1,8 m mam bo porzednio miałam 1,2... Ile ja sobie guzów na głowie nabiłam...

Ja to powinnam na piętrze w kasku chodzić
Sebek 16:55, 19 sty 2014

Czytam o urządzaniu domów i przyznaję się, że swój ciągle w głowie planuję, co by głupich błędów nie popełnić Pewnie nim się zacznę budować to wszystko pewnie mi się zmieni, ale co tam
Enya73 16:58, 19 sty 2014

Oj Sebku, mnie się też wydawało, jak miałam dwadzieścia parę lat i pierwsze swoje mieszkanie w zupełnie nowo wybudowanym bloku urządzałam i wydawało mi się wtedy, że wiem czego chcę. Potem mając lat 30 też byłam pewna, że ten dom, to realizacja moich marzeń, a teraz widzę, że potrzebuję zupełnie czegoś innego.