Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:02, 22 lip 2015

Do góry
Iwonko nie wiem czy patyki i podwiązywanie to jakiś patent, chociaż byłem wczoraj w jeżówkowym ogrodzie i tam chyba żadna jeżówka nie leżała, fakt, że większość rosnących w gruncie nie była z tych pełnych, ale mimo wszystko stały jak żołnierze w wojsku
Ja podwiązuje do drewnianych palików sznurkiem i tyle

Ewo kupiłem Pink Double Delight bo Secret ROmance nie było, ale i tak ją dokupię, w sumie dużo rzeczy się pokłada i je podwiązuje, trudno coś za coś. Mam zdjęcia liliowców i dzisiaj dodam

Mam dużo ciekawych zdjęć, ale to wieczorkiem bo teraz uciekam odpoczywać na słoneczko
Ogród Małej Mi - sezon 2015 15:47, 22 lip 2015

Do góry
Aniu wczoraj przeprowadziłem długą dyskusje na temat jeżówek odmianowych.
Zapewne kilka faktów jest wiadomych, ale napiszę wszystko co się dowiedziałem i potwierdzone jest kilkuletnim doświadczeniem.

Odmianowe jeżówki się wysiewają i na dodatek mogą się skrzyżować z innymi, ale tylko puste odmiany, pełne się nie wysiewają. Mam zdjęcia kilku siewek.

Najlepiej rosną na przepuszczalnej glebie i glina im nie służy, muszą być sadzone na lekkiej górce (wystarczy mała góreczka, aby centrum rośliny nie było zalewane wiosną).

Rosną obficie maksymalnie do 4-5 lat, a później marnieją i wtedy konieczne jest ich przesadzenie i podzielenie, na dodatek łatwo się dzielą. Najlepiej dzielić końcem maja gdy ziemia jest już mocno nagrzana, większość jeżówek ma korzenie które dobrze się rozdzielają, wyjątkami są wysokie odmiany np. Southern Belle, która ma korzeń palowy i można łatwo uszkodzić przy dzieleniu.
Widziałem jeżówki dzielone tej wiosny i wyglądały bardzo dobrze, już zaczynały się zagęszczać, kwitły.

Szybkość wzrostu i wigor roślin głównie zależy od jakości sadzonek(In Vitro lub kopane), które ostatnio często są słabsze i na dodatek nawet najlepsi producenci zaczynają mieszać odmiany. Wymieszane trafiają do szkółek na rozrośniecie, a później do naszych ogrodów.
Reszta przy okazji bo nazw nie wolno wymieniać
Ogród Sylwii od początku cz.II 07:47, 22 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Asiu bardzo możliwe, że zrobiłaś to o wiele za wcześnie, Turzyc nie powinno się ciąć w terminie jak miskanty, rozplenice itp. tylko później. Swoje przywiozłem pod koniec kwietnia i były świeżo obcięte.
Czyli do mojej poprzedniej wypowiedzi ważny szczegół: nie można obcinać za wcześnie, robimy to w momencie gdy widać już nowe przyrosty, wtedy ciach ciach i po miesiącu nie powinno być już tego widać.

Wg Pana Trawki obcięłam im punkt wzrostu nie zaryzykuję drugi raz bo musiałam je wymienić.
Ogród Sylwii od początku cz.II 07:44, 22 lip 2015

Do góry
Asiu bardzo możliwe, że zrobiłaś to o wiele za wcześnie, Turzyc nie powinno się ciąć w terminie jak miskanty, rozplenice itp. tylko później. Swoje przywiozłem pod koniec kwietnia i były świeżo obcięte.
Czyli do mojej poprzedniej wypowiedzi ważny szczegół: nie można obcinać za wcześnie, robimy to w momencie gdy widać już nowe przyrosty, wtedy ciach ciach i po miesiącu nie powinno być już tego widać.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:27, 21 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
mAteusz rozpoznanie szkółek jest najważniejsze bo wtedy łatwiej jest zaplanować nasadzenia jeżeli nie chce się zamawiać prze internet

Przez internet jest obawa że przyjdzie nie to czego się oczekuje, najlepiej zobaczyć gołym okiem i dotknąć. No chyba że z poleconego źródła. Narazie wszystko poznaje.
Ogród Sylwii od początku cz.II 23:25, 21 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Jak byłem wiosną w szkółce to wszystkie Evergoldy, Everlime iCe Dance i inne tego typu Carexy były ścięte na bardzo krótkiego jeża. Zapytałem czy pierwszy raz tak zrobili to powiedzieli mi, że tak nawet powinno się robić i robią tak od zawsze. Kupiłem mocno przycięte Ice Dance i pięknie odbiły.

Dzięki Luki za informacje - bardzo cenne tak uczynię
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:22, 21 lip 2015

Do góry
mAteusz rozpoznanie szkółek jest najważniejsze bo wtedy łatwiej jest zaplanować nasadzenia jeżeli nie chce się zamawiać prze internet

Basiu bardzo mi miło U mnie niestety juz niewiele miejsca na powiększanie, ale gdzie się da to staram się to wykorzystać lub planuję wykorzystać

Kasiu dwie rabaty tak zrobiłem i na dobre mi to wyszło to co zrobiłem bez przemyślenia da się znieść, ale nie długo. U siostry trzeba podejśc do tematu konkretnie
Właśnie nie baluje tylko całe dnie zawaliłem sobie obowiązkami, ale takimi jak ja chcę i nikt mi nie przeszkadza

Gosiu trzeba coś kupić, a resztę prześledzić czy jest to co planuję mieć i zobaczyć to co chciałbym mieć, a mieć nie mogę

GosiuJoanno ja ogólnie unikam sadzenia żurawek na wystawie południowej bo to nie ich miejsce, ale poradzą sobie odmiany o ciemnych liściach np Obsidian, Binoche, Black Taffeta, Mocha. Wszystkie inne na południowej patelni bledną lub mniej lub więcej się przypalają, wszystko zależy jak będzie Ci przeszkadzać przypalenie po upałach
Ogródek Agam 22:40, 21 lip 2015

Do góry
AnnaB, Luki dzięki . Chyba nie zdawałam sobie sprawy ze tak dużo trawek mam i takie wrażenie robią .
Ogród przydomowy - Hosty 22:24, 21 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Pysznogłówki ładnie wyglądają w masie więc musiałby być po 3 sztuki, albo po dwie z każdej odmiany. Mogłoby to ciekawie wyglądać tylko żeby dobrać dobrze z wysokością

Jutro rano podjadę na giełdę to się wszystko wyjaśni.
Ogród przydomowy - Hosty 22:21, 21 lip 2015

Do góry
Pysznogłówki ładnie wyglądają w masie więc musiałby być po 3 sztuki, albo po dwie z każdej odmiany. Mogłoby to ciekawie wyglądać tylko żeby dobrać dobrze z wysokością
Ogródek Agam 22:18, 21 lip 2015

Do góry
O mamuniu, co tu dużo powiedzieć... piękny masz ogród i nie ma co ukrywać trawy robią świetną robotę
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:15, 21 lip 2015

Do góry
Jak byłem wiosną w szkółce to wszystkie Evergoldy, Everlime iCe Dance i inne tego typu Carexy były ścięte na bardzo krótkiego jeża. Zapytałem czy pierwszy raz tak zrobili to powiedzieli mi, że tak nawet powinno się robić i robią tak od zawsze. Kupiłem mocno przycięte Ice Dance i pięknie odbiły.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 19:39, 21 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Matko, gdzieś Ty ukryła tyle lilii Dzisiaj w nocy się zastanawiałem kto mi perfumem wypsikał cały pokój, a to zapach lilii uniósł się wysoko, aż do mojego pokoju

No troszkę ich mam ale same się ukrywają jak nie kwitną Też mam kilka pachnących
ale niestety nie pod oknami Fajny taki perfum Jak ktoś do Ciebie wejdzie to pomyśli że przyjmowałeś mocno wypachnioną pannę bo to raczej zapach niezbyt męski
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 18:46, 21 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Byliny na Twojej glinie przenosiny powinny bez problemu przetrwać, ale hortensje mogą oklapnąć. Pamiętam jak Danusia w ogrodzie z lustrem przesadzała hortensje z dużą bryłą korzeniową, a i tak jak przyszło słońce cała oklapła, fakt była większa, przed upałami to jednak ryzyko.

Darowałam sobie jednak przesadzanie hortensji, trochę się jednak przestraszyłam . poczekam z krzewami do jesieni, będzie bezpiecznej

Oj podziwiam Cię bo praca przy takiej glinie to nie lada wyzwanie

Trzeba mieć parę w rękach żeby kopać te doły hahahahahaha
tylko żeby bylinki rosły i nie stały w wodzie, ale wybieram takie mokro lubne

zobaczymy..już za rok powinno być widać pierwsze efekty, a póki co kupa roboty przede mną - ale to akurat lubię

Na Łowieckiej 14:47, 21 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Jeżówki wyglądają cudownie w takiej ilości. Ciągle zachwycam się Twoimi murkami z cegły i granitu, są boskie

Łukasz, to żaden problem: trochę starych cegieł, cementu i trochę zabawy Ty jesteś super dokładny więc pewnie w Twoim wykonaniu byłyby idealne!
Ogród Sylwii od początku cz.II 11:17, 21 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Co tu dużo móiwć Brzozowa prezentuje się genialnie.
Pytanko jakie jeżówki rosną obok hortensji i tarasu, te jasno różowe?

Kupowałam pod nazwą jeżówka purpurowa secret romance
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 09:38, 21 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Kasiu kolejne świetne spotkanie, Wam to dobrze
Gratulacje dla Grzesia, jak się natknę na książkę na pewno przygarnę do przeczytania

Łukasz spotkanie super- nie mogło być inaczej.

A z książką trochę kłopot. Wydawnictwo, które ją wydało ma dziś wielkie problemy, a czytelnicy płacąc za książki nie zawsze je dostają. Grześ ubolewa, bo nie dość że nie ma z niej żadnych profitów to jeszcze nie ma gdzie wydać dalszej części.
Ogród przydomowy - Hosty 08:28, 21 lip 2015

Do góry
Prawie dobrze trafiłem z miejscem na pysznogłówkę, bo troszkę bardziej w lewo celowałem. Wystarczy, że będzie miała słońce przez pół dnia to będzie ładnie rosła, nie zauważyłem też u pysznogłówki pochylania się do słońca co jest dużą zaletą. Moje rosnące w półcieniu rosną tam gdzie mają rosnąć, nie kładą się na inne rośliny.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 08:26, 21 lip 2015

Do góry
Matko, gdzieś Ty ukryła tyle lilii Dzisiaj w nocy się zastanawiałem kto mi perfumem wypsikał cały pokój, a to zapach lilii uniósł się wysoko, aż do mojego pokoju
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:24, 21 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Gdyby tak ilość osób z takim wyczuciem smaku i dobrym gustem w kraju zwiększyć przynajmniej trzykrotnie... jak piękne mielibyśmy osiedla, domy itd.
Trzeba cieszć się z tego co mamy i z takich perełek jak Twoja, podziwiam.
Gdybym miał taki plac zabaw... bawiłbym się

Łukasz ty wiesz jak zastydzić kobietę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies